21.5.22

Κουζίνα 2022 στο Νεοχώρι Χαλκιδικής: Μια φιλόξενη πλατεία, γεμάτη χρώματα καλλιγραφένιων χαλιών, χορευτές και μυρωδιές.

 


Όταν από τα πράσινα λιβάδια της Αρναίας καταλήγεις στη στολισμένη πλατεία του Νεοχωρίου, για να μεταβείς από τις μελισσοκαλλιέργειες των αρνιωτών στη «γιορτή των λουβιδιών», τότε τα χρώματα είναι αυτά που κυριαρχούν στο μάτι.

Στους λόφους της Αγίας Παρασκευής οι μελισσάδες από τη Σλοβενία και εκείνοι από την Αρναία έσμιξαν για να ανταλλάξουν ιδέες, πρακτικές, τεχνικές, απόψεις.

 Οι αρνιώτες εκτίμησαν την επίσκεψη των Σλοβένων, τους τίμησαν και υποσχέθηκαν να ανταποδώσουν τη φιλοξενία.





Και μετά στο Νεοχώρι: 

μια φιλόξενη πλατεία, γεμάτη χρώματα καλλιγραφένιων χαλιών, χορευτές και μυρωδιές. Μετά τη βόλτα στο χωριό, παρακολουθήσαμε την κυρία Λίτσα να μαγειρεύει «λουβίδια (είδος φασολιού) με χοιρινό», ένα παραδοσιακό νεοχωρινό φαγητό, το οποίο φιλοδοξούμε να επανατοποθετήσουμε στα καθημερινά ή γιορτινά μας τραπέζια, αλλά και στα restaurants του ορεινού όγκου. Η μαγειρική επίδειξη πραγματοποιήθηκε στη μνήμη της Μαίρης Βαλοδήμου, της πρώτης μαγείρισσας που συμπεριλήφθηκε στο Jamie Oliver Magazine, διδάσκοντας πώς μαγειρεύονται οι «μπουρλιές» των λουβιδιών.







Και στο τέλος χορός: το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, στην πρώτη τιμητική συμμετοχή του στο φετινό KOUZINA, αφιερωμένης στα «100 χρόνια από την καταστροφή, 100 χρόνια στη νέα πατρίδα». To χορευτικό του Νεροχωρίου εξαιρετικό.





Χορεύοντας και τραγουδώντας και αφού – ως Αριστοτελική Σύμπραξη υπογράψαμε το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας μας με την Ένωση Μελισσοκόμων Σλοβενίας – είπαμε σε όλους ότι αύριο, στις 8 το βράδυ, το KOUZINA μεταφέρεται στην Ολυμπιάδα: στο Restaurant Akroyiali του Δημήτρη Σαρρή, ο Βασίλης Μπερμπεράκης της Monasty παρουσιάζει την «κουζίνα των αριστοτελικών φιλοσόφων» σε ένα δείπνο με έμπνευση από την αρχαιοελληνική κουζίνα.



Πληροφορίες εδώ!


http://www.cluster-aristotle.travel/