18.2.19

Στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης σήμερα η γνωστή ως υπόθεση "Σκανδάλου Βαρδινογιάννη"στη Σιθωνία - Η απόφαση το Φθινόπωρο- Προβλήματα με το κτηματολόγιο.(foto )


Στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης σήμερα 18-2-19 η γνωστή υπόθεση του «Σκανδάλου Βαρδινογιάννη και των Μονών Ξενοφώντος & Σίμωνος Πέτρας » που διεκδικούν 54.000 στρέμματα από κατοίκους Αγ.Νικολάου και Νικήτης 8 νησιών της Βουρβουρούς ,τα 5 κατοικημένα με ιδιοκτησίες, δασικές περιοχές και εκτάσεις πολλών ιδιωτικών οικισμών που είναι μέσα στην περιοχή. τα οποία αγοράσθηκαν επi χούντας το 1973 με 1000 δραxμές το στρέμμα
Η υπόθεση (εξ΄αναβολής ) εξετάζεται μετά από έφεση στην υπ’ αριθ. 52/14.09.2015 οριστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής όποια θεωρείται θετική για τα συμφέροντα του Δήμου Σιθωνίας.
Εφέσεις άσκησαν προς εξαφάνιση της
α) Η εταιρεία «Σ.Ε.Κ.Α. Α.Ε.»
β) η Ιερά Μονή Αγίου Όρους Ξενοφώντος 
γ) οι Βαρδής Βαρδινογιάννης  
δ) η Ιερά Μονή Αγίου Όρους Σίμωνος Πέτρα 
Σήμερα κατατέθηκαν όλα τα έγγραφα τα οποία θα εξεταστούν από το δικαστήριο .
Ο Δικηγόρος Θεσσαλονίκης Απόστολο Σοφιαλίδης του Ανδρέα πληρεξούσιος της τότε κοινότητας Άγιου Νικόλαου και μετέπειτα του Δήμου Σιθωνίας που παραστάθηκε σε όλες της δίκες ανέφερε ότι η απόφαση θα είναι γνωστή το Φθινόπωρο.

Για τη σημερινή δίκη λεωφορείο μίσθωσε ο Δήμος Σιθωνίας από τον Αγ.Νικολάο. Μαζί με τους κατοίκους παραβρέθηκαν οι : Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σιθωνίας Καλλικρατίδας Αρσένης , ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Σ. Δαλδογιάννης Γιώργος,ο Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης Ληστής Σωτήρης ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Αγ.Νικολάου Παρδάλης Γιώργος ο Πρόεδρος τη Δ.Κ. Νικήτης Γεωβανέκος Τριαντάφυλλος ο Υποψήφιος Δήμαρχος Σιθωνίας (σύμφωνα με πληροφορίες) τ.Βουλευτής Ξανθόπουλος Αθανάσιος, και ο υποψήφιος Πρόεδρος Αγ.Νικολάου Παρδάλης Αγαπητός.
Προβλήματα δημιουργούνται στο κτηματολόγιο επειδή οι εκτάσεις θα δηλωθούν από όλους που τις διεκδικούν.
Εντύπωση  προκαλεί η μη δημιουργία κτηματολογικού γραφείου μόνο στο Δήμο Σιθωνίας Χαλκιδικής. Πολλοί θεωρούν ότι αυτό έγινε σκόπιμα από την ψευτοαριστερή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφευχθούν αντιδράσεις και το κλείσιμό του όπως συνέβηκε στο παρελθόν. 
Ο Δήμος Σιθωνίας πρόσφατα έλαβε απόφαση για να ζητηθεί  αναστολή των δηλώσεων στις περιοχές  του Δήμου Σιθωνίας












Λεωφορεία για Θεσσαλονίκη , για την υπόθεση Βαρδινογιάννη κ Μοναστηριών στη Σιθωνία από Αγ. Νικόλαο 18/2/19- Ιστορικό προσφυγών και αποφάσεων.

O Δήμος Σιθωνίας και η Δημ.Κοινότητα Αγ.Νικολάου Χαλκιδικής μισθώνει λεωφορείο για τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης 18-2-19 και ώρα 7.30 από Αγ.Νικόλαο , ημέρα στην οποία θα εκδικασθεί η εξ΄αναβολής προσφυγή της εταιρείας ΣΕΚΑ ΑΕ Βαρδινoγιάνη και των μονών Ξενοφώντος και Σίμωνος Πέτρας που άσκησαν έφεση κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδική , γνωστή υπόθεση- σκάνδαλο, της πώλησης 54 χιλ στρεμ. δήθεν μοναστηριακών κτημάτων και δάσους περιοχής της Σιθωνίας Χαλκιδικής πριν μισό αιώνα περίπου



Αναβολή στη δίκη της υπόθεσης Βαρδινογιάννη που θα εκδικαζόταν σήμερα 29-1-18 στο Εφετείο Θεσσαλονίκης.

Η νέα ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης ορίστηκε για  18 Φεβρουαρίου του 2019.

Αναβολή της δίκης ζήτησαν οι δικηγόροι για την γνωστή υπόθεση- σκάνδαλο, της πώλησης 54 χιλ στρεμ. δήθεν μοναστηριακών κτημάτων και δάσους περιοχής της Σιθωνίας Χαλκιδικής από την μονή Ξενοφώντος του Αγ. Όρους στην εταιρεία πετρελαίων ΣΕΚΑ του Βαρδινογιάννη. Όπως εξελίσσονται οι δίκες η υπόθεση θα συνεχίζεται στα δικαστήρια αρκετά χρόνια,  είναι 46 ετών, και
καμία κυβέρνηση δεν ανέλαβε να βρει πολιτική λύση.
Ημερομηνία δεν πήρε μέχρι στιγμής (ήταν σε σειρά 20η ώρα ένδεκα και μισή  θα εκδικάζονταν με τις προηγούμενες σημερινές αναβολές δικών),  το δικαστήριο θα την καθορίσει στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης.

Συμμετοχή και παράσταση του Δήμου Σιθωνίας στο Εφετείο Θεσσαλονίκης για το γνωστή υπόθεση «Σκάνδαλο Βαρδινογιάννη και Μοναστηριών» δίκη στις 29-1-18.

Ο Δήμος Σιθωνίας αποφάσισε:
1.  Να παρασταθεί και να λάβει μέροςνόμιμα στις δίκες που εκκρεμούν ενώπιοντου Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης προκειμένου να υποστηρίξει την υπ’ αριθ.52/14.09.2015 οριστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής (τακτικής διαδικασίας) και να αποκρούσειτις εφέσεις (εκδικάζονται την29/1/2018), που άσκησαν προς εξαφάνισητης ως άνω αποφάσεως: 
α) Η εταιρεία «Σ.Κ.Α. Α.Ε.» (με αριθ.κατάθ.
51/16.06.2016), 
β) η Ιερά Μονή Αγίου Όρους Ξενοφώντος (με αριθ. κατάθ. 49/14.06.2016), 
γ) οι Βαρδής Βαρδινογιάννης και Γεώργιος Αλεξανδρίδης (με αριθ. κατάθ. 37/25.05.2016)και 
δ) η Ιερά Μονή Αγίου Όρους Σίμωνος Πέτρα (με αριθ. κατάθ. 36/24.05.2016).


2. Να ανατεθεί η εκπροσώπηση του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής στις ως άνω δίκες καιη ενώπιον του δικαστηρίου απόκρουση των εκκρεμών εφέσεων στον δικηγόρο Θεσσαλονίκης Απόστολο Σοφιαλίδη του Ανδρέα με αριθ. μητρ. ΔΣΘ 1526, κάτοικο Θεσσαλονίκης  στονοποίο παρέχεται η εντολή και πληρεξουσιότητα:
α) να παρασταθεί για λογαριασμό του Δήμου Σιθωνίας στη δικάσιμο που έχει ορισθεί(29.01.2018) για τη συζήτηση των εφέσεων αυτών και σε κάθε μεταγενέστερη μετ αναβολή ήγια άλλο λόγο ορισθησόμενη, 
β) να συντάξει και να καταθέσει έγγραφες προτάσεις για λογαριασμό του Δήμου Σιθωνίας, 
γ) να ασκήσει, αν κρίνει αναγκαίο, πρόσθετη υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου παρέμβαση στηδίκη επί της εφέσεως της Ιεράς Μονής Αγίου Όρους Σίμωνος Πέτρα,
δ) να επικαλεσθεί και να προσκομίσει έγγραφα και άλλα αποδεικτικά μέσα και 
ε) να προβεί για λογαριασμό του Δήμου Σιθωνίας και σε κάθε άλλη διαδικαστική ή καιεξώδικη ενέργεια που θα κρίνει αναγκαία για την υποστήριξη των συμφερόντων του ΔήμουΣιθωνίας και της υπ’ αριθ52/14.09.2015 οριστικής αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής και για την απόκρουση των εκκρεμών εφέσεων.
3. Απ΄το 1994 έως και σήμερα ο κ. Απόστολος Σοφιαλίδης Δικηγόρος  , της τότεκοινότητας Άγιου Νικόλαου και μετέπειτα του Δήμου Σιθωνίας,υπήρξε εκπρόσωπος στηνανοιγείσα δίκη μεταξύ των κοινοτήτων Άγιου Νικόλαου και Νικητης , του ελληνικούδημοσίου , της Ιεράς Μόνης Ξενοφώντος ,της ΣΕΚΑ Α.Ε. και της Ιεράς Μόνης Σίμωνος Πέτρας .
Ως πληρεξούσιος Δικηγόρος της τότε κοινότητας Άγιου Νικόλαου και μετέπειτα του ΔήμουΣιθωνίας παραστάθηκε σε όλες της δίκες. Αρχικά εκδόθηκε η προδικαστική απόφαση231/1995 και επ’αυτής η υπ’αριθμό 132/2008 απόφαση που Πολυμελούς Πρωτοδίκου Χαλκιδικής.
Μετά και την ολοκλήρωση της διαταχθείσας πραγματογνωμοσύνης εκδόθηκε με αριθμό52/2015 απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου Χαλκιδικής η όποια θεωρείταιθετική για τα συμφέροντα του Δήμου Σιθωνίας.
Επί της ως άνω απόφασης 52/2015 ασκήθηκε έφεσης από την ΣΕΚΑ Α.Ε , την ιερά μονήΣίμωνος Πετρας και την Ιερά Μονή Ξενοφώντος .
Οι ανωτέρω εφέσεις εκδικάζονται ενώπιων του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης την29/1/2019 . Κατόπιν αυτών αποφασίζουμε να εκπροσωπήσει του Δήμο Σιθωνίας κατά τηνανώτερο δικάσιμο και μετά από την 27/12/2017 γνωμοδότηση του δικηγόρου του ΔήμουΣιθωνίας κ, Δημητρίου Κόκκινου  ο κ, Σοφιαλίδης Απόστολος λόγω της ιδιαιτερότητας τηςυπόθεσης και των ειδικών γνώσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ασκηθείσωνεφέσεων καθώς και επί 24 χρονιά συνεχή εκπροσώπηση του Δήμου Σιθωνίας από τον ίδιο.

Ενόψει της σοβαρότητας της υπόθεσης εισηγούμαστε τον προσδιορισμό της αμοιβής τουορισθέντος Δικηγόρου από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σιθωνίας.


Τέλος, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σιθωνίας εγκρίνει ομόφωνα όλες τις μέχρι σήμεραενέργειες του ως άνω δικηγόρου για την υποστήριξη του Δήμου Σιθωνίας και την προετοιμασίατης άμυνάς του έναντι των ως άνω εφέσεων.

    Το ΄σκάνδαλο Βαρδινογιάννη΄ Σιθωνίας Χαλκιδικής, στις αίθουσες του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης 29-1-2018 και συνεχίζει ...

Η απόφαση του Σκανδάλου Βαρδινογιάννη στη Σιθωνία που δεν αναγνωρίζει ιδιοκτησία στη ΜονήΞενοφώντος ούτε στον Βαρδινογιάνη (ΣΕΚΑ Α.Ε. ) δικαίωμα κυριότητας.

 

Η απόφαση του Σκανδάλου Βαρδινογιάννη στη Σιθωνία που δεν αναγνωρίζει ιδιοκτησία στη ΜονήΞενοφώντος ούτε στον Βαρδινογιάνη (ΣΕΚΑ Α.Ε. ) δικαίωμα κυριότητας.

Η υπόθεση εκδικάστηκε μετά από αναβολές στα δικαστήρια Πολυγύρου στις18-2-15 .
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής με αριθμό 52/14-9-15 έκανε δεκτή την Αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά ΣΕΚΑ Α.Ε. και Ιερών Μονών Ξενοφώντος και Σίμωνος Πέτρας  όπωςγράψαμε εδώ
Δέχεται  εν μέρει  την την αγωγή (49/10-3-81) , αναγνωρίζει ότι η Ιερά Μονή Ξενοφώντος δεν απέκτησε δικαιώματα 
κυριότητας επί της έκτασης, εμβαδού 53800 στρ. ...δυνάμει του 1886/26-11-73 συμβολαίου του συμβολαιογράφου Αθηνών Θεοφίλου Σκληρού ...... και ότι η "Σ.Ε.Κ.Α, Α.Ε"  λόγω έλλειψης κυριότητας  επί της επίδικης έκτασης δεν απέκτησε δικαίωμα κυριότητας επί της ανωτέρω έκτασης  δυνάμει του προαναφερόμενου συμβολαίου.
Απέρριψε τις παρεμβάσεις (104/1982 της Μονής Σίμωνος 
Πέτρας κατα ΣΕΚΑ Α.Ε. -διεκδικούσε 30.000 στρέμματα από τα 53.800- και Ελληνικού Δημοσίου) λόγω έλλειψης αποδείξεων  και 331-122 Π/1993 του Δήμου Σιθωνίας ( πρώην Κοινοτήτων Αγ.Νικολάου και Νικήτης) κατα ΣΕΚΑ Α.Ε. και υπέρ Ελληνικού Δημοσίου επειδή δεν είναι κύριος της έκτασης και δεν έχει έννομο συμφέρον.
Η συνέχεια στα δικαστήρια πάλι,  για ακύρωση του Συμβολαίου αλλά και των προσφυγών της μονής και του Βαρδινογιάννη κατά της απόφασης.











\
Για την παρέμβαση της Κοινότητας τότε του Αγ.Νικολάου σήμερα ως Δήμος Σιθωνίας, απόσπασμα
  Για την Σίμωνος Πέτρα απόσπασμα