7.11.20

Κορονοϊός: Γέμισαν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη - «Καλπάζει» ο ιός στη χώρα-Το αίνιγμα των τεστ

  Λόγω και του lockdown θεωρείται βέβαιο ότι οι πολίτες θα μειώσουν τις επισκέψεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, ειδικά όσοι είναι ασυμπτωματικοί ή παρουσιάζουν ελαφρά συμπτώματα του covid.

Η ασφυκτική πίεση των νοσοκομείων λόγω κορονοϊού είναι πλέον ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των Αρχών
Ο μεγαλύτερος εφιάλτης, της ασφυκτικής πίεσης τους ΕΣΥ είναι δυστυχώς εδώ. Τα δείγματα από τη Θεσσαλονίκη δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς όπως δείχνουν τα

στοιχεία, τα βασικά νοσοκομεία, της πόλης που τις τελευταίες δέκα ημέρες αποτέλεσε το επίκεντρο της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα, είναι ένα βήμα πριν από το να εκπέμψουν SOS. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια της χώρας έχουν δημιουργήσει εντονότατο πονοκέφαλο στις Αρχές, που αναζητούν λύσεις για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων που έχουν γεμίσει, τόσο στις απλές κλίνες όσο και τις ΜΕΘ τους.


Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ του ethnos.gr από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με το οποίο νοσηλεύονται 180 ασθενείς COVID ενώ ακόμη 24 βρίσκονται σε ΜΕΘ. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή (Σαββατο) η διακομιδή  5 ασθενών με COVID στον νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» ενώ άλλοι πέντε θα μεταφερθούν σήμερα στο «Γ. Γεννηματάς». Το πρωί της Κυριακής ξεκινά η εκκένωση της νευρολογικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ με τους ασθενείς να μετακινούνται στο 424 ενώ αύριο θα μεταφερθούν και οι ασθενείς από την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου στο ψυχιατρείο στη Σταυρούπολη προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για νοσηλείες COVID.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Κιουμής, μιλώντας στο Open TV, για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ με την αύξηση των εισαγωγών των κρουσμάτων covid ανέφερε ότι: «Έχουμε 100% πληρότητα στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Η κατάσταση έχει εξελιχθεί σε έναν αγώνα δρόμου. Αν προλάβει το σύστημα θα ανταπεξέλθουμε». Πάντως, τόνισε ότι δεν έχουν φτάσει οι γιατροί στο επίπεδο να επιλέγουν ποιος ασθενής θα έχει προτεραιότητα και ποιος όχι.
Eν τω μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα όσα συνέβησαν κατά την πρώτη καραντίνα του περασμένου Μαρτίου. Μέσα από στοιχεία, φαίνεται εάν και κατά πόσο είναι ρεαλιστικό να υπάρχει προσδοκία ότι τρεις εβδομάδες αρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό που θα παίξει σημαντικό ρόλο είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Λινού: Δεν αρκεί το lockdown για να σταματήσει η εκθετική έξαρση στα κρούσματα
Στο ίδιο ερώτημα που απασχολεί Αρχές, υγειονομικούς και πολίτες αν δηλαδή το lockdown των τριών εβδομάδων είναι αρκετό ώστε να εμποδίσει την εκτενή διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας, απάντησε και η Αθηνά Λινού μιλώντας στο Open TV, όπου ήταν ξεκάθαρη: «Δεν αρκεί το lockdown για να σταματήσει την εκθετική έξαρση», είπε χαρακτηριστικά.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, τόνισε ότι εκτός από το lockdown πρέπει απαραιτήτως να τηρηθούν και όλα τα υπόλοιπα μέτρα, ενώ σημείωσε και την κρισιμότητα της διεξαγωγής πολλών τεστ. «Βρισκόμαστε σε μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων δηλαδή κάθε 5-10 ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα. Το επικίνδυνο είναι ότι έχουμε πάρα πολλά κρούσματα που αυξάνοντα επιθετικά. Δεν μπορώ να μιλήσω για αριθμό και κατά πόσο πολλαπλασιάζονται τα πραγματικά από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μελέτες που υπάρχουν κυμαίνονται από 6 μέχρι 26 αλλά ο μέσος όρος πολλαπλασιασμού τους είναι 10 με11» ανέφερε και συνέχισε: «Δεν θα εξαρτηθεί μόνο από το lockdown αλλά και από τα άλλα μέτρα. Πρέπει να τα τηρούμε και να κάνουμε πολλαπλά τεστ».

 

 

Τα τεστ

Ωστόσο αυτό που προβληματίζει ιδιαιτέρως τους ειδικούς και τις υγειονομικές αρχές – αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr – είναι το γεγονός ότι πιθανώς θα μειωθούν και τα τεστ που πραγματοποιούνται σήμερα στον πληθυσμό. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην υποεκτίμηση της επιδημίας στη χώρα μας. Και αυτό διότι λόγω και του lockdown θεωρείται βέβαιο ότι οι πολίτες θα μειώσουν τις επισκέψεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, ειδικά όσοι είναι ασυμπτωματικοί ή παρουσιάζουν ελαφρά συμπτώματα του covid.

Κάτι που θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των τεστ αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού επισκέπτεται τον ιδιωτικό τομέα για το τεστ κορονοϊού, κυρίως επειδή στο δημόσιο τομέα απαιτούνται συγκεκριμένα κριτήρια και η διαδικασία δεν θεωρείται ιδιαιτέρως εύκολη. Για τον λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες αναμένεται ταrapid test να μπούν σε όλα τα Κέντρα Υγείας, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία για τον εργαστηριακό έλεγχο των πολιτών και στο lockdown.

Συγκεκριμένα όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλούν και σε αρκετά Κέντρα Υγείας ανά τη χώρα και ειδικά στην Αθήνα όπου καταγράφεται έκρηξη κρουσμάτων, τα ειδικά αναλώσιμα υλικά, προκειμένου το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να ξεκινήσει τα rapid test. Ήδη άλλωστε το υπουργείο Υγείας είχε προμηθευτεί 130.000 rapid tests τα οποία σε πρώτη φάση εστάλησαν στα νοσοκομεία και θα ακολουθήσουν τα Κέντρα Υγείας.

Εξαίρεση αποτελούν τα Κέντρα Υγείας της Βόρειας Ελλάδας που ανήκουν στην4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) η οποία άλλωστε λόγω της Θεσσαλονίκης και των Σερρών είχε μπει σε lockdown πριν από την υπόλοιπη χώρα. Αυτός είναι και ο λόγος που και τα 46 Κέντρα Υγείας στην 4η ΥΠΕ διαθέτουν εδώ και λίγες ημέρες και rapid test.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr η Υποδιοικήτρια της 4η ΥΠΕ Ειρήνη Χατζοπούλου: «Η 4η ΥΠΕ από 15 Σεπτεμβρίου διέθετε 27 κέντρα υγείας τα οποία πραγματοποιούσαν τεστ PCR, ενώ από την 1η Νοεμβρίου και τα 46 Κέντρα Υγείαςέχουν προμηθευτεί από το υπουργείο Υγείας και κάνουν και rapid test.

Ειδικά σε ότι αφορά στη Θεσσαλονίκη που είναι και ο μεγαλύτερος νομός της 4ηςΥΠΕ, τα Κέντρα Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνέβαλαν σημαντικά στο να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία από τον εργαστηριακό έλεγχο. Περιστατικά με ήπια συμπτώματα ή ύποπτα κρούσματα από τα νοσοκομεία διοχετεύονται πλέον στα Κέντρα Υγείας»

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα στα Κέντρα Υγείας πραγματοποιούνταν μόνο τα PCR test τα οποία όμως χρειάζονται αρκετό χρόνο για να βγάλουν αποτέλεσμα. Μάλιστα η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο χρονοβόρα καθώς τα δείγματα από τα Κέντρα Υγείας αποστέλλονται μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών είτε σε νοσοκομεία που διαθέτουν τα απαραίτητα εργαστήρια, είτε σε άλλα εξειδικευμένα κέντρα. Συνέπεια όμως είναι να καθυστερούν ακόμη και τρία και τέσσερα 24ωρα τα αποτελέσματα και στο διάστημα αυτό οι πολίτες που μπορεί να είναι και θετικοί κυκλοφορούν κανονικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μέχρι πρότινος στη χώρα μας διενεργούνταν ακόμη και 30.000 τεστ ημερησίως για τον κορονοϊό. Μάλιστα σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, αυξήθηκαν σημαντικά τα σημεία διενεργείας δειγματοληπτικών ελέγχων. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων Covid-19 σε 180 Κέντρα Υγείας και 43 Περιφερειακά Ιατρείασε όλη την επικράτεια.

Να υπενθυμιστεί ότι με το νέο lockdown στα Νοσοκομεία, τα διαγνωστικά κέντρα αλλά και σε όλες τις Μονάδες υγείας, επιτρέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή, περιορίζονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία μέχρι 80%, ενώ εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.

 

https://www.ethnos.gr