24.11.21

Μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης εμπορικού τύπου βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Πόρτο Καρράς-Από αύριο η εξουδετέρωση

 

Αρχείο

Mεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών εμπορικού τύπου εντοπίστηκαν σε αποθήκες στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου "Πόρτο Καρράς" στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τη Δευτέρα, υπάλληλοι καθαρισμού άνοιξαν σφραγισμένη αποθήκη και βρήκαν εκρηκτική ύλη εμπορικού τύπου(αμμωνίτη και γαλακτώματος).


Στο σημείο βρέθηκαν άντρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, από τη Θεσσαλονίκη και σε έλεγχο που ακολούθησε βρέθηκε σε άλλη αποθήκη και πάλι εκρηκτική ύλη. Οι αποθήκες βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του "Πόρτο Καρράς" αλλά εκτός του χώρου του ξενοδοχείου.


Οι εκρηκτικές ύλες έφεραν υγρασία και σημάδια φθοράς και γι’ αυτό το λόγο κρίθηκε επικίνδυνη οι μεταφορά τους. Από αύριο και μέχρι το Σάββατο άντρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών θα προχωρήσουν σε ελεγχόμενη εξουδετέρωση.


Οι πολίτες καλούνται να μην πλησιάζουν το ξενοδοχείο και το παρακείμενο παραλιακό μέτωπο.


Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου.

Τι είναι - που χρησιμοποιείται

Ο αμμωνίτης είναι κονιώδες εκρηκτικό με κύρια συστατικά το νιτρικό αμμώνιο και το τρινιτροτολουόλιο (ΤΝΤ). Δεν περιέχει νιτρογλυκερίνη ή νιτρογλυκόλη ή άλλες τοξικές ενώσεις όπως το δινιτροτολουόλιο. Η υψηλή περιεκτικότητα σε τρινιτροτολουόλιο αυξάνει σημαντικά την ευαισθησία του προϊόντος σε σύγκριση με το ANFΟ. Ο αμμωνίτης είναι οικονομικό εκρηκτικό για χρήση σε διατρήματα μικρής ή μεσαίας διαμέτρου. Χρησιμοποιείται ευρέως σε λατομεία και δημόσια έργα με μαλακά ή λιγότερο σκληρά πετρώματα. Η απουσία νιτρογλυκόλης ή νιτρογλυκερίνης καθιστούν το προϊόν ασφαλές κατά τη χρήση του. Ο αμμωνίτης έχει μικρή αντοχή στην υγρασία και δεν συνιστάται η χρήση του σε υγρές συνθήκες. Η έναυσή του μπορεί να πραγματοποιηθεί με έναν κοινό πυροκροτητή Νο.8. Ο συνδυασμός του με γαλακτώματα το καθιστούν κατάλληλο για χρήση σε όλα τα είδη ανατινάξεων. Ανάλογα με το είδος του πετρώματος και τις ανάγκες της ανατίναξης, χρησιμοποιείται είτε σαν εκρηκτικό έναυσης (primer), είτε σαν κύριο εκρηκτικό στον πυθμένα (bottom charge), είτε σε όλο το μήκος του διατρήματος (columncharge).