10.6.20

199 χρόνια συμπληρώνονται από την μάχη των Βασιλικών και την θυσία του Χάψα και των 63 Συκιωτών παλικαριών του Σαν σήμερα στις 10 Ιουνίου 1821...


Εορτασμός Επετειακών Εκδηλώσεων για την Θυσία του Καπετάν Χάψα και των Παλικαριών του στη φονική μάχη των Βασιλικών της 10ης Ιουνίου 1821, καθώς και για το Ολοκαύτωμα της Ι. Μονής της Αγίας Αναστασίας, την Κυριακή 14 Ιουνίου

199 χρόνια συμπληρώνονται από την μάχη των Βασιλικών και την θυσία του Χάψα και των 63 Συκιωτών παλικαριών του
Σαν σήμερα στις 10 Ιουνίου 1821... 
Φυλλάτοντας 2ες Θερμοπύλες...
Ο Σταμάτιος Χάψας ή περισσότερο γνωστός ως καπετάν Χάψας είναι ένας από τους οπλαρχηγούς της επανάστασης του 1821 στην Βόρεια Ελλάδα καί πιο συγκεκριμένα στήν Χαλκιδική της Μακεδονίας.Ένας γενναίος άνδρας ,‘Ενας ακόμα Λεωνίδας...
Ως γνωστόν, η επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από την
Πελλοπόνησο. Αυτό που δεν ειναι γνωστό είναι πως γενικεύτηκε πολύ γρήγορα σε όλη τη χώρα και έφτασε μέχρι την Μακεδονία. Εκεί, λοιπόν, πρωτοστάτησε ο Εμμανουήλ Παπάς για τον οποίο θα μιλήσω άλλη φορά. Και ενώ τα πράγματα προχωράνε σχετικά καλά στη Νότια Ελλάδα, τα νέα από το μέτωπο του Εμμανουήλ Παπά και την Μακεδονία δεν είναι καλά. Μάχες γίνανε στην Ρεντίνα και στην Απολλωνία αλλά οι οθωμανικές δυνάμεις κατατρόπωσαν τους ‘Ελληνες πολεμιστές. Έτσι ο Εμμανουήλ Παπάς με μόνο 200 αγωνιστές σπεύδει να ενωθεί με το σώμα του Χάψα πού βρίσκεται στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.
Ο Εμπού Λουμπούτ πασάς της Θεσσαλονίκης έχει συγκεντρώσει περίπου 35.000 τακτικό στρατό και σπεύδει να αναμετρηθεί με τους επαναστάτες στα Βασιλικά. Ο καπετάν Χάψας επέλεξε ως σημείο μάχης τη στενωπό της κοιλάδας του Ανθεμούντα, κοντά στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας. Έπειτα από σύσκεψη, στάλθηκαν στην Κασσάνδρα ο καπετάν Αναστ. Χυμευτός να μεριμνήσει για τη φύλαξη των παραλίων από ενδεχόμενη απόβαση τουρκικών στρατευμάτων.
Η μάχη που διεξάγεται είναι άνιση και ο καπετάν Χάψας διαβλέπει τον κίνδυνο πανωλεθρίας, καθώς οι Οθωμανοί προβαίνουν σε σφαγές αμάχων στα Βασιλικά. Τότε, αποφασίζεται, με υπόδειξη του Βασιλικιώτη προύχοντα Γεωργίου Κοτζιά, η οχύρωση εντός του μοναστηριού της Αγίας Αναστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι Οθωμανοί. Στις διαπραγματεύσεις του Εμμανουήλ Παπά με τους μοναχούς, συμφωνείται τελικά η είσοδος μόνο των αμάχων και των γυναικοπαίδων από τα Βασιλικά και τη Γαλάτιστα. Έτσι, ο καπετάν Χάψας αποφασίζει να μείνει στο πεδίο της μάχης με 63 Συκιώτες μαχητές, ενώ ο Εμμανουήλ Παπάς με το υπόλοιπο στράτευμα να συνοδέψει τα γυναικόπαιδα στη μονή.
Η αυτοθυσία και ο ηρωισμός του καπετάν Στάμου Χάψα ήταν συγκινητικός, καθώς αγωνίστηκε μέχρις εσχάτων ώστε να εξασφαλίσει τη σωτηρία των αμάχων. Στο πεδίο της μάχης, στις 10 Ιουνίου 1821, έξω από τα Βασιλικά στους πρόποδες του βουνού Βούζιαρη, στην τοποθεσία που λέγεται “Του Τσελέπη η Πέτρα” και ύστερα από σφοδρή μάχη σκοτώθηκαν και οι 64 αγωνιστές μέχρις ενός. Σήμερα το σημείο αυτό ονομάζεται “Κομμένοι” ή “Συκιωτούδια” και έχει κατασκευαστεί από το 1997 μνημείο της θυσίας. Στη μαρμάρινη πλάκα αναγράφει: ΤΟ ΜΑΚΕΔΝΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΝΟΣ ΠΡΟΜΑΧΕΙ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΩΝ, για να θυμίζει στον κάθε επισκέπτη τους αδιάλειπτους αγώνες των Μακεδόνων για τα δίκαια της ελληνικής φυλής.
Η τελευταία αναφορά για τον Χάψα είναι ότι τον είδαν να ορμάει με το σπαθί στο χέρι και ένα μαχαίρι στα δόντια, στον κύριο όγκο του τουρκικού στρατεύματος. Τον ακολούθησαν οι οπλαρχηγοί Παύλος Χαλάτης, Θεολόγος Τουρλάκης και Αυγερινός Καραγιάννης.




Εορτασμός Επετειακών Εκδηλώσεων για την Θυσία του Καπετάν Χάψα και των Παλικαριών του στη φονική μάχη των Βασιλικών της 10ης Ιουνίου 1821, καθώς και για το Ολοκαύτωμα της Ι. Μονής της Αγίας Αναστασίας, την Κυριακή 14 Ιουνίου


Tην Κυριακή 14 Ιουνίου 2020 θα εορτασθεί η 199η επέτειος της φοβερής μάχης των Βασιλικών της 10ης Ιουνίου 1821, στην οποία οι Χαλκιδικιώτες επαναστάτες μεταξύ τωνοποίων 63 Συκιώτες, με αρχηγό τον καπετάν Χάψα σε μια τρομακτική σύγκρουση με πολυπληθέστερες τουρκικές δυνάμεις, πολεμώντας με απαράμιλλη ανδρεία έπεσαν μέχρις ενός στο πεδίο της τιμής. 

Οι εκδηλώσεις, τελούνται με τις ευλογίες της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας και θα λάβουν χώρα στο καθολικό του ομώνυμου Μοναστηριού καθώς και στο χώρο του μνημείου, σύμφωνα με το κατωτέρω Πρόγραμμα. 
Λόγω των εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID -19, σας γνωρίζουμε ότι οι φετινές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι καταθέσεις στεφάνων θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων. 
 ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 Α. ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ Στις 10.15’ Αρχιερατικό μνημόσυνο χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μιλήτου και Καθηγουμένου της Ι. Μονής της Αγίας Αναστάσίας κ.κ. Αποστόλου «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του καπετάν Χάψα και των παλικαριών του» που έπεσαν ανδρείως αγωνιζόμενοι υπέρ Πατρίδος στη θέση Συκιωτούδια την 10η Ιουνίου 1821 «ως και των δούλων του θεού Μακαρίου Ιερομονάχου, Καθηγουμένου της Ι. Μονής και των συν αυτώ δεινώς αναιρεθέντων υπό των Τούρκων κατά το ολοκαύτωμα της Ι. Μονής, κληρικών τε και λαϊκών». Πέρας προσέλευσης επισήμων ορίζεται η 10.00 Στις 10.30’ Ομιλία από εκπρόσωπο του Παγχαλκιδικού Συλλόγου «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ». B. ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ 
1. Στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μνημείου των Ηρώων και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνων από τους: • Εκπρόσωπο Κυβέρνησης. • Εκπρόσωπο της Βουλής. • Διοικητή Φρουραρχείου-Στρατηγό Γ΄ Σ.Σ. ή Εκπρόσωπό του. • Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής • Δήμαρχο Πολυγύρου. • Δήμαρχο Σιθωνίας • Δήμαρχο Θέρμης • Αστυνομικό Διευθυντή Χαλκιδικής. • Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πολυγύρου. • Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών. • Πρόεδρο του Παγχαλκιδικού Συλλόγου «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ». 2. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη αυτών που έπεσαν για την πατρίδα και ακολουθεί η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. 3. Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Δημήτριος Λοκοβίτης.