6.2.21

Απαντήσεις για την τοποθέτηση στα Ψακούδια των κολωνακίων , με την μορφή διαχωριστικής νησίδας,

 

Αντιδήμαρχος  Γιώργος Ματέας

Η τοποθέτηση στα Ψακούδια των κολωνακίων , με την μορφή διαχωριστικής νησίδας, απασχόλησε πολλούς από τους κατοίκους της περιοχής μας.
 Άλλους λέγοντας πως είναι μια σωστή κίνηση, άλλους να ισχυρίζονται πως θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσουν και άλλους να βρίσκουν

ευκαιρία να κάνουν αντιπολίτευση στις δημοτικές αρχές.
 Καταρχάς η ιδέα ανήκει στον καθηγητή συγκοινωνιολόγο του ΑΠΘ  κ. Γεώργιο Μίντση, ο οποίος κατάθεσε τις προτάσεις του σε ανοιχτή συγκέντρωση κατοίκων και επαγγελματιών των Ψακουδίων, προ τριετίας στο ξενοδοχείο "Φιλοξενία". Από τους 55 παρευρισκομένους υπέρ των προτάσεων τάχθηκαν οι 52.

 Η πρότασή του ετέθη προς συζήτηση στο τοπικό συμβούλιο της κοινότητας Ορμύλιας και πάρθηκαν ομόφωνα οι κάτωθι αποφάσεις.
1.Πινακίδες απαγόρευσης στάθμευσης στη πάνω πλευρά του δρόμου.
2.Χωρισμός του δρόμου με κολωνάκια ώστε να χωριστεί σε 2 λωρίδες κυκλοφορίας.
3.Δημιουργία χώρων στάθμευσης.
4. Η πεζοδρόμηση και η μονοδρόμηση απορρίφθηκε.
 Αυτή η εισήγηση επικυρώθηκε με ομόφωνη απόφαση και του Δημοτικού Συμβουλίου Πολυγύρου.
 Επειδή κανένας από εμάς δεν έχει περισσότερες γνώσεις από έναν καθηγητή πανεπιστημίου με τριακονταετή εξειδίκευση ας αφήσουμε να δούμε στη πράξη πως θα λειτουργήσει το εγχείρημα, ας σεβαστούμε την εφαρμογή των αποφάσεων και ίσως να βρούμε τη λύση που ψάχνουμε όλοι στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που βιώνουμε όλοι τους θερινούς κυρίως μήνες στο επίνειον της Ορμύλιας.

 

 

 


 Τοπικός Σύμβουλος Ορμύλιας Γιάννης Λελεγιάννης
Το χρονικό των σημερινών πλαστικών κολωνακίων σήμανσης στα Ψακούδια.
1) Μάιος του 2017 - Συγκέντρωση κατοίκων και επαγγελματιών Ψακουδίων με προσκεκλημένο τον κ. Μίντση, συγκοινωνιολόγος, καθηγητής Α.Π.Θ. .
Ο κ. Μίντσης πρότεινε:
-Να μπει νησίδα στη μέση του παραλιακού δρόμου τον Ψακουδίων έτσι ώστε να μη μένει χώρος δεξιά κι αριστερά για στάση ή στάθμευση. Ο δρόμος θα χρησιμοποιείται μόνο για τη διέλευση των αυτοκινήτων.
-Να δημιουργηθούν δύο πάρκινγκ τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική πλευρά των Ψακουδίων. Τα πάρκινγκ θα είναι με αριθμημένες θέσεις, επαρκή φωτισμό και θα φυλάσσονται. Η μέγιστη απόσταση που θα διανύει κάποιος πεζός είναι περί τα 400 μέτρα, δηλαδή πάρα πολύ μικρή. Δεν τίθεται το θέμα να σκεφτεί κάποιος «Μα πως θα περπατήσω!».
-Να τοποθετηθούν μπάρες, ένα στο ύψος του ξενοδοχείου Cronwell, και ένα στο «Chalkidiki Cars» (παλιό ΣΥΝ), οι οποίες θα κλείνουν τις ώρες αιχμής (9-12 περίπου το βράδυ) ενώ θα επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο στα οχήματα ασφαλείας (ΕΚΑΒ, Αστυνομία, Πυροσβεστική).
2) 24-09-2019 - Πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεχθέντος συμβουλίο της Κοινότητας Ορμύλιας με θέμα "Κυκλοφοριακή ρύθμιση Ψακουδίων"
Στο θέμα που εισηγήθηκα, ζήτησα "να μελετηθούν ενδελεχώς οι προτάσεις του κ. Μίντση από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και αφού λυθούν τεχνικά ζητήματα που ίσως προκύψουν, να προβεί ο Δήμος Πολυγύρου στην άμεση διεκπεραίωση του έργου, ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2020".
3) 26-02-2020 - Συνεδρίαση με το ίδιο θέμα της 24ης Σεπτέμβρη.
Αποφασίσαμε να προτείνουμε στον Δήμο Πολυγύρου να υλοποιήσει τα εξής:
- Πινακίδες απαγόρευσης στάθμευσης
- Χωρισμός του δρόμου με κολωνάκια
- Δημιουργία φωτιζόμενων χώρων στάθμευσης, εκατέρωθεν του οικισμού.
Ο λόγος που τα προτείναμε αυτά είναι για να αποφύγουμε ξανά εικόνες συνωστισμού και τριπλοπαρκαρισμένων αυτοκινήτων.
------------
Ένα χρόνο αργότερα από τις αποφάσεις, τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά, από το αν αυτού του είδους η προσωρινή λύση, λύνει το κυκλοφοριακό κομφούζιο των Ψακουδίων κατά τους θερινούς μήνες, έως και το αισθητικό κομμάτι που αλλάει την εικόνα της παραλίας.
Μένει να το δούμε στην πράξη.
Όμως, η θέση των πολιτών και των συμβούλων της Κοινότητας είναι να προτείνουν, ενώ η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι να υλοποιεί.
Και το τονίζω. Οι σύμβουλοι προτείνουν. Όπως έχουν προτείνει δεκάδες άλλα θέματα για τα οποία δεν έχουν λάβει ούτε καν απάντηση. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Βέβαια, πληροφορήθηκα ότι θα επακολουθήσουν και τα υπόλοιπα που αποφανθήκαμε ως Κοινότητα, οπότε τηρώ μια στάση αναμονής μέχρι την ολοκλήρωσή τους στο επόμενο χρονικό διάστημα. Και δεν είναι μόνο οι πινακίδες σήμανσης και η δημιουργία φωτιζόμενων χώρων στάθμευσης αλλά ακόμη και η δημοπράτηση του δημοτικού αναψυκτηρίου που έχει καθυστερήσει αρκετά με αποτέλεσμα να είναι τα τελευταία καλοκαίρια κλειστό.
Έπειτα, είτε θα απονείμω εύσημα είτε θα ασκήσω κριτική, ανάλογα με το τελικό αποτέλεσμα. Έως τότε, ελπίζω ο Δήμος Πολυγύρου να υλοποιήσει ένα λειτουργικό έργο στα Ψακούδια, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη.
ΥΓ: Προς αποκατάσταση πιθανών παρερμηνειών, ο κ. Μίντσης δεν έχει συνάψει συνεργασία με τον Δήμο Πολυγύρου ουδέποτε για το συγκεκριμένο θέμα, απλά ήταν προσκεκλημένος στη συγκέντρωση των Ψακουδιανών το 2017.