7.11.20

Εκλογές “αιρετών”: Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας - Ψήφισαν περίπου ηλεκτρονικά 13.000 εκπαιδευτικοί-Πριν δυο χρόνια ψήφισαν 116. 000 !!


Περίπου  13.000 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  ψήφισαν ηλεκτρονικά στις εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, Σάββατο, για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (σ.σ. η ψηφοφορία ξεκίνησε με 3.000 συμμετοχές την πρώτη ώρα, έφθασε περίπου 8.000 στις 2 το μεσημέρι και στις 3 λιγότερες από 10.000 συμμετοχές).

Οι εκλογές ξεκίνησαν στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκαν στις 5  το απόγευμα.

Στις τελευταίες εκλογές  που έγιναν πριν δυο χρόνια ψήφισαν 116. 000 εκπαιδευτικοί .

Το ενδιαφέρον των συνδικαλιστών, υπουργείου και πολιτικών κομμάτων, σ΄  αυτές τις εκλογές, δεν αποτελεί ποια παράταξη θα είναι πρώτη, αλλά τα ποσοστά συμμετοχής των εκπαιδευτικών.

Κι αυτό διότι:

Α. Πολλοί υποψήφιοι κατέθεσαν τις παραιτήσεις τους με προτροπή της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, μετά την αλλαγή της διαδικασίας εκλογών, ηλεκτρονικά αντί δια ζώσης και Σάββατο αντί εργάσιμη ημέρα.

Β. Το υπουργείο Παιδείας δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις και σήμερα οι εκπαιδευτικοί ψηφίζουν επί των αρχικά επικυρωμένων καταλόγων υποψηφίων.

Γ. Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ προέτρεψαν τους εκπαιδευτικούς σε αποχή από τις εκλογές

Δ. Η ΟΛΜΕ προσέφυγε στο ΣτΕ με αίτημα να ακυρωθούν οι εκλογές και συνδικαλιστές στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων.

Ε. Μέχρι χθες το βράδυ ήταν σε εκκρεμότητα εάν θα  διεξαχθούν οι εκλογές , καθώς αναμένονταν η απόφαση του ΣτΕ στην προσφυγή της ΟΛΜΕ , όπου τελικά απορρίφθηκε το αίτημα της Ομοσπονδίας.

Ζ. Οι εκλεγέντες έχουν το δικαίωμα να παραιτηθούν μετά τις εκλογές. Τις θέσεις τους θα τις καταλάβουν οι αναπληρωματικοί

Πριν δυο χρόνια που έγιναν οι τελευταίες εκλογές αιρετών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ψήφισαν

Για το ΚΥΣΠΕ (Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ) ψήφισαν  65. 359  και τις δύο έδρες κατέλαβαν υποψήφιοι των παρατάξεων    Δ.Α.Κ.Ε. / Π.Ε. και ΔΗ.ΣΥ./Α.Κ.Ε

Για το ΚΥΣΔΕ (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) ψήφισαν 50.856 και τις δύο έδρες κατέλαβαν η  Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών  και οι  ΣΥΝΕΚ 

Πατήστε εδώ για να δείτε τα αποτελέσματα  των τελευταίων εκλογών που έγινα πριν δυο χρόνια.

ΟΛΜΕ:  Είναι  πάρα πολύ μικρή η συμμετοχή  των εκπαιδευτικών

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ. Τσούχλος  σε επικοινωνία που είχε το esos μαζί του δήλωσε:"Είναι  πάρα πολύ μικρή η συμμετοχή  των εκπαιδευτικών στις εκλογές που ξεκίνησαν στις 9 το πρωί. Από τη Δευτέρα θα πρέπει να συζητήσουμε με το  υπουργείο πως θα λύσουμε το θέμα των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, αλλά ιδιαίτερα για   το πιο σημαντικό θέμα που τώρα είναι η εξ αποστάσεως   εκαιδευση. Για παράδειγμα στη Σάμο με σχολεία κλειστά και μεγάλο αριθμό μαθητών σε αντίσκηνα  ή φιλοξενούμενοι, όπως φυσικά το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν    και οι εκπαιδευτικοί στη Σάμο.Καλούμε  την υπουργό Παιδείας εάν  είναι δυνατόν και τη Δευτέρα να προχωρήσει σε διάλογο για τα τεράστια και φλέγοντα ζητήματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση".

 

 www.esos.gr

 

 

 Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ο αριθμός των εκπαιδευτικών που ψήφισαν στις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια, τις τελευταίες έξι  εκλογικές διαδικασίες ήταν:


2008: 69.054

2010: 69.439

2012: 66.954

2014: 68.147

2016: 67.420

2018: 70.725