30.9.24

Μοιρασμένοι στη μέση είναι οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής για το πώς έχει επηρεάσει το Airbnb την τοπική οικονομία- Καθοδικά κινήθηκε το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας για τις επιχειρήσεις

 


Καθοδικά κινήθηκε το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας για τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής και διαμορφώθηκε στο 2,3% από 4,1% το αμέσως προηγούμενο δίμηνο, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερο επίπεδο έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, οπότε και ήταν στο 1,1%. Αυτό, προκύπτει από την δίμηνη έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής η εταιρεία Interview, σε δείγμα 335 επιχειρήσεων διαφόρων μεγεθών που είναι μέλη του φορέα.

Το 50% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής, δήλωσαν ικανοποιημένοι με τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασαν οι επιχειρήσεις τους στο διάστημα Αυγούστου- Σεπτεμβρίου, με το 23% αυτών να τα κρίνουν καλά (18% στο αμέσως προηγούμενο δίμηνο), το 31% ικανοποιητικά (από 19%), το 34% μέτρια (από 46%) και το 12% αρνητικά (από 17%).

Remaining Time 
0:00
 

Μικρή μεταβολή παρουσίασε το ποσοστό των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής που δήλωσαν ότι ο τζίρος τους αυξήθηκε στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου και διαμορφώθηκε στο 20%, έναντι του 19% το προηγούμενο δίμηνο, 28% δήλωσε ότι παρέμεινε σταθερός, από 45% την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου και το 52% δήλωσε ότι μειώθηκε, από 36%.

Σε επίπεδο απασχολουμένων ποσοστό 11% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής, δήλωσαν με βάση την έρευνα ότι θα προχωρήσουν σε προσλήψεις, από 13% στο αμέσως προηγούμενο δίμηνο, το 82% ανέφεραν ότι θα διατηρήσουνβ τον αριθμό των απασχολουμένων τους και το 7% είπε ότι θα απολύσει, από 5% στην περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου.

Σχετικά με τις προσδοκίες για το επόμενο εξάμηνο, το 70% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής αναμένει τα ίδια ή καλύτερα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, το 22% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής, δήλωσε ότι περιμένει καλύτερα αποτελέσματα για την επιχείρησή του, έναντι του 25% στο δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, 50% από 49% τα ίδια και 28% από 26% χειρότερα.

Διχάζει η αύξηση του Airbnb

Μοιρασμένοι στη μέση είναι οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής για το πώς έχει επηρεάσει το Airbnb την τοπική οικονομία, με το 41% να δηλώνει ότι έχει θετικό αντίκτυπο, το 42% αρνητικό, ενώ το 17% δηλώνει «δε γνωρίζω- δεν απαντώ». Με βάση το 15ο Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής για τους μήνες Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, το 89% των επιχειρηματιών δηλώνει ναι ή μάλλον ναι στο ερώτημα εάν οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων έχουν επηρεαστεί λόγω της δραστηριότητας του Airbnb, 5% λένε όχι ή μάλλον όχι και 6% δεν γνωρίζει, δεν απαντά.

Αρνητική πάντως καταγράφεται η θέση των κατοίκων της Χαλκιδικής για την αύξηση της δραστηριότητας των Airbnb καταλυμάτων στην περιοχή τους, με το 53% να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του. Στον αντίποδα, θετική ή μάλλον θετική «βλέπουν» την αύξηση της δραστηριότητας των Airbnb οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής και το 19% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει, δεν απαντά.

Πέντε στους δέκα επιχειρηματίες της Χαλκιδικής πιστεύουν ότι το Airbnb επηρεάζει αρνητικά τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το 52% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής κρίνουν ότι το Airbnb επηρεάζει αρνητικά τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία και εστιατόρια, το 37% λέει ότι τις επηρεάζει θετικά, ενώ το 11%, δεν γνωρίζει, δεν απαντά.

Στο μεταξύ, η πλειονότητα των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής, ήτοι το 72%, αναφέρει ότι η αύξηση των Airbnb καταλυμάτων έχει οδηγήσει στην αλλαγή του προφίλ των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή, προσελκύοντας περισσότερο οικογένειες, παρέες φίλων και επιμηκύνοντας τον χρόνο διαμονής. Το 14% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι δεν έχει επηρεάσει το προφίλ των τουριστών στην περιοχή και ισάριθμο ποσοστό δε γνωρίζει δεν απαντά. 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ