5.8.21

"ΑΠ.ΠΑΝΑΣ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΣΕ ΠΟΛΥΓΥΡΟ ΚΑΙ Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΑ"

 


Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσε ο Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Χαλκιδικής Πάνας Απόστολος, ζητώντας τη λειτουργική κατανομή των αρχείων και την επιστροφή των υπηρεσιών των Υποθηκοφυλακείων Πολυγύρου και Ν. Μουδανιών στους Δήμους όπου ανήκουν, ενόψει της κατάργησης του Υποθηκοφυλακείου Βασιλικών και της
συγχώνευσής του με το Κτηματολογικό Γραφείο της Καλαμαριάς.

Στην Ερώτησή του ο Βουλευτής επισημαίνει, πως από το Υποθηκοφυλακείο Βασιλικών παρόλο που δεν ανήκει γεωγραφικά η περιοχή στην Π.Ε. Χαλκιδικής, εξυπηρετούνταν εδώ και δεκαετίες πολίτες του Δήμου Πολυγύρου και  Ν. Προποντίδας.

Η συγχώνευση με το Κτηματολογικό Γραφείο της Καλαμαριάς, αντί να μειώσει την ταλαιπωρία των πολιτών με την αυτονόητη εξυπηρέτησή τους από τα Υποθηκοφυλακεία και τα υπό ίδρυση Κτηματολογικά Γραφεία των οικείων Δήμων τους, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, καθώς αυτοί θα αναγκάζονται πλέον με την κατάσταση αυτή, να διανύουν μεγαλύτερες  αποστάσεις μέχρι την Καλαμαριά για να εξυπηρετηθούν.


Ο κ. Πάνας αναφέρει : «Στην παρούσα κοινοβουλευτική μου παρέμβαση τονίζω στον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης, πως στο πλαίσιο της δημιουργίας νέων Κτηματολογικών Γραφείων είναι απαραίτητο να προχωρήσει σε μια δικαιότερη και λειτουργική για τους Χαλκιδικιώτες λύση, επιστρέφοντας τις υπηρεσίες και τα αρχεία των Υποθηκοφυλακείων στους αντίστοιχους Δήμους Πολυγύρου και Ν.Προποντίδας, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία τους, καθώς για τη λήψη ενός απλού πιστοποιητικού θα απαιτείται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις εκτός Π.Ε. Χαλκιδικής».



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:


                                                                   ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα Κωνσταντίνο.

 

ΘΕΜΑ : «Κατανομή αρχείων Υποθηκοφυλακείων ανά Δήμο και Περιφερειακή Ενότητα».

Κύριε Υπουργέ

Όπως γνωρίζετε εδώ και δεκαετίες αρκετά χωριά της Π.Ε. Χαλκιδικής που ανήκουν στο Δήμο Ν. Προποντίδας : Λάκκωμα, Ν. Καλλικράτεια, Άγιος Παύλος, N. Ηράκλεια, Σωζόπολη, Ν. Γωνιά, Κρήνη, Ν. Σίλατα, Ροδόκηπος, Ελαιοχώρια, Πετράλωνα και στο Δήμο Πολυγύρου Γαλάτιστα, Δουμπιά, Σανά και Γαλαρινό, έχουν συμπεριληφθεί  στη δικαστική αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου Βασιλικών και του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Κατά καιρούς, οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους αλλά και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκιδικής, προσπάθησαν να αλλάξουν την κατάσταση, αλλά μάταια.

Με τις 3338/16-01-2020 , 3822/06-02-2020 ,6185/05-05-2020 κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις, αιτήθηκα την αναστολή κλεισίματος των Υποθηκοφυλακείων Ν. Μουδανιών, Συκιάς, και Ιερισσού αντίστοιχα, καθώς καταργούνται σταδιακά όλα τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία της χώρας και δημιουργούνται Κτηματολογικά Γραφεία, λιγότερα σε αριθμό, με συγχωνεύσεις γειτονικών Υποθηκοφυλακείων.

Στα πλαίσια της δημιουργίας των νέων Κτηματολογικών Γραφείων, αποφασίσθηκε η κατάργηση του άμισθου Υποθηκοφυλακείου Ν. Μουδανιών και η συγχώνευσή του με το Κτηματολογικό Γραφείο Πολυγύρου, τη στιγμή μάλιστα που το Υποθηκοφυλακείου Ν. Μουδανιών, θα μπορούσε να αποτελέσει σε αυτή την αρχική φάση της οργάνωσης των Κτηματολογικών Γραφείων, ένα ξεχωριστό Κτηματολογικό Γραφείο από αυτό του Πολυγύρου, όπως άλλωστε και αυτό της Κασσάνδρας. Ομοίως, πριν από λίγες μέρες, καταργήθηκε το άμισθο Υποθηκοφυλακείο Βασιλικών και συγχωνεύθηκε με το Κτηματολογικό Γραφείο της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης.

Η συγχώνευση αυτή δυστυχώς, συμπαρασύρει όλες τις παραπάνω περιοχές της Π.Ε. Χαλκιδικής, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα στους πολίτες, οι οποίοι θα αναγκάζονται με την κατάσταση αυτή, να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να εξυπηρετηθούν, όταν αυτό θα μπορούσε να γίνει, χωρίς να ταλαιπωρούνται στις ανάλογες υπηρεσίες των οικείων Δήμων τους, Ν. Προποντίδας και Πολυγύρου αντίστοιχα.

Δεδομένου ότι το Υποθηκοφυλακείο Ν. Μουδανιών είναι ένα σημαντικό Υποθηκοφυλακείο, με πολύ μεγάλο κύκλο εργασιών, με πολλά έσοδα κατ’ έτος (περίπου 70.000 Ευρώ ως πλεόνασμα), τα οποία αποδίδονται στο Δημόσιο κάθε τρίμηνο -μετά την αφαίρεση των λειτουργικών εξόδων του, σύμφωνα με το νόμο- και δεν επιβαρύνει καθόλου το Ελληνικό Δημόσιο και κατ’ επέκταση  τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεδομένου ότι τα χωριά του Δήμου Πολυγύρου θα μπορούσαν και γεωγραφικά να εξυπηρετηθούν από το Υποθηκοφυλακείο και το υπό ίδρυση Κτηματολογικό Γραφείο του Πολυγύρου.

Δεδομένου ότι θα είναι μεγάλη η επιβάρυνση των πολιτών των περιοχών του Δήμου Προποντίδας και Δήμου Πολυγύρου για τη μετακίνησή τους στη Θεσσαλονίκη για την εξυπηρέτηση τους.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργέ :

1)Προτίθεσθε να τροποποιήσετε την υπάρχουσα σήμερα δικαστική αρμοδιότητα και να υπαχθούν οι παραπάνω περιοχές του Δήμου Προποντίδας, στην αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου Ν. Μουδανιών και του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής και του Δήμου Πολυγύρου αντίστοιχα στο Υποθηκοφυλακείο και στο υπό ίδρυση Κτηματολογικό Γραφείο Πολυγύρου ;

2)Σκοπεύετε να προγραμματίστε τη δημιουργία Κτηματολογικού Γραφείου Ν. Μουδανιών με πλήρη αυτοτέλεια, όπως πρόκειται να γίνει για την Κασσάνδρα, τον Πολύγυρο, τη Συκιά ;

                                                                                                      Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής

                                                                                                                       

                                                                                                                   Πάνας Απόστολος