Πηγές της κτηματαγοράς αναφέρουν ότι η σχεδιαζόμενη από το ΥΠΕΝ παράταση των 1-2 μηνών δεν επαρκεί και θεωρούν πως η πλέον ενδεδειγμένη λύση θα ήταν να τεθεί ως τελευταία προθεσμία για όλη τη χώρα η 31η Δεκεμβρίου 2019.
Τελευταία ευκαιρία για να συμμορφωθούν οι ασυνεπείς ιδιοκτήτες και να μην τεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την κτηματογράφηση που "τρέχει" για το υπόλοιπο 63% της χώρας. Η πίστωση χρόνου που θα έχουν οι πολίτες κυμαίνεται από 15 ημέρες έως δύο μήνες, αφορά σε
περιοχές που έχουν ήδη ξεπεράσει το όριο των τριών μηνών και θα κυμαίνεται ανάλογα με το πόσες παρατάσεις έχουν δοθεί σε κάθε περιοχή.
Αμέσως μετά, δηλ. στα τέλη Νοεμβρίου- αρχές Δεκεμβρίου που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του προγράμματος, όσοι δεν συμμετείχαν καθόλου στη διαδικασία πρόκειται να υποστούν κυρώσεις, ενώ θα τεθούν σε εφαρμογή κλιμακωτά πρόστιμα με βάση την καθυστέρηση που υπέδειξαν στη συλλογή δηλώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ελεύθερου Τύπου", όσοι δεν συμμετείχαν καν στην κτηματογράφηση χάνουν πολλά από τα δικαιώματά τους. Μεταξύ αυτών εξετάζεται να παραμένει το ακίνητο στην περιουσία τους, ωστόσο να μην έχουν το δικαίωμα μεταβίβασης ή πώλησης. Ταυτόχρονα δεν θα έχουν τη δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας. Επίσης, όσοι ιδιοκτήτες δεν κατέθεσαν εντός χρονικών πλαισίων τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα πληρώσουν ποσά ανάλογα των ημερών που ήταν ασυνεπείς.
Το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης καταβάλλεται από τους κύριους ή επικαρπωτές και καθορίζεται σε ποσοστό ένα επί της χιλίοις επί της πέραν των 20.000 ευρώ αξίας του δικαιώματος που προκύπτει από την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο. Στην περίπτωση συνδικαιούχων τα 20.000 ευρώ εξαιρούνται από κάθε έναν δικαιούχο και το ποσό που προκύπτει επιμερίζεται μεταξύ τους. Παράλληλα, το ανώτατο ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν είναι τα 900 ευρώ. Ο λόγος για τον οποίο μέχρι σήμερα δεν έχουν εισπραχθεί είναι ότι επί της ουσίας το κόστος ορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία, η οποία ανά περιοχή και ιδιοκτησία διαφέρει. Ωστόσο, όπως τονίζουν πηγές, αν δεν αλλάξει ο νόμος, η είσπραξη πρόκειται να γίνει το επόμενο διάστημα.
Παρατάσεις
Μεταξύ των 24 συμβάσεων που τρέχουν οι παρατάσεις που δίνονται σε κάποιες από τις περιοχές είναι οι εξής:
Π.Ε. Θεσσαλονίκης- τελική ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου
Π.Ε. Ιωαννίνων- τελική ημερομηνία 31 Οκτωβρίου
Π.Ε. Βοιωτίας και Φωκίδας- τελική ημερομηνία 31 Οκτωβρίου
Π.Ε. Λακωνίας- τελική ημερομηνία 29 Νοεμβρίου
Π.Ε. Πιερίας- τελική ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου
Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας- τελική ημερομηνία 31 Οκτωβρίου
Π.Ε. Δράμας και Ξάνθης- τελική ημερομηνία 31 Οκτωβρίου
Π.Ε. Αχαΐας- τελική ημερομηνία 29 Νοεμβρίου
Π.Ε. Καστοριάς και Φλώρινας- τελική ημερομηνία 29 Νοεμβρίου
Π.Ε. Γρεβενών- τελική ημερομηνία 31 Οκτωβρίου
Πηγές της κτηματαγοράς αναφέρουν ότι η σχεδιαζόμενη από το ΥΠΕΝ παράταση των 1-2 μηνών δεν επαρκεί και θεωρούν πως η πλέον ενδεδειγμένη λύση θα ήταν να τεθεί ως τελευταία προθεσμία για όλη τη χώρα η 31η Δεκεμβρίου 2019, με την υποσημείωση ότι, πέραν της ημερομηνίας αυτής, δεν θα δοθεί καμιά άλλη παράταση στις δηλώσεις του Κτηματολογίου και από την πλευρά της πολιτείας θα ξεκινήσει η επιβολή κυρώσεων.
Υπενθυμίζεται πως με υπουργική απόφαση είχε δοθεί παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο σε 14 Περιφερειακές Ενότητες σε όλη την Ελλάδα (Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Φλώρινα, Καστοριά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Εύβοια, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Λακωνία και μισό Ηράκλειο)