VIDEO GeorgeSal George
ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΙΣΤΡΟ / Λιμάνι & Εξωκλήσι Αγίου Νικολάου - Χερσόνησος Κασσάνδρας Χαλκιδική
Η Ακρη-Μύτη του πρωτου ποδιού της Χαλκιδικής. Ίσως ενα απο τα λίγα πανέμορφα μέρη της χερσονήσου της Κασσάνδρας που δεν εχουν αλλοιωθεί απο τις επιχειρηματικές/τουριστικές επεμβάσεις/παρεμβάσεις
ΚΑΝΙΣΤΡΟ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
Το Κάνιστρο αποτελεί ένα από τα τοπωνύμια της Κασσάνδρας που επιβίωσαν από την Αρχαιότητα (όπως και το Ποσείδι) και δείχνουν συνεχή και αδιάλειπτη κατοίκηση. Συνδέεται με το ιερό του Απόλλωνα Καναστραίου, αγαλμάτιο του οποίου βρέθηκε στο ιερό του Άμμωνος Διός στην αρχαία Αφύτη (σήμερα στα όρια της Καλλιθέας). Χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ. και φέρει την αναθηματική επιγραφή: ΑΠΟΛΛΩΝΙ ΚΑΝΑΣΤΡΑΙΩ ΑΝΕΘΗΚΑ ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ. Διατηρούνται τα κάτω άκρα ανδρικής μορφής, τα κάτω άκρα λιονταριού και τμήμα κορμού δέντρου. Ετυμολογικά πιθανώς συνδέεται με τον ομώνυμο τύπο αγγείου (καναστραίον, κάνιστρον).
Αν και δεν έχει εντοπιστεί ακόμα το ιερό, ο αρχαίος γεωγράφος Σκύλακας (Περίπλους) ονομάζει το Καναστραίο ‘ιερό ακρωτήριο’ και έτσι πιθανότατα το ιερό βρισκόταν στη θέση αυτή και συγκεκριμένα στη χερσόνησο του Αγ. Νικολάου. Άλλες αρχαίες πηγές σημειώνουν: Κάναστρον, Καναστραίον άκρην, Κάναστρα πόλις, Canastrum, Canastraeum. Κατά τη βυζαντινή περίοδο υφίσταται στις πηγές ως Κάναστρον και Κάνιστρον. Σε πορτολάνους σημειώνεται ως portum canistrum, p. canistro, canestro, capo canistro, canistro promontorium, ενώ στο ‘Dictionnaire géographique ou description des quatre parties du monde (Jean Baptiste Ladvocat, 1810) ως μικρή πόλη της Μακεδονίας (Canistro). Διαβάζουμε σε πορτολάνο σχετικά: «Το Κάνιστρον με τον Γόφον [Κουφόν] βλέπονται εις την κάρταν του λεβάντη εις το γρέγον μίλια ιη΄, και είναι καλός λιμιόνας και αν έλθης από τον κάβον του Κανίστρου εις τον Γόφον, σου δείχνει ένα βουνί στρογγυλόν». Παρά την εγκατάλειψη του αρχαίου ναού διατηρήθηκε στην τοπική και ναυτική παράδοση η ονομασία ελαφρώς παραλλαγμένη. Αναφέρεται επίσης και γίγαντας Καναστραίος (Λυκόφρων, Αλεξάνδρα ή Κασσάνδρα, 4ος αιώνας π.Χ.).
Αναζητείται λοιπόν στην περιοχή εκτός του ναού και οικισμός αρχαϊκών, κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων, υπάρχουν πέριξ της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου ίχνη περιβόλου με αρχαία μάρμαρα και λίθους, κεραμικοί κλίβανοι, ενώ στην εκκλησία είναι εντοιχισμένο τμήμα ιωνικού κιονοκράνου, προφανώς από τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα.
Τα τελευταία χρόνια έγιναν δύο σωστικές ανασκαφές στην περιοχή του Κανίστρου. Το 2001 αποκαλύφθηκαν ερείπια παραθαλάσσιας αγροικίας (villa maritima) της ύστερης αρχαιότητας. Βρέθηκαν ρωμαϊκά νομίσματα και χώροι με εργαστηριακή χρήση, κεραμική του 4ου αιώνα μ.Χ. Ανασκαφή σε παραλιακό οικόπεδο στο Κάνιστρο που ολοκληρώθηκε το 2009 αποκάλυψε κτιριακό συγκρότημα που οικοδομήθηκε στην όψιμη ρωμαϊκή περίοδο και εγκαταλείφθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. Το νεότερο τμήμα του κτίσματος πιθανώς ταυτίζεται με εργαστήριο που είχε αγροτικό χαρακτήρα, επειδή βρέθηκαν θραύσματα από πήλινες κυψέλες και λίθων που χρησιμοποιούνταν στην ελαιοκομία. Από το 1995 (ΦΕΚ 118/ 23.2.1995) το ακρωτήριο του Αγ. Νικολάου προστατεύεται ως αρχαιολογικός χώρος, όπως και το προς τα δυτικά ακρωτήριο ως ‘σημαντικός χώρος της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής’.
Ο όρμος, ασφαλής από όλους τους καιρούς εκτός του βοριά, ήταν γνωστό καταφύγιο για την ναυσιπλοΐα του βορείου Αιγαίου και συλλειτουργούσε με το Πόρτο Κουφό της Σιθωνίας. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ναυάγια πλοίων, τα οποία προφανώς έπιασε ο βοριάς, μεταξύ αυτών και πλοίο με μαγαρικά αγγεία του 12ου αιώνα. Διαβάζουμε σχετικά σε βυζαντινή πηγή του 797: «ορμίσαντες εν τω Κανάστρω εν τοις Θεσσαλονίκης ορίοις· έπειτα εις Παλλήνην, τα πρόσγεια του κόλπου». Αγιορείτικες πηγές σημειώνουν πλήθος τοπωνυμίων στην περιοχή: Το Κάνιστρο αναφέρεται ως τοποθεσία της Πτελέας στην Κασσάνδρα και η Πτελέα ως χωριό της Λαύρας. Κοντά στην Πτελέα καταγράφονται τα Άγιοι Ανάργυροι (εκκλησία;), Βαλαναρέα, Κουμαρίδια, Μελίνας (ρυάκι), Ξενοτάφια (αιγιαλός), Περιπλοκάδα (sic), Πιλουμπά (σκάλα) και Στενά Μονοπάτια. Φυσικά η ταύτιση με σημερινές θέσεις είναι δύσκολη. Ο μικρός όρμος χρησιμοποιούνταν και από πειρατές, όπως π.χ. το 1767 από τον Ντεβεντζίογλου.
Αν όμως ο αρχαιολογικός χώρος είναι καθορισμένος με σχετική ακρίβεια, ποιο είναι το αρχαίο ακρωτήριο Καναστραίο και που πραγματικά είναι το Κάνιστρο;
Ολόκληρο το άρθρο http://itanmiaparalia.blogspot.com/20...
MUSIC "ΜΕΣ`ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ" ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΙΟΛΙ
& Sleep + Ambient Music (Copyright Free) - "Timeless" by Neutrin05 🇺🇸 "Neutrin05 - Timeless" is under a Creative Commons (CC-BY 3.0) license
Music promoted by BreakingCopyright: https://bit.ly/bkc-timeless