7.9.18

Βαγγέλης Μισαηλίδης ,Πρόεδρος Α.Σ. Σημάντρων:Οι ελαιοπαραγωγοί Χαλκιδικής αναμένουν τιμή για την πράσινη ελιά-Τι έγινε στην συνάντηση με τους εμπόρους.

Σε "αναμμένα κάρβουνα" κάθονται οι παραγωγοί πράσινης ελιάς στον νομό Χαλκιδικής, ενόψει της ανακοίνωσης των τιμών από τους εμπόρους μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλη Μισαηλίδη, "η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή". 
'Οπως εξήγησε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, "η χθεσινοβραδινή συνάντηση με τους εμπόρους ήταν ουσιαστικά
διερευνητική.   Συζητήσαμε την τρέχουσα κατάσταση, το γεγονός ότι η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη σε ποσοστό ως και 60%, ενώ τους εκφράσαμε τις ανησυχίες μας -μεταξύ άλλων- και για το φετινό εισόδημά μας συνολικά, που θα είναι σαφώς μειωμένο σε σχέση με πέρυσι".

Μισαηλίδη
Διευκρίνισε βέβαια, ότι "οι έμποροι εξέφρασαν τη σαφή τους διάθεση να δώσουν καλύτερη τιμή για την αγορά του προϊόντος μας, έναντι της περσινής χρονιάς, ωστόσο η μειωμένη παραγωγή δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας". Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μισαηλίδη, "οι έμποροι ανέλαβαν τη δέσμευση ότι θα ανακοινώσουν τις τιμές στις αμέσως επόμενες ημέρες και εξέφρασαν την πάγια θέση και επιθυμία τους για αγορά προϊόντος διαλογισμένου και ποιοτικού".

Υπογραμμίζεται ότι στη χθεσινοβραδινή συνάντηση συμμετείχαν οι περισσότεροι εκ των 2.500 παραγωγών του νομού Χαλκιδικής, που εκπροσωπούνται από 14 αγροτικούς συνεταιρισμούς -από την Ορμύλια έως τον Βάβδο, την Τρίγλια και τα Φλογητά- ενώ οι έμποροι που έδωσαν το "παρών", απορροφούν τουλάχιστον το 80% της παραγωγής τους.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Μισαηλίδης επανέλαβε την εκτίμησή του ότι τελικά φέτος θα πιάσουν τα επίπεδα του 2013, οπότε και υπερέβαιναν κατά πολύ το 1 ευρώ/κιλό. "Αναμένουμε (η τιμή) να είναι αυξημένη σε ποσοστό 30%- 40%, έναντι του 2017, οπότε και διαμορφώθηκε στο 1 ευρώ/κιλό η πρώτη κατηγορία" σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί δεν είναι αχάριστοι, αλλά "με το κόστος της παραγωγής να υπερβαίνει και τα 70 λεπτά/κιλό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλλιεργούμε σε χαμηλές τιμές. Μπορεί φέτος να προοιωνίζεται ότι θα πάρουμε καλές τιμές, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει κάτι στη συγκεκριμένη περίοδο, αφού η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη και το πιο πιθανόν είναι ότι το εισόδημά μας θα είναι χαμηλότερο συγκριτικά με πέρυσι".

Υπενθυμίζεται ότι η φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής εκτιμάται μειωμένη σε ποσοστό 50%-60% σε σχέση με πέρυσι, οπότε και ανήλθε σε 130.000 τόνους, ενώ αρκετοί ελαιοπαραγωγοί έχουν αρχίσει να μαζεύουν τις ελιές τους, υπό το φόβο ότι το προϊόν θα μαυρίσει.

Πέρυσι οι ελαιοπαραγωγοί νομού Χαλκιδικής κατάφεραν να πουλήσουν στους εμπόρους βρώσιμη ελιά στην τιμή του 1 ευρώ/κιλό, έναντι των 80 λεπτών/κιλό πρόπερσι, ενώ τονίζεται ότι από το σύνολο της παραγωγής, ποσότητες 80.000-90.000 τόνων διατέθηκαν ως επιτραπέζια και οι υπόλοιπες 30.000-40.000 τόνοι για ελαιοποίηση. Στον νομό Χαλκιδικής, περισσότεροι από 20.000 παραγωγοί καλλιεργούν 330.000 στρέμματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής (200.000 επιτραπέζια και 130.000 ελαιοποιήσιμη), ενώ τα δέντρα υπολογίζονται σε περισσότερα από 6 εκατομμύρια ρίζες. Η παραγωγή υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 50 κιλά/δέντρο, ενώ στο νομό λειτουργούν περί τις 80 μεταποιητικές μονάδες, με τη μικρότερη να επεξεργάζεται 500 τόνους ελιάς.

Σε μια καλή χρονιά στη Χαλκιδική, από την οποία προέρχεται το 50%- 55% της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, η μέση παραγωγή διαμορφώνεται σε 120.000 τόνους, ενώ υπήρξαν και χρονιές, κατά τις οποίες ξεπέρασε ακόμη και τους 140.000 τόνους, γεγονός όμως που επέδρασε αρνητικά στις τιμές.

Ε.Α.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανάρπαστη θα γίνει φέτος η λίγη πράσινη ελιά Χαλκιδικής

 Χωρίς «λευκό καπνό» ως προς την τιμολογιακή πολιτική που θα ισχύσει για τη φετινή παραγωγή της επιτραπέζιας «Πράσινης Ελιάς Χαλκιδικής», αλλά με την υπόσχεση από το εμπόριο ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στις αμέσως επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν βγει το Σαββατοκύριακο, μια και από Δευτέρα είναι να αρχίσει η μαζική συγκομιδή, ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών του κλάδου, το βράδυ της Τετάρτης 5 Σεπτεμβρίου στη Χαλκιδική.

Το ραντεβού είχε δοθεί για τις 8 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Πόρτες, στη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής και σε αυτό ανταποκρίθηκαν εκ μέρους των παραγωγών διοικητικοί εκπρόσωποι σειράς αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, όπως από τα Φλογητά, τα Σήμαντρα, τον Αγ. Μάμα, την Ποτίδαια, τα Βραστά, την Ορμύλια, την Τένεδο, το Βάβδο κι αλλού.
Από τους μεταποιητές το «παρών» έδωσαν ιδιοκτήτες ή ανώτατα διοικητικά στελέχη των εταιρειών Olive Hellas, Intercom Foods, ΔΕΑΣ, Κωνσταντόπουλος, Sithonia Olives, Regina, Κωνταντινίδης, Καλαμίδας και Καλατζής. Και οι δύο πλευρές εκπροσωπούν το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται, οπότε η συνάντηση, από άποψη αντιπροσωπευτικότητας, είχε νομιμοποιητικό χαρακτήρα.
Σημειωτέον ότι η επιτραπέζια «πράσινη ελιά Χαλκιδικής» προοιωνίζεται είδος σε µεγάλη ανεπάρκεια, για την εµπορική σεζόν του 2018-2019, καθώς η απώλεια παραγωγής, από αίτια που σχετίζονται, άµεσα ή έµµεσα, µε τις καιρικές συνθήκες, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το 60%-70%, από τα κανονικά επίπεδα προκαλώντας απογοήτευση στους παραγωγούς και όπως όλα δείχνουν σκληρή «µάχη» µεταξύ των µεταποιητών, για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρώτη ύλη.
Υψηλές θερµοκρασίες το χειµώνα, ξηρασία την άνοιξη, βροχοπτώσεις κι ακολούθως και χαλαζοπτώσεις το καλοκαίρι, δηµιούργησαν συνθήκες οι οποίες οδήγησαν σε ακαρπία, αλλά και καταστροφές στους καρπούς που κατάφεραν να δέσουν µετά την ανθοφορία, καθιστώντας τους από ό,τι φαίνεται δύσκολα εµπορεύσιµους.
Πλήρες ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου με ειδικό αφιέρωμα στη ΔΕΘ 

 http://www.agronews.gr