25.5.20

<Δρυάδες> Γυναίκες Βαρβάρας:Αρώματα και γεύσεις του Αριστοτελικού Όρους σε ένα βάζο

Με πρώτες ύλες από το Αριστοτελικό βουνό και ντόπιους παραγωγούς ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Βαρβάρας κερνά… φύση τους επισκέπτες.
Όλα μας τα προϊόντα είναι απόλυτα αγνά, χωρίς συντηρητικά» λέει στη Voria.gr η γραμματέας των Δρυάδων, Γιαννούλα Παπαευσταθίου
Οι μαρμελάδες τους με άγριες φράουλες, τις οποίες αρχίζουν
να μαζεύουν αυτή την περίοδο στο Αριστοτελικό Όρος ως άλλες… Νύμφες του Δάσους, μιλούν με το άρωμα και τη γεύση τους.
Καΐσια, δαμάσκηνα, σύκα, κεράσια και κολοκύθι γίνονται οι πρώτες ύλες για τις δημιουργίες τους, που παραπέμπουν σε μιαν άλλη, αυθεντικότερη εποχή. Οι «Δρυάδες», ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Βαρβάρας, έχουν μετατρέψει το δάσος στο Αριστοτελικό βουνό -τόπο προστατευόμενο από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000- σε πηγή γαστρονομικής έμπνευσης και όλο το καλοκαίρι συλλέγουν τους καρπούς του, για να δημιουργήσουν τις περίφημες μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού τους. Μαζί με τα παραδοσιακά ζυμαρικά τους και τα χειροποίητα λικέρ τους βοηθούν τον επισκέπτη να κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν, ένα flashback σε γεύσεις παλιές, αλλά όχι ξεχασμένες.
Μαρμελάδες και τραχανάς


Οι «Δρυάδες» ιδρύθηκαν το 1998, όταν ένα σεμινάριο για την παρασκευή ζυμαρικών που έγινε στο χωριό έδωσε στις γυναίκες της Βαρβάρας την ιδέα να δημιουργήσουν έναν Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό, ώστε να συστήσουν τα παραδοσιακά τους προϊόντα σε περισσότερο κόσμο. Έτσι, αξιοποιώντας το πρόγραμμα Leader, έστησαν το εργαστήριό τους, όπου ξεκίνησαν με χειροποίητες χυλοπίτες, τραχανά, γλυκό και ξινό, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ, όλα φτιαγμένα με παραδοσιακό τρόπο, τον τρόπο του χωριού, που οι άνθρωποι της πόλης έχουν ξεχάσει.

Ο στόχος της Θεσσαλονίκης και το cluster
Με πρώτες ύλες προερχόμενες από τη φύση, αλλά και τοπικούς παραγωγούς και φάρμες της περιοχής οι παλαιάς κοπής νοικοκυρές του χωριού άρχισαν να δημιουργούν και να τυποποιούν τα προϊόντα τους, συμμετέχοντας παράλληλα σε δεκάδες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα για να τα παρουσιάσουν στον κόσμο. Μάλιστα, δημιούργησαν έναν παραδοσιακό χώρο στο κέντρο της Βαρβάρας, όπου τα εκθέτουν και τα πουλούν, υποδεχόμενες τους επισκέπτες, ενώ τα διαθέτουν επίσης στην Αρναία και τον Άγιο Πρόδρομο. Ο επόμενος στόχος του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Βαρβάρας είναι τα προϊόντα να τοποθετηθούν και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και να διευρυνθεί η γκάμα των προϊόντων του και με νέα είδη.

Μαρμελάδες και άλλα είδη του Συνεταιρισμού

Μάλιστα, αυτό τον καιρό γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν οι «Δρυάδες» στο cluster που δρομολογείται από ξενοδόχους και παραγωγούς του τρίτου «ποδιού» της Χαλκιδικής με τη στήριξη του δήμου Αριστοτέλη, το οποίο έχει ως στόχο να αναδειχθεί ένα ξεχωριστό, γαστρονομικό brand  στην περιοχή.

«Φτιάχνουμε τον τραχανά παραδοσιακά, στο καζάνι με τα ξύλα, ενώ τις μαρμελάδες μας τις καταλαβαίνεις από μακριά. Η αγριοφράουλα που μαζεύουμε από τις αρχές του Ιούνη δεν είναι η φράουλα που αγοράζει κανείς στο μανάβικο, μυρίζει υπέροχα. Και όλα μας τα προϊόντα είναι απόλυτα αγνά, χωρίς συντηρητικά» λέει στη Voria.gr η γραμματέας των Δρυάδων, Γιαννούλα Παπαευσταθίου, σημειώνοντας πως όλα αυτά τα χρόνια οι γυναίκες του συνεταιρισμού έχουν κάνει πολύ κόπο για τις γαστρονομικές αυτές προτάσεις σε ένα χωριό που δεν είναι τουριστικό, έχει όμως πολλές ομορφιές και γεύσεις να προσφέρει στον επισκέπτη.

πηγή voria.gr