Απάντηση έλαβε ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βουλευτής Χαλκιδικής και υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην πρόσφατη και βαρύνουσας σημασίας για τη Χαλκιδική Ερώτησή του, για το αν υπάρχει και ποιος είναι ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης για σχεδιασμό και ένταξη νέων έργων στη Χαλκιδική από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στην Απάντησή του προς το Βουλευτή το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω ενημερωτικού σημειώματος του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης απαντά, πως οι δράσεις του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) Ελλάδα 2.0, αποτελούν προϊόν προτάσεων υπουργείων/φορέων και διαβούλευσης σύμφωνα με την οποία διαμορφώθηκε το τελικό Σχέδιο, που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναφέρεται επίσης, ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν κατανέμονται σε επίπεδο Περιφέρειας, όπως οι πόροι του ΕΣΠΑ, ενώ οι δράσεις διαμορφώνονται οριζόντια, χωρίς περιφερειακή κατανομή.
Παράλληλα σημειώνονται τα έργα, που έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΤΑΑ για τη Χαλκιδική και αφορούν έργα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στους Δήμους της Χαλκιδικής χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό, έργα αστικών αναπλάσεων, έργα επεξεργασίας και καθαρισμού αστικών λυμάτων, πολεοδομικές Μεταρρυθμίσεις & Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, έργα βελτίωσης χώρων και υποδομών για τη φιλοξενία εκδηλώσεων πολιτισμού σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Χαλκιδικής, παρεμβάσεις αναβάθμισης περιφερειακών λιμένων, έργα αναβαθμίσεων του δικτύου του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στο σύνολο της Π.Ε. Χαλκιδικής, έργα ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού του Γ.Ν. Χαλκιδικής , έργα αναβάθμισης και ενεργειακής ανακαίνισης των Κέντρων Υγείας και έργα εκσυγχρονισμού των 17 ΚΕΠ της Π.Ε. Χαλκιδικής.
Αξιοσημείωτη είναι, η σύναψη πέντε (5) δανειακών συμβάσεων με ευνοϊκά και μηδαμινά σχεδόν επιτόκια, για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 251εκ € στη Χαλκιδική, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες αφορούν επενδύσεις στον τουρισμό, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε εκσυγχρονισμό και επέκταση της παραγωγικής δραστηριότητας, χωρίς να δίνονται περεταίρω διευκρινήσεις για την επιμέρους κατανομή των ποσών του δανείου. Το συνολικό ποσό των δανειακών συμβάσεων καλύπτει το 75% περίπου, των συνολικών παρεμβάσεων του ΤΑΑ στη Χαλκιδική, ενώ το υπόλοιπο 25% αφορά τις υπόλοιπες δράσεις.
Ο κ. Πάνας ανέφερε σχετικά για την Απάντηση που του απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών : «Παρότι το Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, αυτό εξελίσσεται σε μηχανισμό αναδιανομής κονδυλίων κατά το δοκούν, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και στρατηγικό σχεδιασμό, που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της Χαλκιδικής. Η μεγάλη πλειοψηφία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, μένει εκτός των ευνοϊκών χρηματοδοτήσεων, ο πρωτογενής τομέας είναι ο μεγάλος χαμένος της διαδικασίας, οι κοινωνικές δράσεις για υγεία, στέγη, ανθεκτικότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτες, ενώ δεν προκύπτει ότι έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες για τη συγκράτηση πληθυσμού στην ύπαιθρο και στις επαρχιακές πόλεις της Χαλκιδικής».
Το ακριβές κείμενο της ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ προς το Βουλευτή έχει ως εξής :