9.4.20

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ & ΑΠΟΦΥΓΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΘΕΜΊΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΣ : 1) Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
κο Άδωνι Γεωργιάδη 2) Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεωνκο Νικόλαο Παπαθανάση3) Γεν. Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας 
Καταναλωτή κο Παναγιώτη Σταμπουλίδη
ΚΟΙΝ. : 1) Κ.Ε.Ε.Ε2) Βουλευτές Χαλκιδικής3) ΜΜΕ
ΘΕΜΑ : ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ & ΑΠΟΦΥΓΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια περίοδο πρωτόγνωρης αβεβαιότητας και αστάθειας, εξαιτίας του κορωνοϊού, τις
μακροπρόθεσμες συνέπειες της οποίας είναι αδύνατο να υπολογίσουμε, καθώς δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια και την πιθανή εξέλιξή της.
Από τα πρώτα δραστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν και το κλείσιμο των καταστημάτων λιανικού εμπορίου. Εξαιρουμένων αυτών που προμηθεύουν τα ελληνικά νοικοκυριά με τρόφιμα, απαραίτητα είδη υγιεινής, φάρμακα, καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να εξασφαλιστεί, κατά το δυνατόν περισσότερο, τόσο η ομαλή λειτουργία της οικονομίας, όσο η συνοχή της κοινωνίας. 
Ωστόσο, όσον αφορά στις αλυσίδες των υπεραγορών (Super Market), παρατηρείται το φαινόμενο, να πωλούνται στα καταστήματά τους ανεμπόδιστα και δίχως τον παραμικρό έλεγχο, εμπορεύματα και προϊόντα τα οποία επί των πλείστων πωλούνται από μικρές, συνήθως, επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε είδη ρουχισμού, υπόδησης, αθλητικά είδη, καλλυντικά, τα οποία η κυβέρνηση απαγόρευσε να διατίθενται από το μικρομεσαίο λιανεμπόριο στο πλαίσιο του περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID- 19. 
Μετά την απαγόρευση αυτή, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά πλήττονται οικονομικά ανεπανόρθωτα, ενώ αντιθέτως, οι υπεραγορές (Super Market) εξακολουθούν απρόσκοπτα να λειτουργούν και να πωλούν τα προαναφερθέντα εμπορεύματα, προκαλώντας στρεβλώσεις στον υγιή ανταγωνισμό, με πολύ δυσάρεστες οικονομικές επιπτώσεις για τις μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις, που στερούνται σημαντικά εισοδήματα.
Κύριε Υπουργέ,
Ως μέλη της εμπορικής και επιχειρηματικής κοινότητας προτείνουμε την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ των επίμαχων εμπορευμάτων από τις προθήκες των super market, προκειμένου να αποσοβηθεί μια καταφανέστατη αδικία σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και μάλιστα κατά τη διάρκεια μιας τόσο εθνικά κρίσιμης, από πολλές πλευρές, χρονικής περιόδου για τη χώρα μας.
Και αυτό γιατί, ενώ τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν κρίνονται ως είδη πρώτης ανάγκης, και γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση επέβαλε την παύση της εμπορίας τους από τα αντίστοιχα μικρομεσαία καταστήματα λιανικής, αυτά τα προϊόντα, συνεχίζουν να πωλούνται ακώλυτα από τις αλυσίδες των super market.
Επιπλέον, τα εμπορικά καταστήματα λιανικής πώλησης, που σήμερα είναι κλειστά για άγνωστο ακόμα χρονικό διάστημα, όταν αυτά θα επαναλειτουργήσουν, η ζήτηση των προϊόντων τους θα είναι σημαντικά μειωμένη, αφού θα έχει ικανοποιηθεί σε ένα μεγάλο βαθμό, από τα προϊόντα που προσφέρονται στις αλυσίδες των υπεραγορών.
Κύριε Υπουργέ ,
αναγνωρίζοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνονται μέχρι σήμερα από τα συναρμόδια υπουργεία, στα πλαίσια για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις για να μπορέσουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις να καταφέρουν να επιβιώσουν και να λειτουργήσουν και μετά την έλευση της πανδημίας, εκτιμούμε ότι θα πρέπει λάβετε υπόψη σας τις επισημάνσεις μας και ευελπιστούμε στην άμεση λύση αυτού του προβλήματος για την αποκατάσταση των στρεβλώσεων στην λειτουργία της αγοράς .
Με εκτίμηση,
Κουφίδης Ιωάννης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χαλκιδικής