11.6.22

ΣΑΡΤΗ ΣΙΘΩΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 100 χρόνια από τον ξεριζωμό

 

100 χρόνια από τον ξεριζωμό .
Γευτήκαμε τα φαγητά τους, ακούσαμε τα τραγούδια τους, χορέψαμε τους χορούς τους, ακολουθήσαμε την πορεία τους μέσα από τα μάτια των μικρών παιδιών. Θυμηθήκαμε τα πρόσωπα τους μέσα από τις παλιές φωτογραφίες και είμαστε έτοιμοι σε επερχόμενες εκδηλώσεις να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία τους…
Αφουγκραζόμενοι όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, φαίνεται ότι ο πρώτος κύκλος εκδηλώσεων στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Και έρχεται εκείνη η δύσκολη ώρα που θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας. Ίσως αυτό να είναι και το δυσκολότερο πρόβλημα που καλούμαστε κάθε φορά να αντιμετωπίσουμε. 
Να ευχαριστήσουμε πρώτα ποιον και με ποια σειρά; Τους χορηγούς; Τους Δημοτικούς Άρχοντες; Τους επιχειρηματίες με τις προσφορές τους; Τους εθελοντές που κουβάλησαν, αυτούς που έκατσαν κάτω από τον καυτό ήλιο τόσες ώρες για τις προετοιμασίες, αυτούς που προσέφεραν χαμόγελα στους επισκέπτες; Τις κυρίες που ξόδεψαν τόσες ώρες να μαγειρέψουν με τόσο αγάπη και στόλισαν με απίστευτο μεράκι τα πιάτα λες και θα έστρωναν τραπέζι για τα δικά τους αγαπημένα πρόσωπα; Τους χορευτές; Τους δασκάλους; Τα μικρά παιδιά; Τους υπέροχους μουσικούς; Τους φωτογράφους; Τους ανθρώπους που μας τίμησαν με την παρουσία τους;
Όχι δεν μπορούμε να το κάνουμε. Είναι αδύνατον να αναφερθούμε σε έναν έναν ξεχωριστά αλλά ούτε και να τους βάλουμε σε σειρά. Γι’ αυτό θα το κάνουμε όπως πάντα. 
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΣΑΡΤΗ!
Ευχαριστούμε που μας κάνεις περήφανους!
Για το Δ.Σ.
Πετσάβας Νικόλαος


1922~2022
100 Χρόνια μνήμης μετά το διωγμό, καθήκον όλων μας είναι να διατηρήσουμε στη μνήμη μας, την ιστορία του ιερού αυτού τόπου και να τη μεταφέρουμε στους απογόνους μας.
Αν δεν το κάνουμε, οι αλησμόνητες αυτές πατρίδες, θα είναι οριστικά χαμένες.
Πάντα δίπλα στον Πολιτιστικός Σύλλογος Σάρτης "Η Αφησιά" έτσι και τον Οκτώβρη θα είμαστε μαζί του με στόχο να τιμήσουμε την ιστορική μνήμη και το παρελθόν, αλλά και να αναδείξουμε την καταλυτική συμβολή των προσφύγων στη σύγχρονη Ελλάδα.
Ο πρόεδρος
Μιχαήλ. Γ. Σπανός




Πολιτιστικός Σύλλογος Σάρτης "Η Αφησιά"