7.10.21

Προβληματισμοί & ερωτήματα Δημ.Συμβ. Μείζονος Μειοψηφιας Δήμου Πολυγύρου Γ.Σφυρή για το θέμα χωροθέτησης του φυσικού αερίου στο Πολυγύρου (foto)

 


Το θέμα του φυσικού  αερίου στο Πολυγύρου μας απασχόλησε πριν ένα χρόνο στο Δημοτικο Συμβούλιο όταν συζητηθηκε θέμα η εύρεση οικοπέδου για την κατασκευή της μονάδας αποσυμπίεσης των βυτίων. Είχε έρθει ως πρόταση το οικόπεδο στις παλιές αποθήκες λιπασμάτων  της Ένωσης Πολυγύρου στο ύψος του Αγίου Σπυρίδωνα.

   Δεν προχώρησε αφού έγιναν δεκτές οι πιέσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των κατοίκων της περιοχής ότι για λόγους ασφαλείας και όχι μόνο καλό θα ήταν να μην γίνει εκεί η κεντρική μονάδα διακίνησης του αερίου στη πόλη μας και να βρεθεί οικόπεδο μακριά από τον αστικό ιστό.Σήμερα και χθες ακριβώς στο ύψος της εισόδου του Πολυγύρου από την πλευρά των Βρασταμων  Γεωργικών είδαμε μηχανηματα του Δήμου να καθαρίσουν οικοπεδικο χώρο ακριβώς διπλα στο κεντρικό δρομο.
   Όταν ρωτήσαμε για ποιο λόγο γίνεται ο καθαρισμός, οι υπάλληλοι του Δήμου μας είπαν ότι εκτελούν εντολές και να απευθυνθούμε στους προϊσταμένους τους.
   Σε επικοινωνία με προϊσταμένους, τεχνική υπηρεσία και υπεύθυνους αντιδημάρχους μάθαμε τελικά ότι πρόκειται για το οικόπεδο που "αγορασε" η εταιρία που θα κατασκευάσει το φυσικό αέριο στο Πολύγυρο για να κατασκευάσει την μονάδα αποσυμπίεσης και στάθμευσης των βυτιοφόρων που θα αδειάζουν εκεί και το αέριο θα προωθείται στο δίκτυο διανομής.
 


Με περαιτέρω έρευνα στο Κτηματολόγιο είδαμε ότι το μέρος που καθαρίζει ο Δήμος είναι ζώνη απαλλοτρίωσης η οποία ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και όχι σε οποιαδήποτε εταιρεία φυσικού αερίου.

Με όλο το μπέρδεμα και την ξαφνική κίνηση καθαρισμού σήμερα  περιμένουμε άμεσα απαντήσεις από την Δημοτική Αρχή στα εξής ερωτήματα:
 Ειναι τελικά  το οικόπεδο όπου  γίνονται οι εργασίες ιδιοκτησίας του Δήμου και το παραχωρησε στην εταιρεία;
Μήπως  ισχύει ότι είναι ζώνη απαλλοτρίωσης όπως αναφέρεται στο κτηματολόγιο και αν ναι γιατί γίνονται εργασίες σε ξένο οικοπεδο;
 Αν όντως ο Δήμος παραχώρησε οικόπεδο όπως ορίζουν οι υποχρεώσεις της σύμβασης στην ανάδοχο εταιρία, ποιο είναι αυτό και ποιος εμφανίζεται ως κάτοχος;
Αν ισχύει τελικά ότι η ίδια η εταιρεία αγόρασε οικόπεδο στη περιοχή για αυτό τον σκοπό, ποιο είναι αυτό;
Γιατί δεν ήρθε ως θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο οπως την προηγούμενη φορά που λήφθηκε ομόφωνη  απόφαση ότι οποίο οικόπεδο βρεθεί πρεπει να είναι μακρυά από κατοικίες και τον αστικό ιστό;....γιατί τόση μυστικοπάθεια;


Αλήθεια στο σημείο εκείνο δεν υπάρχουν κατοικίες;
Αλήθεια για το σημείο εκείνο δεν βρέθηκε ένας να μιλήσει και να πει:" ας μη μπει εδώ ρε παιδιά, θα είναι άσχημο οπτικά στην είσοδο του Πολυγύρου να φαίνεται κάτι τέτοιο....έχει και ένα σωρό σπίτια δίπλα".


Ποιος αποφάσισε ότι η πρώτη εικόνα που θα βλέπουν οι διερχόμενοι στο Πολύγυρο (μπροστά στη πινακίδα καλωσήρθατε στη πόλη μας) να είναι οι σιδηροκατασκευές και τα βυτία μιας εγκατάστασης αποσυμπίεσης αερίου;...ολόκληρος Πολύγυρος δεν είχε οικόπεδα προκειμένου να απομακρυνθεί από τα σπίτια και να κρυφτεί οπτικά για λόγους αισθητικής μια τέτοια μονάδα;
Είμαστε υπέρ της εγκατάστασης φυσικού αερίου, το έχουμε πει απ' την πρώτη στιγμή, αλλά επιθυμούμε να καλυφθούν το σύνολο των νοικοκυριών της πόλης( δυστυχώς βάση της μελέτης σε βάθος πενταετίας υπάρχει προβλεψη για σύνδεση μόλις 250 νοικοκυριών).
Θα περιμένουμε απαντήσεις γιατί θεωρούμε το θέμα άκρως σοβαρό για τον τόπο μας και το σημείο ΑΚΑΤΆΛΛΗΛΟ.
Σφυρης Ιωαννης
Δημοτικός Σύμβουλος Μείζονος Μειοψηφιας Δήμου Πολυγύρου