28.10.19

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Χωροφύλακας» του Πολυγυρινού Δημήτρη Βασιλάκη

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Χωροφύλακας» του Πολυγυρινού Δημήτρη Βασιλάκη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019, στις 11:00, στο Συνεδριακό Kέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο.

Το βιβλίο παρουσίασε με τον δικό του γλαφυρό τρόπο
 ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Τσίκουλας,  κάνοντας μια εκτενή αναφορά στο περιεχόμενό του. 
 Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατούσε στον Πολύγυρο επι Γερμανικής καταχής και τον Γεραμανό Διοικητή τότε που οι Πολυγυρινοί του κολλήσανε το παρατσούκλι Αγγούρα]

Στην συνέχεια πήρε το λογο ο ο φιλόλογος Δημήτρης Κοσμάς που είχε και την επιμέλεια του Βιβλίου και ακολούθησε η ομιλία του συγγραφέα Δημήτρη Βασιλάκη σε κλίμα έντονης συγκίνησης για την μεγάλη παρουσία του κόσμου

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Πολυγύρου και συντονιστή τον  κ. Διαμαντουλάκη Παραυρέθηκαν 
 ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ.Βαγιωνάς ο Αντιδήμαρχος κ.Ζαγκίλας o Πρόεδρος του Μορφωτικού-Πολιτιστικού-Αθλητικού και Κοινωνικού Νομικού Προσόπου  Δημου Πολυγύρου  «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ"κ.Καραφουλίδης Τασος  καθώς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πολυγύρου ο κ.Τασιος Πρόεδρος των ξενοδόχων Ελλάδος (ΠΟΞ) ο αδελφός του συγγραφέα τ. Νομαρχης κ. Βασιλάκης Βασίλης ο τ.Βουλευτής κ.Γιοβανούδας και εκπρόσωπος της Μητρόπολης


Λίγα λόγια για το βιβλίο


Τον καιρό της γερμανικής κατοχής, ένας Έλληνας χωροφύλακας υπηρετεί ως φύλακας σε γερμανικές φυλακές της Θεσσαλονίκης. Είναι συνεργάτης των Γερμανών και υποστηρικτής του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού. Βρίσκεται σε συναισθηματικό και ανθρώπινο δίλημμα και τελικά απελευθερώνει φίλο του Έλληνα κρατούμενο.
Έτσι, από φίλος και έμπιστος των Γερμανών καταλήγει φυγάς και κυνηγημένος από τις δυνάμεις κατοχής. Ο φίλος του, από κρατούμενος και προγραμμένος για εκτέλεση, βρίσκεται αντάρτης του ΕΛΑΣ στα βουνά της Μακεδονίας.
Με λίγα τα «εγώ» και με πολλή αγάπη και σεβασμό στη ζωή, δύο φίλοι, νέοι άνθρωποι, πορεύονται παράλληλα στον χρόνο, αλλά σε διαφορετικές καταστάσεις, στα δύσκολα χρόνια της σκλαβωμένης Ελλάδας. Ψάχνοντας για μια άλλη αλήθεια, μαθαίνουν σιγά σιγά να προσέχουν περισσότερο και να μην αποδιώχνουν τις καινούργιες απόψεις που αμφισβητούν τις χθεσινές βεβαιότητες.
Με την περιγραφή και παρουσίαση των γεγονότων αναδεικνύονται καταστάσεις, ιστορικά στοιχεία και κοινωνικές και ανθρώπινες συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και επηρεάζουν τις μεταγενέστερες.
Ένα ψυχογραφικό, φιλοσοφικό, πολιτικοκοινωνικό κείμενο, με σημαντικό λαογραφικό υλικό και εναργείς περιγραφές της καθημερινής ζωής που συνδέονται με το υλικό αυτό.
Μυθιστόρημα που βλέπει μπροστά, από πλευράς ιδεολογίας και μυθοπλασίας, αλλά και από πλευράς κειμένου.