2.9.19

Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Μάμαντα στον Άγιο Μάμα

Με την πανηγυρική Θεία λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ.κ. Νικοδήμου τιμήθηκε χθες 2 Σεπτεμβρίου η μνήμη του Αγίου Μάμαντα, προστάτη των βοσκών αλλά και των υιοθετημένων παιδιών, στη φερώνυμη ενορία στο χώρο της εμποροπανήγυρης.
Το βράδυ, το πρόγραμμα εκδηλώσεων που συνδιοργανώνουν ο Δήμος και η “Ε.ΠΟ.Κ.Α.Μ Α.Ε”
(Εμπορικό Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Μάμαντος Α.Ε) περιελάμβανε παρουσίαση από διάφορες χορωδίες. Συγκεκριμένα, παραδοσιακά τραγούδια ακούστηκαν από τις χορωδίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Μάμαντος, τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πευκοχωρίου “Αλκυών”, τη χορωδία του Συλλόγου Φίλων της παράδοσης Πανζερβοχωρίων, ενώ παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια παρουσιάστηκαν από τον Καλλιτεχνικό Πολιτιστικό Σύλλογο Πευκοχωρίου “Αλκυών”.
Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2019, το πρόγραμμα περιλαμβάνει στο χώρο της ΕΠΟΚΑΜ συναυλία με τον λαϊκό τραγουδιστή Στέλιο Διονυσίου.
Λίγα λόγια για τον Άγιο:
Ο Άγιος Μάμας γεννήθηκε στη Γάγγρα της Παφλαγονίας το 260 μ.Χ., από γονείς χριστιανούς, το Θεόδοτο και τη Ρουφίνα, όταν αυτοί ήταν μέσα στη φυλακή, όπου πέθαναν προσευχόμενοι. Έτσι, βρέφος ακόμη έμεινε ορφανός. Όμως, μια πλούσια χριστιανή γυναίκα, η Αμμία, τον υιοθέτησε και τον ανέθρεψε με στοργή μητρική και σύμφωνα με το πνεύμα του Ευαγγελίου. Επειδή δε ονόμαζε τη θετή του μητέρα συνεχώς μάμα, (δηλ. μαμά), ονομάστηκε Μάμας. Όταν έγινε 15 χρονών, πιάστηκε από ειδωλολάτρες, γιατί δημόσια, ομολογούσε το Χριστό. Τότε τον χτύπησαν αλύπητα. Κρέμασαν στο λαιμό του μολυβένιο βαρίδιο και τον έριξαν στη θάλασσα. Όμως με τη δύναμη του Θεού σώθηκε. Έπειτα τον ξανασυνέλαβαν και τον έριξαν σε αναμμένο καμίνι και μετά τροφή στα θηρία. Αλλά επειδή και απ’ αυτά σώθηκε θαυματουργικά, διαπέρασαν την κοιλιά του με τρίαινα. Και έτσι μαρτύρησε.
Δήμαρχος Εμμανουήλ Καρράς