10.3.20

Αίθουσες ζητά από τους ΟΤΑ ο Υφυπουργός Υγείας για Αιμοδοσία μακριά από τα Νοσοκομεία


Εξαιρετικώς επείγουσα Επιστολή απέστειλε την 9η Μαρτίου προς την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Β.Κοντοζαμάνης.
Ο Υφυπουργός επισημαίνει ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος στη Χώρα, η οποία οφείλεται στη δυσκολία των εθελοντών αιμοδοτών να μεταβούν στα Νοσοκομεία, λόγω φόβου αλλά και των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της επιδημίας
του κορωνοϊού.
Υπογραμμίζει πως το γεγονός αυτό, το οποίο μάλιστα παρατηρείται σε πολλές πλέον Χώρες, θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιστραφεί, προκειμένου να διασφαλιστούν οι ανάγκες όλων όσων έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος ή παράγωγών του (αιματο-ογκολογικοί και καρδιοχειρουργικοί ασθενείς, ασθενείς με μεσογειακή αναιμία κλπ).
Συνεπώς, είναι αναγκαίο η αιμοληψία από αιμοδότες (εθελοντές και συγγενικό περιβάλλον) να μετακινηθεί εκτός Νοσοκομείου σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, εύκολα προσβάσιμους και κατά το δυνατόν ευχάριστους, που θα δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας.
Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Υγείας παρακαλεί τα ανώτατα όργανα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, ήτοι την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, για την παρέμβασή τους για τη συνεργασία των Αρχών Αυτοδιοίκησης με τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων, ώστε να διατεθούν αίθουσες για τη μεταφορά του έργου αιμοληψίας των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Αιμοδοσίας και των Κέντρων Αίματος.
πηγή airetos.gr