7.12.19

Η τραγική κτιριακή κατάσταση του Περιφερειακού Ιατρείου της Ορμύλιας

Το Ιατρείο της Ορμύλιας «νοσεί»
Την  τραγική κτιριακή κατάσταση του Περιφερειακού Ιατρείου της Ορμύλιας(Π.Ι.) περιγράφει ο Γιάννης Λελεγιάννης  ο οποίος το πρωί της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου 2019, με την ιδιότητα του τοπικού συμβούλου της Δημοτικής Κοινότητας Ορμύλιας, το επισκέφτηκε για να δει από κοντά την κατάσταση του κτιρίου. Ο ίδιος στο ormylia.blog  αναφέρει :

Η Δρ. Μαρία Παπακώστα και η Δρ. Μαρινέλα Χέρτσουγκ, ιατροί του Π.Ι. Ορμύλιας με ξενάγησαν και με ενημέρωσαν πλήρως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Αρχικά, το κτίριο ήταν πρώην οικία, συνεπώς δεν μπορεί να πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές ενός Π.Ι. . Ενδεικτικά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτίριο είναι τα κάτωθι: 
Ο διάδρομος είναι στενός, με αποτέλεσμα πριν από λίγο καιρό που ένας ασθενής χρειαζόταν άμεση διακομιδή στο νοσοκομείο, το φορείο δεν χωρούσε να περάσει για να τον παραλάβει. 
Το ηλεκτρολογικό δίκτυο είναι παλιάς τεχνολογίας,από τύχη δεν πήρε φωτιά το κτίριο, όπως επεσήμανε ο ηλεκτρολόγος του Δήμου. Στη συνέχεια, ανέφερε πως πρέπει να γίνει τεχνική μελέτη για αντικατάσταση του δικτύου.
και σε περίπτωση που λειτουργήσουν τα δύο από τα τρία κλιματιστικά (τα οποία είναι χορηγίες πολιτών), πέφτει το ρεύμα. Επιπλέον, δεν λειτουργούν όλες οι πρίζες. Ακόμη, δύο φορές κάηκαν οι καλωδιώσεις εντός των τοιχών από υπερφόρτωση του δικτύου 

Λόγω της δομής τους, το πάτωμα, ο χτιστός καναπές κ.ά. δεν μπορούν να χλωριωθούν ως είθισται σε ένα Π.Ι.
Δυσκολία  πρόσβασης στους χώρους από ΑμΕΑ, διότι οι χώροι είναι στενοί και ανισόπεδοι.

Το κτίριο έχει χαμηλή ενεργειακή αποδοτικότητα, καθώς τα κουφώματα είναι πολύ παλιά, και «μπάζουν». Επίσης, η υγρασία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Το μπάνιο είναι σε άθλια κατάσταση, ενώ είναι μόνο ένα (1) και για τους επισκέπτες και για τους ασθενείς και για το προσωπικό. 

Ενώ, για να ζεσταθεί το κτίριο με πετρέλαιο, προμηθεύεται μία ποσότητα από την 4η Υ.ΠΕ. η οποία δεν επαρκεί για να καλύψει όλο το απαιτούμενο διάστημα. Έτσι, ο Δήμος συμπληρώνει πετρέλαιο εφόσον υπάρχει περίσσευμα, το οποίο και πάλι συνήθως δεν επαρκεί. Το λεβητοστάσιο δε, βρίσκεται στην παραπάνω κατάσταση.
Από έξω, το ιατρείο μοιάζει εγκαταλελειμμένο.
Οι ιατροί πριν εξετάσουν πρέπει να απολυμάνουν τα χέρια τους, κάτι που αναγκάζονται να κάνουν είτε στο κοινόχρηστο μπάνιο, είτε στον νιπτήρα όπου πλένονται τα βρώμικα εργαλεία πριν μπουν στον αποστειρωτή, καθώς δεν υπάρχει ξεχωριστός νιπτήρας στα ιατρεία όπως ορίζεται.
  • Πολλές μικρές καθημερινές ανάγκες, καλύπτονται ως επί το πλείστον από τις ίδιες τις ιατρούς. Πέρσι αγόρασαν ένα ανταλλακτικό για τον λέβητα, ενώ προμηθεύονται διάφορα αναλώσιμα όπως χλωρίνη, βαμβάκι κ.ά. με δικά τους έξοδα.
Τη μέρα που επισκέφτηκα το Π.Ι., το κτίριο ήταν παγωμένο, εξαιτίας (α) των κλιματιστικών που δεν μπορούν να λειτουργήσουν όλα μαζί, (β) του πετρελαίου που ακόμα δεν ήρθε από την 4η ΥΠΕ, (γ) των παλιών κουφωμάτων και (δ) της συσσωρευμένης υγρασίας. Και τότε, ήρθε για εξέταση ένα άρρωστο παιδάκι, που δεν μπορούσε να σηκώσει την μπλούζα του από το κρύο για να εξετασθεί, όπως με ενημέρωσε η ιατρός.

Στην έρευνα που έκανα, βρήκα την διακήρυξη διαγωνισμού για τη μίσθωση ακινήτου, για τη στέγαση του Π.Ι. Νικήτης Χαλκιδικής (2018). Οι τεχνικές προδιαγραφές που αναφέρονται βρίσκονται αναλυτικά στις σελίδες 14-19 του παρακάτω εγγράφου:  Προδιαγραφές Π.Ι. Νικήτης
Σύμφωνα με το παρακάνω έγγραφο της 4ης Υ.ΠΕ., σας παρουσιάζω παρακάτω, έναν συνοπτικό πίνακα για τις προδιαγραφές του Π.Ι. Ορμύλιας:

Ευχάριστο ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω είναι το γεγονός ότι το Π.Ι. Ορμύλιας έχει δεχθείαμέτρητες δωρεές από ιδιώτες και συλλόγους, τόσο σε εξοπλισμό του ιατρείου όσο και σε αναλώσιμα: καρδιογράφος, απινιδωτής, ωτοσκόπια, χειρουργικά εργαλεία, νεφελοποιητής, φορείο, καρέκλα ΑμΕΑ, καρέκλες γραφείου, συσκευή οξυγώνου, κλιματιστικά, τηλεφωνική συσκευή, πιεσόμετρα και άλλα πολλά. Επίσης λειτουργεί κοινωνικό φαρμακείο από δωρεές πολιτών. Εν ολίγοις, σχεδόν όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός οφείλεται στην κοινωνική ευαισθησία των κατοίκων της περιοχής.
Αναμένουμε τις απαραίτητες ενέργειες της 4ης Υ.ΠΕ. (4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας & Θράκης) και του Δήμου Πολυγύρου, οι οποίοι θα ενημερωθούν και επίσημα με σχετικό έγγραφο που θα αποσταλεί.