27.10.20

Αφιέρωμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ στον Πολυγυρινό συγγραφέα Δημ. Βασιλάκη και το βιβλίο 'Ο Χωροφύλακας ' Η αληθινή ιστορία της απόδρασης από τα κολαστήρια γερμανικής φυλακής.

 Γερμανική κατοχή στη Θεσσαλονίκη. Ένας Έλληνας χωροφύλακας, ο οποίος υπηρετεί στη φυλακή της Μυστικής Στρατιωτικής Αστυνομίας, στο επιταγμένο κτίριο της ψυχιατρικής κλινικής Βαγιάνου, στην περιοχή της Αναλήψεως, έρχεται αντιμέτωπος μ' ένα δίλημμα ζωής: συγχωριανός του από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής οδηγείται στις φυλακές και κινδυνεύει με εκτέλεση. Η μάνα του φυλακισμένου τον επισκέπτεται σπίτι του στη Θεσσαλονίκη και πέφτει στα πόδια του για να βοηθήσει τον γιο της. Η πίστη του στον εθνικοσοσιαλισμό αρχίζει να κλονίζεται και προτάσσοντας το συναίσθημα, τον απελευθερώνει και γίνεται και ο ίδιος φυγάς.

Το 1978, ο πρώην πλέον χωροφύλακας, ο Γιωργής, διηγείται την ιστορία της ζωής του σ' ένα καφενείο της Γερακινής όπου συχνάζει, στον συγχωριανό του Δημήτρη Βασιλάκη, ο οποίος «ρουφά» και αποτυπώνει κάθε της λεπτομέρεια. Μερικές δεκαετίες αργότερα κι έπειτα από έρευνα επαλήθευσης των βιωματικών στοιχείων, ο 73χρονος Δημήτρης Βασιλάκης, κάνει την πραγματική αυτή ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μυθιστόρημα με τίτλο «Ο Χωροφύλακας, Βιβλίο Πρώτο» (εκδόσεις Περίπλους), διανθίζοντάς το με μυθοπλαστικά αλλά και ιστορικά στοιχεία.

«Ο Γιωργής μου διηγήθηκε όλη την ιστορία της ζωής του και όταν αποφάσισα μετά από χρόνια να την κάνω βιβλίο, έκανα μια μεγάλη έρευνα για να επαληθεύσω τα στοιχεία. Έψαξα τα κιτάπια της χωροφυλακής και βρήκα ότι πράγματι υπηρετούσε εκεί από το 1939 έως το 1943 και ένα διάστημα ήταν στο "τρελάδικο", κυριολεκτικά και μεταφορικά, των γερμανικών φυλακών της Αναλήψεως», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασιλάκης.

Ο Γιωργής- δεν χρησιμοποίησε τα πραγματικά του στοιχεία στο βιβλίο- τού ανέφερε ότι λύγισε από τα παρακάλια της μάνας του συγχωριανού του «Μιχάλη» και υπηρετώντας ως φύλακας των γερμανικών φυλακών, πήγε και ξεκλείδωσε την πόρτα στο κελί του για να μπορέσει να δραπετεύσει.

«Ο Μιχάλης, όπως τον ονόμασα στο βιβλίο μου, αφού δραπέτευσε, έφυγε στα βουνά της Μακεδονίας και έγινε αντάρτης του ΕΛΑΣ, ενώ ο Γιωργής έφτασε μέχρι το Ζαγκλιβέρι, όπου βρήκε δουλειά ως τσομπάνης και κρύφτηκε στα ορεινά. Ο Μιχάλης πέθανε αργότερα, κάτι που δεν αναφέρω στο βιβλίο μου γιατί συνεχίζω την αφήγηση και τον "συνδέω" με τον Καπετάν Πέτρο -τον Καλανδρινό δάσκαλο Χριστόδουλο Μόσχο- με στόχο να αναδείξω την ιστορία του ως η ψυχή του αντάρτικου στη Μακεδονία. Ο Γιωργής όντως δούλεψε ως τσομπάνης στο Ζαγκλιβέρι αλλά ...ξεθάρρεψε μετά από μερικούς μήνες, πήγε σε ένα πανηγύρι και εκεί τον συνέλαβαν οι Γερμανοί και τον έστειλαν στο στρατόπεδο "Παύλος Μελάς". Από 'κει, ο Γιωργής, μεταφέρθηκε στη Γερμανία για καταναγκαστική εργασία και βίωσε μια άλλη σκληρή πραγματικότητα που θα εκτυλιχτεί, όπως λέει ο κ. Βασιλάκης, στο δεύτερο βιβλίο που ετοιμάζει.

Όσο για τον λόγο που αποφάσισε ο Γιωργής να απελευθερώσει τον Μιχάλη και να γίνει και ο ίδιος καταζητούμενος, ο κ. Βασιλάκης τονίζει πως, όπως του εκμυστηρεύθηκε, «το έκανε γιατί λύγισε από τα παρακάλια της μάνας...».

 

Τα πισκίμια (κούρεμα ζώου με ιδιαίτερα τεχνικό τρόπο) και ο τρουβάς (τρίχινο ταγάρι)

Στο βιβλίο, η αφήγηση για τις περιπέτειες των δύο ηρώων εξελίσσεται παράλληλα, και ο συγγραφέας μεταφέρει τον αναγνώστη από τα μαντριά για τον έναν, στα αντάρτικα λημέρια για τον άλλον. Μάλιστα, η περιγραφή της κτηνοτροφικής ζωής είναι τόσο λεπτομερής και εύγλωττη που προσφέρει σημαντικά λαογραφικά στοιχεία που αφορούν στη διάλεκτο και τις συνήθειες των τσομπάνηδων.

«Οι εικόνες των προσώπων της κτηνοτροφικής ζωής, είτε αυτοί είναι τσελιγκάδες, είτε τσομπάνηδες, είναι ξεχωριστές. Γνωρίζω από κτηνοτροφική ζωή, όπως άλλωστε και ο Γιωργής, αφού προέρχομαι από γεωργοκτηνοτροφική οικογένεια και είχα δουλέψει στο χωριό μου ως τσομπανάκος», σημειώνει ο κ. Βασιλάκης, ο οποίος συμπεριέλαβε στο βιβλίο του ένα δεκασέλιδο γλωσσάρι των κτηνοτροφικών όρων που χρησιμοποιεί.

Ρεαλιστικά είναι και τα στοιχεία που απορρέουν από την αφήγηση του Γιωργή και περιλαμβάνουν την φυλάκισή του στο «Παύλου Μελά». «Μου διηγήθηκε τις συνθήκες μέσα στις φυλακές, τη γνωριμία του με τον Γλάστρα, ο οποίος ήταν αρχιφύλακας και χαφιές των Γερμανών και είχε παντρευτεί γυναίκα από τον Πολύγυρο και την γνωριμία του με τον πατέρα Διονύσιο, μετέπειτα Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιωργής του εκμυστηρεύθηκε πώς «ό,τι έμαθε στο Παύλου Μελά, δεν το έμαθε σε όλη του τη ζωή, ενώ για τη φάση της ζωής του που υποστήριζε τον εθνικοσοσιαλισμό, απορούσε για το πώς "έφαγε τέτοιο παραμύθι"».

Ο Δημήτρης Βασιλάκης γεννήθηκε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, όπου και συνεχίζει να ζει μέχρι σήμερα. Εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος και ο «Χωροφύλακας» είναι το πρώτο του βιβλίο.
 Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020,
 Νατάσα Καραθάνου
ΑΠΕ-ΜΠΕ Μακεδονίας 

https://www.amna.gr/

 

 




 

 ΣΧΕΤΙΚΟ     https://halkidikigr.blogspot.com/2019/10/blog-post_86.html

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Χωροφύλακας» του Πολυγυρινού Δημήτρη Βασιλάκη

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Χωροφύλακας» του Πολυγυρινού Δημήτρη Βασιλάκη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019, στις 11:00, στο Συνεδριακό Kέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο.

Το βιβλίο παρουσίασε με τον δικό του γλαφυρό τρόπο
 ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Τσίκουλας,  κάνοντας μια εκτενή αναφορά στο περιεχόμενό του. 
 Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατούσε στον Πολύγυρο επι Γερμανικής καταχής και τον Γεραμανό Διοικητή τότε που οι Πολυγυρινοί του κολλήσανε το παρατσούκλι Αγγούρα]

Στην συνέχεια πήρε το λογο ο ο φιλόλογος Δημήτρης Κοσμάς που είχε και την επιμέλεια του Βιβλίου και ακολούθησε η ομιλία του συγγραφέα Δημήτρη Βασιλάκη σε κλίμα έντονης συγκίνησης για την μεγάλη παρουσία του κόσμου

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Πολυγύρου και συντονιστή τον  κ. Διαμαντουλάκη Παραυρέθηκαν 
 ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ.Βαγιωνάς ο Αντιδήμαρχος κ.Ζαγκίλας o Πρόεδρος του Μορφωτικού-Πολιτιστικού-Αθλητικού και Κοινωνικού Νομικού Προσόπου  Δημου Πολυγύρου  «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ"κ.Καραφουλίδης Τασος  καθώς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πολυγύρου ο κ.Τασιος Πρόεδρος των ξενοδόχων Ελλάδος (ΠΟΞ) ο αδελφός του συγγραφέα τ. Νομαρχης κ. Βασιλάκης Βασίλης ο τ.Βουλευτής κ.Γιοβανούδας και εκπρόσωπος της Μητρόπολης


Λίγα λόγια για το βιβλίο


Τον καιρό της γερμανικής κατοχής, ένας Έλληνας χωροφύλακας υπηρετεί ως φύλακας σε γερμανικές φυλακές της Θεσσαλονίκης. Είναι συνεργάτης των Γερμανών και υποστηρικτής του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού. Βρίσκεται σε συναισθηματικό και ανθρώπινο δίλημμα και τελικά απελευθερώνει φίλο του Έλληνα κρατούμενο.
Έτσι, από φίλος και έμπιστος των Γερμανών καταλήγει φυγάς και κυνηγημένος από τις δυνάμεις κατοχής. Ο φίλος του, από κρατούμενος και προγραμμένος για εκτέλεση, βρίσκεται αντάρτης του ΕΛΑΣ στα βουνά της Μακεδονίας.
Με λίγα τα «εγώ» και με πολλή αγάπη και σεβασμό στη ζωή, δύο φίλοι, νέοι άνθρωποι, πορεύονται παράλληλα στον χρόνο, αλλά σε διαφορετικές καταστάσεις, στα δύσκολα χρόνια της σκλαβωμένης Ελλάδας. Ψάχνοντας για μια άλλη αλήθεια, μαθαίνουν σιγά σιγά να προσέχουν περισσότερο και να μην αποδιώχνουν τις καινούργιες απόψεις που αμφισβητούν τις χθεσινές βεβαιότητες.
Με την περιγραφή και παρουσίαση των γεγονότων αναδεικνύονται καταστάσεις, ιστορικά στοιχεία και κοινωνικές και ανθρώπινες συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και επηρεάζουν τις μεταγενέστερες.
Ένα ψυχογραφικό, φιλοσοφικό, πολιτικοκοινωνικό κείμενο, με σημαντικό λαογραφικό υλικό και εναργείς περιγραφές της καθημερινής ζωής που συνδέονται με το υλικό αυτό.
Μυθιστόρημα που βλέπει μπροστά, από πλευράς ιδεολογίας και μυθοπλασίας, αλλά και από πλευράς κειμένου.