Σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μετατρέπονται τα περίπτερα, μετά τη δημοπράτησή τους και την ανάδειξη των εκμισθωτών. Μόνο δύο απ’ αυτά προορίζονται για χρήσεις πολιτισμού και εκδηλώσεων
Μια διαφορετική εικόνα από αυτήν που έχουν συνηθίσει οι κάτοικοι και οι τουρίστες της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάζει η νέα παραλία, καθώς τα γυάλινα περίπτερα που φιγουράρουν στο έργο -
κόσμημα παραχωρούνται σε ιδιώτες, στο πλαίσιο της απόφασης του δήμου Θεσσαλονίκης να τα αξιοποιήσει, ώστε να φέρουν έσοδα στα ταμεία του.
κόσμημα παραχωρούνται σε ιδιώτες, στο πλαίσιο της απόφασης του δήμου Θεσσαλονίκης να τα αξιοποιήσει, ώστε να φέρουν έσοδα στα ταμεία του.
Συγκεκριμένα, από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Μέγαρο Μουσικής υπάρχουν οκτώ γυάλινα περίπτερα. Στα έξι από αυτά πρόκειται να δημιουργηθούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενώ στα εναπομείναντα δύο ο δήμος φιλοδοξεί να εντάξει πολιτιστικές εκδηλώσεις, υπό την αιγίδα της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, και δράσεις συλλόγων μεταξύ των οποίων και οι «Οι φίλοι της νέας παραλίας».
Ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και πρόεδρος της Επιτροπής Δημοπρασιών του δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Δημαρέλος, μιλώντας στη «ΜτΚ», συνοψίζει την «εικόνα» που διαμορφώνεται επί της νέας παραλίας.
Τα δύο περίπτερα του «Κήπου του Νερού»
Σε αυτό το τμήμα δημοπρατήθηκαν ένα γυάλινο περίπτερο και ένα περίπτερο πολιτισμού. Η δημοπρασία για το πρώτο πραγματοποιήθηκε στις 30/11/2018 για 5+3 χρόνια και για το δεύτερο στις 20/12/2018. Την καλύτερη προσφορά κατέθεσε και για τα δύο η Μαρία Γεωργιάδου του Αλεξάνδρου από την εταιρεία «Ιωαννίδης - Γεωργιάδου». Για το πρώτο θα δαπανά 140.000 ευρώ ετησίως ως μίσθωμα και για το δεύτερο 33.500 ευρώ ετησίως. Ο Γ. Δημαρέλος ανέφερε στη «ΜτΚ» ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματίας δραστηριοποιείται και σήμερα στη νέα παραλία, καθώς διαθέτει ένα κατάστημα εστίασης, πλησίον του ναυτικού ομίλου.
Κήπος της Μεσογείου
Το περίπτερο δημοπρατήθηκε στις 10/12/2018 και το κέρδισε η εταιρεία GCA Holding, της οικογένειας Μπίκα, προσφέροντας 170.000 ευρώ ετησίως για 5+3 χρόνια, κατά τα οποία θα εκμεταλλεύεται το χώρο. Η εν λόγω εταιρεία, σύμφωνα με τον κ. Δημαρέλο, διαχειρίζεται και ένα δημοτικό αναψυκτήριο στη Βέροια.
Κήπος των Ρόδων
Στην GCA Holding κατέληξε και το περίπτερο στον Κήπο των Ρόδων, καθώς η εταιρεία πλειοδότησε στη διαδικασία που διενεργήθηκε στις 14/12/2018, με 55.000 ευρώ ετησίως, επίσης για χρονικό διάστημα 5+3 χρόνια.
Κήπος του Ίσκιου
Εδώ υπάρχει το πάλαι ποτέ «Maison Crystal», ένα από τα μαγαζιά - ορόσημα της πόλης. Ο πλειστηριασμός έγινε στις 5/2/2019 και ανέδειξε νικήτρια την εταιρεία Dimera του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος εξασφάλισε τη χρήση του χώρου για τα επόμενα 6+3 χρόνια, έναντι 262.500 ευρώ ετησίως.
Κήπος των Εποχών
Στις 7/2/2019 ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε τα δικαιώματα χρήσης και αυτού του περιπτέρου, με το δήμο να καρπώνεται 131.000 ευρώ κάθε χρόνο για 5+3 χρόνια.
Κήπος του Απογευματινού Ήλιου
Το έκτο γυάλινο περίπτερο, τελευταίο προς δημοπράτηση, θα «βγει στο σφυρί» την Τετάρτη 27/2.
Οι «λεπτομέρειες»
Πλέον, «με το που θα προσκομίσουν την εγγυητική, τότε ξεκινάει η μίσθωση», εξήγησε το σύστημα των δημοπρασιών ο κ. Δημαρέλος.
Ο ίδιος εκτιμά ότι με την ενοικίαση των περιπτέρων σε ιδιώτες, ως δημοτική αρχή «δικαιωνόμαστε για την απόφασή μας, γιατί έτσι συγκεντρώνεται ένα ικανό ποσό, το οποίο θα επιτρέψει την απρόσκοπτη συντήρηση της νέας παραλίας, η οποία κοστίζει αρκετά». Βέβαια, το 20% των εσόδων δεν θα καταλήγει στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου. Η ΕΤΑΔ έχει παραχωρήσει από το 2016 και για 49 χρόνια στο δήμο Θεσσαλονίκης τα ακίνητα που εντοπίζονται στο τμήμα από τις «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, υπό τον όρο να λαμβάνει το 20% των εσόδων, από τις όποιες δραστηριότητες θα αναπτυχθούν στα δημόσια ακίνητα επί της παραλίας.
Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια χρήσης των περιπτέρων από τους ιδιώτες, το κόστος της συντήρησής του βαρύνει τους ίδιους.
«Φοβού τα τραπεζοκαθίσματα»
Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολιτευόμενης παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Μιχάλης Κωνσταντινίδης, παρατήρησε ότι «θα μπορούσαν κάποιοι χώροι τουλάχιστον να χρησιμοποιηθούν και για άλλες χρήσεις και ανάγκες», πέραν των δύο περιπτέρων που δεν πρόκειται να πλειστηριαστούν. Ο ίδιος εξέφρασε επιφυλάξεις τόσο για το εύρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων όσο και για τη δυνατότητα τα έσοδα από τις παραχωρήσεις να κατευθύνονται αποκλειστικά για τη συντήρηση της παραλίας.
Έκπληκτοι οι «Φίλοι της νέας παραλίας»
«Εμείς έχουμε ζητήσει εδώ και τρία χρόνια έναν χώρο, το περίπτερο στον Κήπο των Γλυπτών. Δεν μας απάντησαν ποτέ. Πριν το ζητήσουμε, μελετήσαμε το θέμα, κάναμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων. Κάποιοι μήνες μετά ανακοινώνουν ότι θα το πάρει η αντιδημαρχία Πολιτισμού και θα κάνει ακριβώς αυτό που εμείς προτείναμε στην επιστολή του Ιουνίου 2016», υποστήριξε στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του συλλόγου και αρχιτέκτονας της παραλίας Πρόδρομος Νικηφορίδης.
Ο κ. Νικηφορίδης κατήγγειλε ότι μία τρίτη συνάντηση μεταξύ φορέων της πόλης και της αντιδημαρχίας Πολιτισμού ακυρώθηκε καθώς κατά την εκτίμησή του «μάλλον οι δεύτεροι αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και μάλλον δεν μπορούν να μας ξεπεράσει».
Σχολιάζοντας τη λειτουργία των περιπτέρων ως καφετέριες, ο κ. Νικηφορίδης κατήγγειλε ότι «υπάρχει μια μεγάλη απώλεια εσόδων όλα αυτά τα χρόνια».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι Φίλοι της νέας παραλίας είναι αντίθετοι «στην οποιαδήποτε εξάπλωση τραπεζοκαθισμάτων εκτός των περιπτέρων» διαμηνύοντας ότι το κάθε περίπτερο μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 30-40 άτομα, όπως επίσης «η παραλία έχει πολλά καθιστικά. Δεν χρειάζεται να κάθεται κανείς σε ένα τραπέζι. Ας πιει ο κόσμος τον καφέ του ελεύθερα, όπως τον πίνει σε όλη την Ευρώπη, πάνω στο γρασίδι, στα παγκάκια». Ακόμη, ο κ. Νικηφορίδης παρατηρεί πως «τα ποσά που έδωσαν» οι πλειοδότες είναι «πολύ μεγάλα», τόσο «που μας φοβίζουν», διότι ίσως να θεωρούσαν δεδομένο ότι «θα καταστρατηγήσουν το δημόσιο χώρο».
Στον «αέρα» η παραχώρηση των δύο περιπτέρων
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου ανέφερε στη «ΜτΚ» ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα παράδοσης των δύο περιπτέρων, στους κήπους Γλυπτών και Απογευματινού Ήλιου, και επιβεβαίωσε ότι οι Φίλοι της νέας παραλίας δεν έχουν λάβει κανένα επίσημο έγγραφο, διότι «αυτά τα δύο περίπτερα θα πρέπει να είναι προς τη χρήση όλων των ομάδων» πολιτισμού και όχι αποκλειστικά από μία ομάδα, ή την αντιδημαρχία.
Στην ερώτηση γιατί ο δήμος δεν έχει αξιοποιήσει μέχρι σήμερα αυτά τα δύο περίπτερα, η κ. Χρυσίδου απαντά πως «κατά καιρούς και όσο μπορούσαμε να κάνουμε χρήση των περιπτέρων, την κάναμε. Όταν αυτό ήταν σε εκκρεμότητα, δεν μπορούσαμε να έχουμε μία συνολική πρόταση ετήσια, ώστε να το δημοσιοποιήσω στις ομάδες και να κάνουν τη χρήση τους».
Ερωτηθείσα γιατί δεν έχει απαντηθεί η επιστολή των Φίλων της νέας παραλίας, η αντιδήμαρχος αρκείται πως έχει λάβει τέτοια επιστολή και επισημαίνει ότι οι δύο συναντήσεις της ίδιας με τους φορείς της πόλης για την αξιοποίηση των δύο περιπτέρων δεν ναυάγησαν με δική της υπαιτιότητα. «Δεν ήθελαν να συνεννοηθούν. Ούτε εγώ ήθελα να το κρατήσουμε εμείς, γιατί είχαμε και το άλλο το περίπτερο».
Μάλιστα, η κ. Χρυσίδου σημειώνει δηκτικά πως πρέπει οι φορείς και οι Φίλοι της νέας παραλίας «να μου πουν πόσες εκδηλώσεις σε αυτό το περίπτερο, πέραν των δικών τους, άλλων ομάδων της πόλης, έχουν φιλοξενήσει από τότε που μπορούσαν να μπαινοβγαίνουν στο περίπτερο».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Φεβρουαρίου 2019
φωτο διαδίκτυο