Ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν ότι στο έκτακτο μέτρο αυτό ενίσχυσης θα περιληφθούν καταρχήν οι παραγωγοί ελαιοποιήσιμης ελιάς, ενώ αναζητείται φόρμουλα για την ενίσχυση και της βρώσιμης ελιάς.
Την σοβαρή αυτή πιθανότητα είχε αναφέρει εδώ και αρκετούς
μήνες ο agrotypos.gr και τώρα το ΥπΑΑΤ έρχεται να τρέξει με αυτό τον τρόπο τις εξελίξεις, βλέποντας ότι οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα, όχι μόνον να συνεχίσουν την καλλιέργεια, αλλά και επιβίωσης.Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, ενίσχυση έως 7.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν δεκάδες χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί με ελαιοποιήσιμη ελιά καταρχήν, βάσει ΟΣΔΕ, με τις αιτήσεις να πρέπει να γίνουν σχετικά άμεσα και τις εντάξεις έως τέλος του τρέχοντος έτους. Στο μέτρο αυτό, όπως μας είπαν από το ΥπΑΑΤ θα ενταχτούν αυστηρά οι κατ' επάγγελμα αγρότες. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, την Τετάρτη ολοκληρώνεται ο φάκελος από το υπουργείο, το οποίο αναμένεται να αποστείλει το σχετικό αίτημα στην ΕΕ ώστε να λάβει έγκριση, να προχωρήσει η τροποποίηση του ΠΑΑ, η πλατφόρμα των αιτήσεων και μετέπειτα οι εντάξεις και οι πληρωμές.
Σε παραγωγούς ελαιοποιήσιμης ελιάς, όπως μας εξήγησαν από το ΥπΑΑΤ, θα δοθεί ένα μέρος από τα 126,3 εκατ. ευρώ των υπολοίπων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Πιθανώς αυτά τα χρήματα να είναι γύρω στα 95 εκατ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δοθούν στη βρώσιμη ελιά, για την οποία αναζητείται επιπλέον τρόπος ενίσχυσης, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Συνολικά θα ενισχυθούν 145.000 παραγωγοί ενώ αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση από το ΥπΑΑΤ εντός της ημέρας.
Η πληρωμή του 7χίλιαρου (έως 7.000 ευρώ) θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 21 Ιουνίου του 2021, μας εξήγησε η κα Κατερίνα Αθανασοπούλου, από την ΕΥΔ ΠΑΑ, που είναι υπεύθυνη να τρέξει την τροποποίηση. Σύμφωνα με την ίδια, δεν μπορεί να γίνει σήμερα ακριβής προσδιορισμός για το πότε ακριβώς θα γίνει η πληρωμή, καθώς απαιτούνται αρκετές διαδικασίες να τρέξουν, η τροποποίηση, οι εντάξεις κ.λπ.
Πάντως ετερο-επαγγελματίες ελαιοπαραγωγοί, με τους οποίους μιλήσαμε, θεωρούν αδικία να μην ενταχθούν στο έκτακτο αυτό μέτρο ενίσχυσης.
Η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:
Σε δυναμική στήριξη του ελληνικού ελαιολάδου με 126 εκατ. ευρώ προχωρά ο ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης
Απεστάλη την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαβούλευση, το νέο μέτρο (Μ21) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που αφορά στην έκτακτη και προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.
Ο ΥπΑΑΤ Μάκης Βορίδης, αναγνωρίζοντας την εξέχουσα σημασία του ελαιολάδου, ως εθνικού - στρατηγικού προϊόντος για τον πρωτογενή τομέα και τη συνοχή του κοινωνικού ιστού των αγροτικών περιοχών της πατρίδας μας, σε όρους απασχόλησης (αριθμού γεωργών/γεωργικών εκμεταλλεύσεων), όγκου/αξίας παραγωγής και εξαγωγών, καθώς και το γεγονός ότι έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία ποικιλοτρόπως (διαταραχές στον εφοδιασμό, διασυνοριακούς και εγχώριους περιορισμούς διακίνησης προϊόντων, κλείσιμο εστίασης, πτώση τουρισμού, κλπ.) με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της τιμής διάθεσής του, αποφάσισε τη στήριξη των παραγωγών - κατά κύριο επάγγελμα γεωργών - από το νέο Μέτρο του ΠΑΑ.
Οι Έλληνες παραγωγοί, για τους ανωτέρω λόγους και για την αποφυγή υψηλής αποθεματοποίησης ενόψει της νέας συγκομιδής, διέθεσαν το προϊόν τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να υπάρξει ουσιαστικός κίνδυνος στη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Ειδικότερα, το νέο μέτρο (Μ21) θα αφορά σε περίπου 145 χιλιάδες κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι ως τέτοιοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (οικονομικό έτος 2019) και είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ (έτους 2019), καλλιέργεια ελιάς (ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης).
Η συνολική συγχρηματοδοτούμενη ενίσχυση, που προβλέπεται να χορηγηθεί στους δικαιούχους, ανέρχεται σε 126,3 εκατομμύρια ευρώ και αφορά κατ’ αποκοπή εφάπαξ ποσό σύμφωνα με τις ακόλουθες κλάσεις (με βάση την έκταση που αυτοί εμπίπτουν, αθροιστικά για ελιά ελαιοποιήσιμη ή/και διπλής κατεύθυνσης):
Τα ποσά ανά δικαιούχο είναι τα εξής:
- Από 0 έως 1 εκτάριο (10 στρέμματα) 300 ευρώ ανά δικαιούχο
- Από 1 έως 1,5 εκτάριο 600 ευρώ ανά δικαιούχο
- Από 1,5 έως 3 εκτάρια 1.100 ευρώ ανά δικαιούχο
- Από 3 έως 5 εκτάρια 1.600 ευρώ ανά δικαιούχο
- Από 5 έως 7 εκτάρια 2.000 ευρώ ανά δικαιούχο
- Από 7 έως 10 εκτάρια 2.500 ευρώ ανά δικαιούχο
- Από 10 έως 15 εκτάρια 3.000 ευρώ ανά δικαιούχο
- Από 15 έως 20 εκτάρια 3.500 ευρώ ανά δικαιούχο
- Από 20 εκτάρια και άνω εκτάρια 4.000 ευρώ ανά δικαιούχο.
Εφόσον το νέο μέτρο λάβει την σχετική έγκριση της Ε.Ε., η ένταξη των δικαιούχων προβλέπεται να πραγματοποιηθεί, το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.