11.8.21

Εκτελεστική Επιτροπή Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.: Σοβαρές καταγγελίες της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σιθωνίας για διαχωρισμό των εργαζομένων σε πατρίκιους και πληβείους παρανομίες επιδομάτων και πολλά άλλα...

 


Από το Δελτίο Τύπου ΠΟΕ-ΟΤΑ 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή του Δήμου Σιθωνίας για παράνομη απασχόληση εργαζομένων, για παράνομη καταβολή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας,για διαχωρισμό των εργαζομένων σε πατρίκιους και πληβείους και

για αντιδεοντολογική, αντιθεσμική, αλαζονική και απαξιωτική συμπεριφορά προς το Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Πέτρου Πετρίδη και του  Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. ΝομούΧαλκιδικής Αστέριου Παπαστεργίου και Κώστα Χατζηλίδη.  

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Νομού Χαλκιδικής, την 9η Ιουλίου 2021 ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, παρουσία και του Μέλους το Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Πετρίδη Πέτρου, πραγματοποίησαν επίσκεψη στον Δήμο Σιθωνίας για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν  εργαζόμενους Μέλη μας, σε συνέχεια παλαιότερων επιστολών του Συλλόγου, αλλά και της από 2 Μαρτίου 2021 καταγγελίας μας προς το Δήμο Σιθωνίας, η οποία και κοινοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. 

 Πιο συγκεκριμένα υπάλληλοι καθαριότητας,  κατά παράβαση του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών Υπαλλήλων (Ν.3584/2007), απασχολούνται σε θέσεις διαφορετικές από αυτές που έχουν προσληφθεί ήτοι σε γραφεία επωφελούμενοι σχέση συγγενική, φιλική ή ψηφοθηρική στα πλαίσια της πολιτικής επιβίωσης  του συγκεκριμένου Αντιδημάρχου με την ανοχή του Δημάρχου και της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου Σιθωνίας.

 Πρόκειται για συναδέλφους καθαριότητας της προκήρυξης 3Κ (αλλά και Ι.Δ.Ο.Χ. και απασχολούμενων μέσω Προγραμμάτωντου Ο.Α.Ε.Δ.) οι οποίοι δεν απασχολούνται στην καθαριότητα αλλά σε διοικητικές θέσεις. 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως οι εν λόγω ειδικότητες καθαριότητας έχουν αυξημένα προνόμια (όπως Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα, πρόωρη συνταξιοδότηση, επίδομα 150,00 €, Μέσα Ατομικής Προστασίας «Μ.Α.Π.»κ.λπ.), τα οποία προορίζονται μόνο για τις συγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης και  είναι παράνομο και απαράδεκτο να κάνει χρήση αυτών οποιοσδήποτε άλλος. Επίσης υπάρχει αναφορά πως παρέχεται το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας 150,00 ευρώ) στους υπαλλήλους που απασχολούνται στα γραφεία. 

 Αφού ενημερώθηκαμε και συζητήσαμε με τους εργαζόμενους, ζητήσαμε να συναντηθούμε με τον Αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Τορώνης κ. Ζήσιο, μια συνάντηση που τελικώς δεν έγινε, αφού ο Αντιδήμαρχος προσπαθώντας να  αποφύγει την συνάντηση μαζί μας, μας κράτησε σε αναμονή περί την μία ώρα, επικαλούμενος συνάντηση με υπάλληλο του Δήμου (μία ώρα!!!). Επειδή ο σκοπός μας ήταν η άμεση διευθέτηση του προβλήματος, ζητήσαμε να συναντηθούμε με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και με το Δήμαρχο αλλά η προσπάθεια μας έπεσε στο κενό.  

 Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καταγγέλλει την απαράδεκτη συμπεριφορά του κατά τόπον Αντιδημάρχου κ. Ζ..., ο οποίος πίσω από την θεσμική του ιδιότητα συμπεριφέρεται ως Άρχων της περιοχής, εκβιάζοντας και πιέζοντας συναδέλφους, ώστε οι ημέτεροι να τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης εις βάρος της πλειοψηφίας των συναδέλφων μας, οι οποίοι εργάζονται ασταμάτητα αργίες και εξαιρέσιμες για να μην επιβαρύνονται οι ημέτεροι.  

Η Δημοτική Αρχή Σιθωνίας θα πρέπει να αντιληφθεί πώς οι υπηρεσίες του Δήμου δεν είναι τσιφλίκι κανενός και οι εργαζόμενοι, ειδικά στην περίοδο της  πανδημίας και ακραίων καιρικών φαινομένων, δίνουν τα πάντα προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.  Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. συμπαραστέκεται και στηρίζει κάθε ενέργεια του Συλλόγου Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Νομού Χαλκιδικής, για την επαναφορά της νομιμότητας και της ίσης και δίκαιης μεταχείρισης των εργαζομένων του Δήμου Σιθωνίας.  

Καλούμε τον Δήμαρχο κ. Ντέμπλα και την Δημοτική Αρχή Σιθωνίας άμεσα να αποκαταστήσουν την παρανομία και να εφαρμόσουν την σχετική Νομοθεσία.

Θα πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους,  πριν πάρουν διαφορετική τροπή τα πράγματα και πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα στο βωμό της υπεραπασχόλησης και της εντατικοποίησης της εργασίας. Καλούμε όλα τα αρμόδια όργανα τηςΠολιτείας να ελέγξουν ΑΜΕΣΑ τον Δήμο Σιθωνίας. 

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. 


09-08-2021