14.1.25

Τενεκές ελαιολάδου: Τι ισχύει και τι δεν ισχύει για την διάθεση.

 

Αναστάτωση σε μικρούς παραγωγούς ελαιολάδου με οικογενειακές εκμεταλλεύσεις έχει προκαλέσει η είδηση με την οποία θα απαγορεύεται η διακίνηση του προϊόντος σε τενεκέ, ακόμα κι αν πρόκειται να «ταξιδέψει» στο σπίτι ενός μέλους της οικογένειας.

Μάλιστα,αναφέρεται ότι θα επιβάλλονται βαριές «καμπάνες» ύψους έως 5.000 ευρώ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό αριθ. 29/2012 που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία, ήδη απαγορεύεται η τυποποίηση και διακίνηση ελαιολάδου σε συσκευασίες άνω των 5 λίτρων.

Σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις, επιτρέπεται η πώληση χύμα ελαιολάδου από παραγωγούς σε τυποποιητές με βυτία ή κατάλληλους περιέκτες, ωστόσο δεν επιτρέπεται η πώληση χύμα ελαιολάδου στους καταναλωτές και επιχειρήσεις εστίασης. Το ελαιόλαδο διατίθεται στους καταναλωτές σε τυποποιημένες συσκευασίες έως 5 λίτρων, μπορεί να διατίθεται σε επιχειρήσεις εστίασης και σε μεγαλύτερες συσκευασίες από 10 έως 50 λίτρα. Δεν επιτρέπεται η διάθεση χύμα ελαιολάδου για επιτραπέζια χρήση, ενώ το ύψος των προστίμων είναι από 500 έως 2.000 ευρώ».

Αν και η πώληση του ελαιολάδου στον τενεκέ απαγορεύεται, η αποθήκευσή του επιτρέπεται τόσο για προσωπική χρήση όσο και για επαγγελματική διακίνηση, ενώ είναι αποδεκτή ακόμα και η πώληση απευθείας από τον παραγωγό, αρκεί να γίνεται με τα ανάλογα παραστατικά.

Κατ’ αρχάς ο 17κιλος ανώνυμος τενεκές (ή δοχείο γενικότερα) είναι παράνομος. Αυτό ισχύει ούτως ή άλλως και έχει έλθει υποχρεωτικά σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ελλάδα, διότι δεν γίνονται έλεγχοι. Για να πραγματοποιηθούν έλεγχοι, θα πρέπει να υπάρξει το θεσμικό πλαίσιο για τη διαδικασία και την επιβολή κυρώσεων, δηλαδή προστίμων.

Επειδή το 17κιλο δοχείο μπορεί να χρησιμοποιείται και στη χονδρική πώληση ελαιολάδου, το Υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση (ΦΕΚ Β’ 4570/2024) που υπογράφουν ο Υφυπουργός, Χρίστος Δήμας και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, από 1 Απριλίου 2025 θα διακινείται υποχρεωτικά με έκδοση ψηφιακού δελτίου αποστολής και ψηφιακού τιμολογίου (σ.σ. η ημερομηνία παρατάθηκε με τροποποιητική απόφαση στο ΦΕΚ Β’ 6568/2024).


Η διακίνηση και πώληση 17κιλου δοχείου από τον παραγωγό στον καταναλωτή είναι παράνομη, οπότε δεν θα επιτρέπεται η έκδοση τέτοιου είδους ηλεκτρονικού παραστατικού.


Όμως η διακίνηση και πώληση 5κιλου δοχείου (τενεκέ) από τον παραγωγό στον καταναλωτή επιτρέπεται, αλλά από 1/4/25 θα είναι υποχρεωτική η έκδοση ηλεκτρονικού παραστατικού. Εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή, με βάση την απόφαση των Δήμα-Πιτσιλή, αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και φυσικά πρόσωπα που πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες ευκαιριακά (συναλλαγές έως 10.000 ευρώ).


Άρα ουσιαστικά η νέα διάταξη, που είναι υποχρεωτική από τον Απρίλιο, θα αφορά τους αγρότες που τηρούν λογιστικά βιβλία, τους εμπόρους και τα ελαιοτριβεία. Ένας απλός αγρότης του ειδικού καθεστώτος, που έχει μικρό εισόδημα ή ένα φυσικό πρόσωπο (π.χ. ετεροεπαγγελματίας παραγωγός) για πώληση ενός ή δύο 5κιλων δοχείων ελαιολάδου, ακόμα και 10, δεν εμπίπτει στις διατάξεις. Οι πωλήσεις του θα πρέπει να ξεπερνούν συνολικά τα 10.000 ευρώ.

Ενημέρωση από 

https://eleftherostypos.gr/

https://www.ypaithros.gr/