23.4.20

Χαλκιδική: Δεν θα ανοίξουν το φετινό καλοκαίρι όλα τα ξενοδοχεία.

Mιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος υπογραμμίζει πως δεν αποκλείεται κάποιοι ξενοδόχοι τελικά να επιλέξουν να προετοιμαστούν καλύτερα για το 2021 και να μην ανοίξουν το φετινό καλοκαίρι.
Ανήσυχοι οι ξενοδόχοι εν αναμονή των μέτρων για την
πανδημία- Σπριντ για να μη χαθεί η φετινή τουριστική παρτίδα, το στοίχημα του εσωτερικού τουρισμού
Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται η φετινή θερινή περίοδος για τον τουρισμό καθώς όλα θα εξελιχθούν στη σκιά του κορωνοϊού. 
Την ίδια στιγμή, σπαζοκεφαλιά αποτελούν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η χώρα μας θα ξανανοίξει με ασφάλεια τις πύλες της στον διεθνή τουρισμό.
Στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν για τα ταξίδια και, κυρίως, στο αν οι Βρυξέλλες καταφέρουν να υιοθετήσουν κοινή στάση στην επανεκκίνηση -σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο ξεκίνημα της πανδημίας όπου κάθε χώρα ακολούθησε τη δική της στρατηγική- στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον των εγχώριων τουριστικών φορέων, προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί από τη θερινή σεζόν, η οποία θεωρείται, λίγο έως πολύ, χαμένη.
Σε στάση αναμονής οι ξενοδόχοι
Τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά μέχρι τα τέλη Απριλίου με τους ιδιοκτήτες τους να τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την ανακοίνωση των μέτρων που θα μας οδηγήσουν, σε πρώτη φάση, στη μερική κανονικότητα, δηλώνοντας, ωστόσο προβληματισμένοι για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού, που αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας μας.
Οι ανακοινώσεις από την πολιτεία θα αξιολογηθούν και θα οδηγήσουν στις αποφάσεις των ξενοδόχων για το αν τελικά θα λειτουργήσουν τις μονάδες τους, ή όχι. 
Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη κάποιοι ξενοδόχοι τόσο στη Χαλκιδική, όσο και σε νησιά της Βορείου Ελλάδας σκέφτονται, δεδομένης της ψαλιδισμένης τουριστικής σεζόν, αλλά και των περιορισμών και προϋποθέσεων που ούτως, η άλλως θα υπάρξουν προκειμένου να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία, είτε να μην ανοίξουν τα τουριστικά τους καταλύματα, είτε αν διαθέτουν περισσότερες από μια μονάδες, να λειτουργήσουν τις μικρότερες.
Την ίδια ώρα έντονα ακούγεται και δεν αποκλείεται οι φήμες να επαληθευτούν για resort στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής που προσανατολίζεται να μην ανοίξει καθόλου το καλοκαίρι αλλά και για τουριστικές επιχειρήσεις, που λειτουργούν σε τουριστικά θέρετρα και νησιά, που προκρίνουν ως επικρατέστερη λύση τη μη λειτουργία τους.

«Οι εκπρόσωποι του τουρισμού είναι προβληματισμένοι. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το αν θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία, θα ακούσουμε τις ανακοινώσεις από την κυβέρνηση και θα τις αξιολογήσουμε. Δεν μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις χωρίς να υπάρχει καθαρός ορίζοντας για το πώς θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία, για το ποια είναι η επόμενη ημέρα του τουρισμού» επισημαίνει μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος υπογραμμίζοντας πως δεν αποκλείεται κάποιοι ξενοδόχοι τελικά να επιλέξουν να προετοιμαστούν καλύτερα για το 2021 και να μην ανοίξουν το φετινό καλοκαίρι.
Ερωτηθείς για το υγειονομικό διαβατήριο, που τόσος λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα, ο κ. Τάσιος είναι αφοπλιστικός. «Αυτό που μας χρειάζεται είναι το πραγματικό διαβατήριο το οποίο θα προκύψει από τα υγειονομικά κριτήρια, με τα οποία θα λειτουργήσει ο τουρισμός, από τις αποφάσεις των αεροπορικών εταιρειών, από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και τα μέτρα που θα ληφθούν» τονίζει.
Ο εσωτερικός τουρισμός
Για το πρώτο διάστημα καθώς η τουριστική σεζόν δεν φαίνεται να ξεκινά πριν από τον Ιούνιο, καθοριστικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει ο εσωτερικός τουρισμός, ο οποίος ωστόσο δεν είναι σε θέση να κάνει την ανατροπή. Όπως λένε οι εκπρόσωποι του τουρισμού ο εισαγόμενος τουρισμός είναι αυτός που εισφέρει τα σημαντικότερα έσοδα, ωστόσο με το σκεπτικό ότι οι Έλληνες μπορούν να δώσουν ανάσα φέτος στον κλάδο, στα προσεχή πλάνα του υπουργείου Τουρισμού είναι να αναβιώσουν προγράμματα που ίσχυαν προ μνημονίων και επιπλέον να ενισχυθούν τα κονδύλια του κοινωνικού τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας.
Επί τάπητος βρίσκεται και ένα είδος κινητροδότησης με τη μορφή vouchers (π.χ. σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων), κάτι που μπορεί να στηριχθεί και από μια πιο ευνοϊκή πολιτική τιμών των ίδιων των ξενοδόχων και των τουριστικών επιχειρήσεων.
«Αναμένουμε την ανακοίνωση των μέτρων για τον τουρισμό. Μετά θα αποφασίσουμε αν θα λειτουργήσουν όλα τα τουριστικά καταλύματα στη Σαμοθράκη. Στόχος μας, πάντως είναι να προχωρήσουμε σε καμπάνια προβολής του νησιού, θέλοντας να προσελκύσουμε Έλληνες τουρίστες. Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης και ξενοδόχος, Γιάννης Γλήνιας.
Η επόμενη ημέρα
Τα ζητήματα πάντως για τα οποία θα αναζητηθούν λύσεις σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να γίνει η επανεκκίνηση στα ταξίδια είναι πολλά:
οι αποστάσεις μεταξύ των επιβατών στα αεροπλάνα, που σίγουρα δεν μπορούν να πετούν με ελάχιστη πληρότητα, προκειμένου να έχουν πολλές κενές θέσεις ανάμεσα στους επιβάτες, οι αποστάσεις στα τραπέζια του πρωινού στα ξενοδοχεία, αλλά και στις ξαπλώστρες στις παραλίες. 
Οι υγειονομικοί όροι λειτουργίας στην επανέναρξη θα είναι πρώτης προτεραιότητας και εδώ εμπίπτουν και τα τυχόν γρήγορα τεστ για τα οποία γίνεται λόγος στις εισόδους της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια, τελωνεία).