Στράτος Λούβαρης GR TIMES
Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες περιπτέρων από την πτώση του τζίρου τους, τις αυξήσεις του φόρου στα τσιγάρα, που συνοδεύονται με την έκρηξη της διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων, καθώς και τη μείωση του ποσοστού κέρδους στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας.
Γι’αυτόν τον λόγο κιόλας, πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που αποφάσισαν να μετατρέψουν τα περίπτερα τους από κλασικά – αυτά δηλαδή που πουλάνε τσιγάρα, φαγώσιμα κ.α.
– σε «θεματικά» με διάφορα αντικείμενα. Όπως μπορείτε να δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες του GRTimes.gr, μπλούζες, θήκες για κινητά τηλέφωνα και tablet, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα είναι μόνο μερικά που μπορεί να αγοράσει κανείς από τα περίπτερα κάνοντας μια βόλτα σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, αν δεν ήταν «θεματικά» τα περίπτερα δε θα μπορούσαν να επιβιώσουν καθώς από τις συνεχόμενες αυξήσεις στους φόρους και την μείωση που υπάρχει στον τζίρο των «κλασικών περιπτέρων» θα ήταν αδύνατον ακόμα και να τα συντηρήσουν.
Όπως τονίζει μιλώντας στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου, τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει πάρα πολλά περίπτερα λόγω της κρίσης αλλά και την τελευταία 20ετία μειώθηκαν αυτά που είναι εν λειτουργία περίπου… 400%!
«Τα περίπτερα που έχουν απομείνει αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα είναι περίπου 10.000 ενώ το έτος 2.000 ήταν 40.000», αναφέρει ο κ. Ιακώβου, ενώ αυτά που λειτουργούν στο νομό της Θεσσαλονίκης αυτήν την στιγμή είναι περίπου 300. Μάλιστα, όπως σημειώνει, ο τζίρος έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια στο 50% και ο μέσος όρος κερδοφορίας είναι μόλις στο 5%.
«Τα περίπτερα είναι μια κληρονομιά της χώρας μας και πρέπει όλοι οι δήμοι και οι πολιτικοί να τα δούνε διαφορετικά. Είναι οι άνθρωποι που παίρνουν πρώτοι μέρος στην παρέλαση με τα αναπηρικά τους καροτσάκια, είναι οι άνθρωποι οι οποίοι μας απελευθέρωσαν από τα δεινά του πολέμου και τους συμπονούμε γι’αυτό, και τότε η πολιτεία έδωσε ως δείγμα ευγνωμοσύνης τα περίπτερα σε αυτούς τους ανθρώπους να τα εκμεταλλευτούν. Από εκεί και πέρα, βάση της οικονομικής κρίσης δυστυχώς θα πρέπει η πολιτεία αλλά και οι δήμοι να μην αυξάνουν τα τέλη ώστε να μας δίνουν το δικαίωμα να ζήσουμε. Πλέον, είναι πενιχρά τα έσοδα και βλέπουμε τα περίπτερα να λιγοστεύουν καθώς το κέρδος που υπήρχε πριν κάποια χρόνια έχει χαθεί», τονίζει ο κ. Ιακώβου.
Ληστείες και κλοπές σε περίπτερα
Την ίδια ώρα, όσο δηλαδή οι άνθρωποι των περιπτέρων δίνουν μάχη να τα διατηρήσουν ανοιχτά και να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά προβλήματα, έχουν να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα που είναι αυξημένη και καθημερινά πέφτουν θύματα ληστειών και κλοπών. Θυμίζουμε ότι, πρόσφατα άγνωστοι υπό την απειλή όπλου και με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, κατάφεραν να αρπάξουν τις εισπράξεις και συσκευασίες με τσιγάρα από περίπτερο επί της οδού Λαγκαδά (δείτε το ρεπορτάζ εδώ). Αυτό, ήταν ένα ακόμα κρούσμα από τα πολλά που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό.
«Οι μικροκλοπές στα περίπτερα έχουν γίνει δυστυχώς πλέον συνήθεια και ζούμε καθημερινά μια τρελή και δύσκολη κατάσταση που είναι πολύ μεγάλο βάρος στον κλάδο μας» και όπως επισημαίνει ο κ. Ιακώβου, η αστυνομία είναι αδύνατον να προλάβει όλα αυτά τα περιστατικά. «Αυτός είναι και ο λόγος που οι ιδιοκτήτες στην προσπάθειά τους να προστατέψουν την περιουσία τους και την σωματική τους ακεραιότητα, φυσικά, έχουν τοποθετήσει κάμερες και παίρνουν όσο γίνεται περισσότερα μέτρα για να αποτρέψουν τέτοιου είδους ενέργειες».
Η απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων περιπτέρων από τον Δ. Θεσσαλονίκης
Μετά από αποφάσεις προηγούμενων ετών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, σε αποξήλωση περιπτέρων καταργημένων θέσεων (δείτε εδώ).
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης, ακολουθώντας τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της Διοίκησης και του Δημάρχου Κ. Ζέρβα για προστασία του δημοσίου χώρου, ανάδειξη των ελεύθερων χώρων, ευταξία, άρση των εμποδίων και εξωραϊσμό του αστικού τοπίου, προχώρησε στην απομάκρυνση των περιπτέρων που ήταν εγκαταλελειμμένα για αρκετό καιρό.
Η συγκεκριμένη δράση αφορά σε επτά περίπτερα εντός του αστικού ιστού, που δεν λειτουργούσαν και εμπόδιζαν τη διέλευση πεζών και ανθρώπων με αναπηρίες περιορίζοντας τον ελεύθερο χώρο, μετατρεπόμενα πολλές φορές σε εστία ρύπανσης. Η προσπάθεια αναμένεται να συνεχιστεί.
Πηγή: grtimes.gr