3.8.21

Ο Αστρονομικός Σταθμός του Χολομώντα στο πρόγραμμα “ScyLight”


 Ο Ταξιάρχης έχει επιλεγεί απο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το σημείο ανάπτυξης νεας γενιάς ασφαλών δορυφορικών συστημάτων επικοινωνιών..

Τα επόμενα βήματα για την ένταξη του Αστρονομικού Σταθμού του ΑΠΘ που βρίσκεται στον Χολομώντα στη

Χαλκιδική, στο πρόγραμμα «ScyLight» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) συζήτησαν εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας και αντιπροσωπεία του Οργανισμού, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε  στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.  


Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη νέας γενιάς, ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη μέθοδο της κβαντικής κρυπτογραφίας οπτικών σημάτων, με την Ελλάδα να συμμετέχει στο πρόγραμμα με τρεις σταθμούς, ένας εξ αυτών στον Χολομώντα της Χαλκιδικής.


Η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου υπό την οποίας πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη δήλωσε ότι η ένταξη του Χολωμόντα στο πρόγραμμα «ScyLight» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος θα βάλει τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία στο χάρτη των τηλεσκοπίων που θα συνεργάζονται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό. 


Η Χριστίνα Γιαννόππαπα, Σύμβουλος του γγ Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωσε ότι η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια σχεδιάζει τη στρατηγική της βήμα βήμα με το σύνθημα: «Διάστημα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό». Επισήμανε ότι έχουν επιλεγεί τρία τηλεσκόπια στη χώρα, και ήδη την προηγούμενη εβδομάδα στον Χελμό, έγινε η πρώτη σύνδεση με τον δορυφόρο A SAT.


Να σημειωθεί ότι η επιλογή του Χολομώντα στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής δεν είναι τυχαία, καθώς μαζί με άλλα δύο σημεία στην Ελλάδα, ένα στην Κρήτη (Σκίνακα) και ένα στην Πελοπόννησο (Χέλμος), κρίθηκαν ότι είναι τα ιδανικότερα μέρη για την εγκατάσταση των τριών σταθμών που θα συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο των τηλεσκοπίων του ESA.

 Kλιμάκιο απο την Ευρώπη (ESA) το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το ΑΠΘ βρέθηκαν στιςεγκαταστάσεις του πανεπιστημίου παρουσία των Αντιδημάρχων Πολυγύρου κ. Βορδού Χρήστου, Νικολάου Παπακωνσταντίνου και Κομπόγιαννου Χρήστου και συζήτησαν την εξέλιξη των ενεργειών που απαιτούνται απο κοινού με των Δήμο Πολυγύρου ώστε να υλοποιηθεί το έργο και με την αμέριστη στήριξη του Δημάρχου μας ΑστέριουΖωγράφου που από την πρώτη στιγμή είδε την σημαντική προοπτική που θα προσφέρει στην περιοχή μας αυτή η επένδυση..

Η ανακοίνωση του Αστεροσκοποίου του ΑΠΘ.

Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα στην πορεία ένταξης του Αστρονομικού Σταθμού του ΑΠΘ στον Χολομώντα στο πρόγραμμα «ScyLight». Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους πολιτειακούς παράγοντες, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον αντιπρύτανη Έρευνας του ΑΠΘ καθ. κ. Στράτο Στυλιανίδη, που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.
Επιστημονικώς υπεύθυνος του έργου είναι ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής κ. Κλεομένης Τσιγάνης, ενώ υπάρχει συμμετοχή και άλλων συναδέλφων από το Τμήμα Φυσικής καθώς και από άλλα τμήματα του ΑΠΘ.