Ο παραγωγός αναποδογύρισε τελάρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ακουστεί η φωνή του και να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους ελαιοπαραγωγούς, καθώς η φετινή χρονιά ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά δυσκολιών που ξεκίνησαν από την περυσινή ακαρπία. Σε αυτό το ήδη βαρύ κλίμα, τα φετινά έξοδα παραγωγής, που περιλαμβάνουν αυξημένα κόστη σε λιπάσματα, καύσιμα και εργατικά χέρια, έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα που καθιστούν την παραγωγή μη βιώσιμη.
«Δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι»
Ο κ. Ευστράτιος Κυριακέλης, μιλώντας στην «Ζούγκλα» εξήγησε τι τον οδήγησε σε αυτήν την κίνηση: «Το έκανα αυτό εχθές γιατί μας ήρθε ένας τιμοκατάλογος που βάζει την ελιά να ξεκινάει από 1,50 ευρώ το κιλό για 110 τεμάχια. Εμείς με 1,50 ευρώ δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε ελιά. Τα λιπάσματα είναι ακριβά. Εγώ φέτος έριξα γύρω στους 2 τόνους ενώ κοστίζει 50 ευρώ το κιλό. Και πρέπει να συνυπολογίσουμε και το κόστος του νερού αλλά και τα εργατικά χέρια. Αυτήν την στιγμή έχω γύρω στους 120 τόνους ελιάς και έχω παραδώσει τους 40 που ο έμπορος την έβγαλε κατηγορίας 4η με 5η που σημαίνει ότι θα πληρωθώ 1,05 ευρώ το κιλό.
Πέρυσι δεν είχε παραγωγή και την βάλανε στα 2 ευρώ. Με τα ίδια στρέμματα έδωσα 20 τόνους και φέτος έχω 120, με την προοπτική ότι θα είναι ανεβασμένη η τιμή και ότι θα ξεκινάει τουλάχιστον από 1,90. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι».
Περισσότερα www.zougla.gr
Με τα νέα δεδομένα του τιμοκαταλόγου και με την εικόνα της φετινής παραγωγής στην Χαλκιδική ο μέσος όρος της παραλαβής αφορά 150άρια και επειδή οι ψιλές ελιές δεν έχουν βάρος ο έμπορας θα παραλάβει με κιλά και όχι με μεγέθη άρα χαμένος ο παραγωγός.
Ένα μικρό ποσοστό γύρω στο 17% αφορά τα μεγάλα μεγέθη που θα πάρουν τιμή στα 1,50 ευρώ. Το 50 - 60% της φετινής παραγωγής αφορά 200άρια και το υπόλοιπο ποσοστό αφορά τις ψιλές ελιές.
Ακόμη θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο παραλαβές γίνονται μέχρι τα 200 τεμάχια αλλά φέτος έχουμε πολλά ψιλά ακόμη και 220 τεμάχια που δεν θα τα παραλάβουν οι έμποροι.
Αυτά θα πάνε για ελαιοποίηση επειδή όμως έχουμε πρωίμιση παραγωγής και οι ψιλές ελιές θα έχουν μειωμένες αποδόσεις, με 15 κιλά καρπού να δίνουν μόλις 1 κιλό ελαιολάδου.
Ουσιαστικά φέτος οι ελαιοπαραγωγοί έχουν ζημιά με βάση το κόστος καλλιέργειας και συγκομιδής. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που δεν θα φέρει εισόδημα στους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής.
με πληροφορίες από agrotypos.gr