29.11.24

Έξι νέα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και αντιμετώπισης και της διάβρωση ακτών Για την Χαλκιδική σε Ολυμπιάδα και Ν. Τρίγλιας - Ν. Πλάγια.


 Έξι νέα, σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και αντιμετώπισης του φαινομένου της διάβρωσης ακτών θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μετά την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα. 

Τα έργα, στο σύνολό τους θα αρχίσουν να υλοποιούνται μέσα στο επόμενο έτος και η χρηματοδότησή τους είναι διασφαλισμένη από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η ολοκλήρωσή τους θα γίνει σταδιακά από το 2027 έως το 2029.

    Συγκεκριμένα στην Τάφρο 66 και στον ποταμό Λουδία, στην περιοχή της τέως Λίμνης Γιαννιτσών, θα γίνουν εργασίες βελτίωσης των υδραυλικών χαρακτηριστικών τους ώστε να επανακτήσουν την μέγιστη δυνατή παροχετευτικότητα και τη βέλτιστη λειτουργικότητα. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, οι δυο αποδέκτες δεν είναι φυσικά ρέματα αλλά τεχνικά έργα και ύστερα από λειτουργία περίπου 100 ετών παρουσιάζουν προβλήματα που αφορούν την γεωμετρία τους και την διοχετευτικότητα τους, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών και περιβαλλοντικά προβλήματα με στάσιμα νερά. 
    Στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται η πλήρης αντιπλημμυρική θωράκιση της Τάφρου και του ποταμού Λουδία σε συνολικό μήκος 72,09 χιλιομέτρων, σειρά αρχαιολογικών εργασιών στην Ημαθία, την Πέλλα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας και ιχθυοπανίδας, για την προστασία της. Προβλέπεται ακόμη να αποκατασταθεί ο πυθμένας με εκτεταμένους καθαρισμούς των δυο υδατορεμάτων, να αποκατασταθούν τα αναχώματα, να επενδυθεί και να αναδιαμορφωθεί η όχθη, να κατασκευαστούν τεχνικά έργα, να διαμορφωθούν σημεία για να είναι επισκέψιμη η κοίτη και να προσαρμοστούν οι διατάξεις ελεγχόμενης υπερχείλισης.
    Στην Ολυμπιάδα του Δήμου Αριστοτέλη θα γίνουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε τμήματα καθώς και στην κοινή κοίτη των ρεμάτων Μπασδέκη και Μπαξίνα, μήκους περίπου 1.400 μέτρων στην περιοχή που βρίσκεται βορειοδυτικά του οικισμού της Ολυμπιάδας. Τα έργα περιλαμβάνουν τρία φράγματα αντιπλημμυρικής προστασίας εντός της κοίτης των ρεμάτων και αντιπλημμυρικά έργα διευθέτησης της ροής των υδάτων των δύο ρεμάτων και της συμβολής τους. Επίβλεψη των εργασιών θα γίνεται από προσωπικό της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους. 
    Σε ό,τι αφορά τη διάβρωση της ακτής στον παραλιακό δρόμο Ν. Τρίγλιας - Ν. Πλαγίων», το έργο έρχεται να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη διάβρωση της ακτής, ενώ προβλέπονται και αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες. Οι σημαντικότερες εργασίες περιλαμβάνουν την κατασκευή τριών βυθισμένων κυματοθραυστών μήκους 100 μέτρων ο καθένας, σε απόσταση 110 μέτρων από την ακτή και σε απόσταση 125 μέτρων μεταξύ τους και την επαναπλήρωση της ακτής με άμμο σε μήκος 1.100 μέτρων.
    Στο πλαίσιο, άλλωστε, της αντιμετώπισης της διάβρωσης των ανατολικών ακτών της Νέας Ποτίδαιας, θα υλοποιηθούν λιμενικά έργα σε μήκος 420 μέτρων για την προστασία του παραλιακού δρόμου, του αγωγού μεταφοράς των λυμάτων του οικισμού στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικό καθαρισμό) και των περιφράξεων των παραθαλάσσιων ιδιωτικών κτισμάτων της περιοχής.
  Επιπλέον προβλέπεται η διευθέτηση σε τμήμα του χειμάρρου Ευκαρπίας Ν. Σερρών, σε συνολικό μήκος 1.594,67 μέτρα. Σε κάποια τμήματα του χειμάρρου θα πραγματοποιηθούν διαπλατύνσεις της κοίτης και καθαρισμός αυτής και θα κατασκευαστούν καταβαθμοί όπου απαιτούνται για να διατηρηθεί σωστή κλίση σε όλο το μήκος του χειμάρρου. Τέλος θα γίνει διευθέτηση τμήματος του ρέματος των Αγίων Αναργύρων μήκους περίπου 1.930 μέτρων, στην περιοχή από την γέφυρα της περιμετρικής οδού των Σερρών έως το ξενοδοχείο "Ξενίας" σε απόσταση 95 μέτρων από τη γέφυρα 'Κατακονοζίου'. 
    Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, έκανε λόγο για ένα μεγάλο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων στη νέα Προγραμματική Περίοδο, ύψους περίπου 90 εκατομμυρίων ευρώ. «Εξασφαλίσαμε από το νέο ΕΣΠΑ σημαντικούς πόρους και ιεραρχήσαμε τις ανάγκες, οι οποίες είναι ασφαλώς πολλαπλάσιες, προκειμένου να πετύχουμε σταδιακά τη θωράκιση των περιοχών μας έναντι των πλημμυρικών φαινομένων, την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την προστασία της ζωής και των περιουσιών των συμπολιτών μας» πρόσθεσε.
    Τόνισε ακόμη ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί δέκα αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες κινδυνεύουν είτε από πλημμύρες, είτε από το εκτεταμένο φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών. Τα νέα είναι επτά και τα τρία είναι συνεχιζόμενα και θα ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση τους. Ήδη ανακοινώθηκε το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στον Ανθεμούντα της Θέρμης και σήμερα ανακοινώθηκαν και τα υπόλοιπα έξι νέα έργα του προγράμματις. Σε αυτά, δεν περιλαμβάνονται επιπλέον έξι αντιπλημμυρικά έργα στο Άγιον Όρος.