30.12.19

Η Εταιρεία Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις χρηματοδότησης, και την μη ένταξη του Μουσείου στη Β' φάση

Πολύγυρος, 30 Δεκεμβρίου 2019
Δελτίο Τύπου
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Όπως σας είχαμε ενημερώσει, πριν από δύο μήνες, προκηρύχθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους Ανοικτός, Δημόσιος, Διεθνής, Ηλεκτρονικός διαγωνισμός, για την «Προμήθεια, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση των προθηκών και λοιπών
εκθεσιακών κατασκευών για τη διαμόρφωση του εκθεσιακού χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου». Η διαδικασία υποβολής προσφορών   ολοκληρώθηκε στις 9/12/2019   και η Εφορεία τις αξιολογεί  ώστε να επιλεγεί ο  ανάδοχος του έργου. 
Η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου είναι 10 μήνες. Ωστόσο όπως σας έχουμε ενημερώσει, το έργο που προκηρύχθηκε αποτελεί την Α’ Φάση του συνολικού που απαιτείται για την ολοκλήρωση της προμήθειας των απαιτούμενων προθηκών   και την πλήρη λειτουργία του Μουσείου.

Η Εταιρεία μας, με συναντήσεις και γραπτά υπομνήματα, τόσο προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων  Χαλκιδικής και Αγίου  Όρους, όσο  και  σε  Κυβερνητικούς  και Αυτοδιοικητικούς παράγοντες του Νομού, επεσήμανε έγκαιρα την ανάγκη χρηματοδότησης και της Β΄ Φάσης προμήθειας και εγκατάστασης των υπόλοιπων προθηκών, καθώς όπως έχουμε ενημερωθεί από την Εφορεία οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί, και το έργο είναι πλέον ώριμο για χρηματοδότηση.

Πρόσφατα, είχαμε την πληροφόρηση ότι  επέκειτο  σύσκεψη στην οποία θα συμμετείχαν στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι Προϊστάμενοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας,   για την κατανομή ενός αρκετά μεγάλου ποσού μέσω των ευρωπαϊκών πόρων στην Περιφέρεια, για έργα Πολιτισμού. Η σύσκεψη έγινε στις 12/12/2019 και κατανεμήθηκαν συνολικά 10  εκατομμύρια ευρώ για 17 νέα έργα. Δυστυχώς, όπως πληροφορηθήκαμε, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου δεν χρηματοδοτήθηκε. 
Οι μαθητές του Lycée Ambroise Paré de Laval 
Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκιδικής θεωρήθηκε από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ήσσονος σημασίας και αυτό στον πρώτο σε επισκεψιμότητα τουριστών Νομό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μεταξύ των τριών πρώτων στην Ελλάδα.
Όπως επανειλημμένως η Εταιρεία μας έχει τονίσει, θεωρούμε ότι όταν το Μουσείο του Πολύγυρου λειτουργήσει στην ολότητά του η επισκεψιμότητά του θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Θα συνεχίσουμε τις επαφές και πιέσεις μας τις αμέσως επόμενες μέρες, για να υπάρξει επανεκτίμηση εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να πεισθεί για την αναγκαιότητα χρηματοδότησης και ολοκλήρωσης του έργου και την λειτουργία του νέου  Αρχαιολογικού Μουσείου.

Μας έκανε όμως δυσάρεστη εντύπωση, η δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου Πολυγύρου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού   Συμβουλίου, που σχολίασε το γεγονός ότι δεν εντάχθηκε το Μουσείο Πολυγύρου στα έργα Πολιτισμού, μεμφόμενος την Εταιρεία Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου ότι δεν λαμβάνει θέση, με τη λαϊκή έκφρασή «μούγκα από τους φίλους του Μουσείου». Δεν είναι στις προθέσεις μας να αντιπαρατιθέμεθα με κανέναν.  Είμαστε  όμως υποχρεωμένοι σε αυτή  την  περίπτωση  δημόσια  να απαντήσουμε.

Η Εταιρεία Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου από την ίδρυσή της πριν δύο χρόνια μέχρι και σήμερα, προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις, κόντρα σε χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης   αλλά και σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων, να υπηρετήσει το βασικό ιδρυτικό της στόχο που δεν είναι άλλος από το να ανοίξει επιτέλους στο σύνολό του το Μουσείο Πολυγύρου που παρέμενε κλειστό εδώ και περίπου δέκα χρόνια. Είναι ο μόνος φορέας του Νομού που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά μιας υπόθεσης που αποτελούσε το πολιτιστικό και τουριστικό όνειδος του Νομού.

Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε μέσω χορηγιών, τη χρηματοδότηση του   εξοπλισμού της Αίθουσας περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, όπου πλέον εκτίθεται από την Άνοιξη του 2019, τμήμα της σημαντικότατης Αρχαιολογικής Συλλογής Λαμπροπούλου την οποία έχουν επισκεφθεί πλήθος Σχολείων αλλά και επισκεπτών του Νομού. Σε αυτή μας την προσπάθεια είχαμε την ενεργό συμπαράσταση,  του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής αλλά και την ευγενική προσφορά πλειάδας επιχειρήσεων και φορέων του Νομού, τους οποίους και δημόσια ευχαριστήσαμε και τιμήσαμε στα εγκαίνια της Έκθεσης.

Σε αυτή μας την προσπάθεια, ο Δήμος Πολυγύρου δια του κυρίου Δημάρχου ήταν δυστυχώς, παντελώς απών. Δεν συμμετείχε στη σύσκεψη που είχαμε προκαλέσει με την τότε υπουργό Πολιτισμού στο Μουσείο, επιδεικνύοντας ειρωνικά την «κόκκινη γραβάτα» του κ. Δημάρχου που σνόμπαρε τη διαδικασία, και στη συνέχεια δεν δέχθηκε να συνδράμει στη χρηματοδότηση της Έκθεσης της Συλλογής Λαμπροπούλου παρότι επισταμένως του ζητήθηκε από την Εταιρεία μας, που θεωρούσε και θεωρεί αδιανόητο ο Δήμος Πολυγύρου να απέχει από αυτή την προσπάθεια.

Κάποιοι  άλλοι  λοιπόν  θα  πρέπει  να  προβληματισθούν  για  την  πολύχρονη "Βουβαμάρα" τους για την επαναλειτουργία του Μουσείου και όχι εμείς.

Παρά ταύτα, ελπίζουμε, το όψιμο ενδιαφέρον του κ. Δημάρχου για το άνοιγμα του Μουσείου να είναι ουσιαστικό και να αποδώσει καρπούς, καθώς αυτό θα είναι προς όφελος τόσο του Πολύγυρου, όσο και όλου του Νομού της Χαλκιδικής. Σε αυτή του την προσπάθεια θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας.


Επίσης, καλούμε την κυρία και τους κυρίους Βουλευτές του Νομού, καθώς και τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη να συστρατευθούν για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού.
ΠΡΟΣ
1.    κ. Υπουργό Πολιτισμού
2.    κ.κ. Βουλευτές Χαλκιδικής
3.    κ. Περιφερειάρχη Κ.Μ.
4.    κ. Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής
5.    κ. Δήμαρχο Πολυγύρου
6.    κ. Προϊστάμενο Εφορείας Αρχ/των
Χαλκιδικής & Αγίου Όρους

Για το Δ.Σ. της Εταιρείας Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου
Χαλκιδικής

Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Τάσιος

Ο Γεν. Γραμματέας
Κωνσταντίνος Μπογδάνος