24.10.25

Πώς αναγνωρίζουμε αν ένα ποτό είναι μπόμπα .

 

Το θέμα των νοθευμένων ποτών, των γνωστών «μπομπών», έχει επανέλθει δυναμικά στη δημόσια συζήτηση, με αφορμή τον τραγικό θάνατο της 16χρονης έξω από νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι. Αν και οι αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει αν η αιτία θανάτου σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ, το γεγονός ότι το ίδιο βράδυ έγιναν τέσσερις κλήσεις στο ΕΚΑΒ από άτομα που είχαν βγει για διασκέδαση, προκαλεί έντονη ανησυχία.

Τους τρόπους με τους οποίους οι καταναλωτές μπορούν να διακρίνουν αν ένα ποτό είναι καθαρό ή όχι, παρουσίασε ο χημικός Γιώργος Δράκος στο ΕΡΤnews και την εκπομπή “Newsroom”.

Ο χημικός Γιώργος Δράκος, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Newsroom», εξήγησε πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε αν ένα ποτό είναι καθαρό ή νοθευμένο. Όπως σημείωσε, σε συνθήκες μπαρ είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο με βεβαιότητα, καθώς απαιτείται εργαστηριακός έλεγχος.

Πρόσθεσε δε ότι ανάλογα με τον βαθμό που αυτό έχει νοθευτεί και με τις ουσίες που έχουν μπει σε αυτό, «μπορεί να στείλει έναν άνθρωπο μέχρι και τον θάνατο. Πέρα από τις ζαλάδες, τα προβλήματα στο πεπτικό, την μόνιμη τύφλωση, μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο».

Στο εργαστήριό του, ο κ. Δράκος παρουσίασε δύο δείγματα: το ένα με γνήσιο ποτό και το άλλο με νοθευμένο. Το δεύτερο είχε πιο θαμπό χρώμα και περιείχε χαμηλής ποιότητας αιθυλική αλκοόλη. Ένας επιπλέον δείκτης, όπως ανέφερε, είναι η συμπεριφορά του ποτού όταν κουνηθεί το μπουκάλι: στο καθαρό ποτό οι φυσαλίδες εξαφανίζονται γρήγορα, ενώ στο νοθευμένο παραμένει αφρός στην επιφάνεια — όσο πιο έντονη η νόθευση, τόσο πιο επίμονος ο αφρός.

Ο χημικός επεσήμανε επίσης ότι η ύπαρξη ιζημάτων ή κατακαθιών στο κάτω μέρος του μπουκαλιού αποτελεί ισχυρή ένδειξη νοθείας. «Αν διαπιστώσουμε σκόνη ή μικρά κομματάκια στον πάτο, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», τόνισε.

Διαφορές εντοπίζονται και στη γεύση ή στη μυρωδιά, ειδικά αν κάποιος γνωρίζει καλά το ποτό που καταναλώνει.

Ο κ. Δράκος προειδοποίησε πως τα νοθευμένα ποτά μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα: «Ανάλογα με τον βαθμό νόθευσης και τις ουσίες που περιέχονται, μπορούν να προκαλέσουν από ζαλάδες και πεπτικά προβλήματα μέχρι μόνιμη τύφλωση ή ακόμη και θάνατο».

Ν. Θωμαΐδης: «Η μεθανόλη είναι πολύ πιο τοξική από την αιθυλική αλκοόλη»

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας κ. Νίκος Θωμαΐδης που μίλησε νωρίτερα στην εκπομπή «Συνδέσεις», εξηγεί ότι ακόμη και τα ανόθευτα αλκοολούχα ποτά είναι τοξικά.

Όπως είπε αρχικά: «η αιθανόλη είναι τοξική έτσι κι αλλιώς από μόνη της. Επομένως, είναι στους ενήλικες πάνω από κάποια ποσότητα και πολύ περισσότερο είναι και στους ανθρώπους κάτω των 18 ετών. Επομένως, γι’ αυτό και υπάρχει η απαγόρευση. Ένα παιδί 16 χρονών δεν έχει αναπτύξει τον οργανισμό του σε αυτό το βαθμό για να μπορεί να μεταβολίζει αποτελεσματικά τη τοξικότητα της αιθανόλης. Πόσο μάλλον αν είναι νοθευμένο το ποτό και υπάρχει μεθανόλη».

Εξήγησε πως η μεθανόλη δεν βρίσκεται σε όλα τα νοθευμένα ποτά, αλλά σε κάποια κατηγορία αυτών.

 H μεθανόλη πολλές φορές μπαίνει στα ποτά, επειδή η αρχική πρώτη ύλη της αιθυλικής αλκοόλης είναι βιομηχανικής προέλευσης κι όχι φυτικής, όπως θα έπρεπε να είναι, εξήγησε.

«Η μεθανόλη είναι πολύ πιο τοξική από την αιθυλική αλκοόλη, από το ίδιο οινόπνευμα. Όταν λοιπόν ένα παιδί καταναλώσει τέτοιο ποτό, ξεκινάνε κάποια συμπτώματα που είναι ζάλη, ναυτία, μπορεί να κάνει εμετό. Έχει σίγουρα προβλήματα όταν αρχίζει να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες στην όραση, διότι η μεθανόλη είναι νευροτοξική και σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να φτάσει σε κώμα και σε θάνατο».

Και συνέχισε: «Η απότομη κατανάλωση αιθυλικής αλκοόλης, οινοπνεύματος, η απότομη και μεγάλη κατανάλωση ποτού και ας είναι και ανόθευτο – πόσο μάλλον αν είναι νοθευμένο – μπορεί από μόνη της, να οδηγήσει σε αρρυθμίες. Υπάρχει αρρυθμία η οποία προκαλείται από την κατανάλωση οινοπνεύματος. Η αρρυθμία στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει φυσικά, πνευμονικό οίδημα(…). Τώρα, αν ταυτόχρονα με την κατανάλωση οινοπνεύματος υπάρχουν και ουσίες, τότε αυτό επιτείνεται».

Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι και η ταυτόχρονη κατανάλωση διαφορετικών ειδών ποτού. Κάθε ποτό περιέχει διαφορετικά συστατικά, τα οποία όταν αναμειχθούν, μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα.