Η διασύνδεση στο πεδίο του οινοτουρισμού, καθώς και η άντληση τεχνογνωσίας και καινοτόμων ιδεών ήταν το αντικείμενο επιχειρηματικής αποστολής του Δήμου Αριστοτέλη, με ομάδα οινοποιών που πλαισίωσε το Δήμαρχο Στέλιο Βαλιάνο στη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης στο #Freiburg της Γερμανίας.
Η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή περιοχή επιλέχθηκε ως κορυφαίος οινικός κόμβος στην “πύλη” του Μέλανα Δρυμού και βασική
Η επίσκεψη οργανώθηκε από τον Δήμο Αριστοτέλη, το cluster επιχειρηματιών του και την Ελληνογερμανική Συνέλευση εκπρόσωπος της οποίας από το Γραφείο Θεσσαλονίκης (κ. Μαρία Βασιλειάδου) επιμελήθηκε το πρόγραμμα της αποστολής. Στόχος, η δικτύωση της οινικής διαδρομής της Βάδης (μήκους 600 χιλ.) με την αντίστοιχη της Ανατολικής Χαλκιδικής (μήκους 300 χιλ.), η οποία ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και - με ενδιάμεσους σταθμούς την Αρναία, τη Μεγάλη Παναγία, το Γομάτι και την Ιερισσό - καταλήγει στον Άθωνα, όπου οι επισκέψεις στα 12 οινοποιεία του Αγίου Όρους συνδυάζονται μοναδικά με τον θρησκευτικό τουρισμό.
Η δραστηριότητα εντάσσεται στην ενότητα εκείνη του προγράμματος τουριστικής προβολής του Δήμου Αριστοτέλη που αποσκοπεί στη δικτύωση οικισμών του Δήμου, με ομοειδείς ευρωπαϊκούς.
Η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε οινοποιεία και καλλιέργειες στα περίχωρα της πόλης, προκειμένου να διερευνήσει πρακτικές έμπειρων Γερμανών οινοποιών, ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις εργασίας στο Δημαρχείο του Freiburg με την ηγεσία του τοπικού Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και στην Ένωση Οινοπαραγωγών της περιοχής με την ηγεσία του φορέα.
«Οικοδομούμε συνεργασίες που θα αποδώσουν πολλά στο μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Βαλιάνος. «Για τον επόμενο χρόνο θα προχωρήσουμε διερευνητικά, καθώς θα μεσολαβήσουν οι δύο γερμανικές «αποστολές», των οινοποιών και της αντιπροσωπείας του Δήμου του Freinburg, που θα συνοδεύονται από εκπροσώπους media και τουριστικών γραφείων της Γερμανίας. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία ηλεκτρονικής μπροσούρας για τον οινοτουρισμό, σε ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα του Δήμου, προκειμένου να εφαρμοστεί στη συνέχεια σε κινητά τηλέφωνα και οθόνες αφής. Συνδυάζουμε παράδοση και σύγχρονες μεθόδους, θέτοντας τις βάσεις για ένα πολυδιάστατο παραγωγικό μοντέλο στον Δήμο Αριστοτέλη.»