17.8.18

Ποιοι καθορίζουν την τιμή της νωπής ελιάς Χαλκιδικής;

Κυριακή κοντή γιορτή!
Πλησιάζει ο καιρός της συγκομιδής της ελιάς και παρατηρούμε έναν εφησυχασμό από πλευράς των παραγωγών με μεγάλες προσδοκίες όσο αφορά τις τιμές διάθεσης της παραγωγή τους.
Κατά γενική ομολογία η παραγωγή είναι μικρή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και οι ποσότητες που ζητούν οι έμποροι δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα καλυφθούν. Επίσης η πρώιμη από ότι δείχνει να είναι και η μικρή παραγωγή υπό τον φόβο ότι κάποιες θα μαυρίσουν θα οδηγήσει κάποιους παραγωγούς να παίξουν το παιχνίδι των εμπόρων.

Δηλαδή να ξεκινήσουν να μαζεύουν χωρίς να έχει ανακοινωθεί τιμή. Σε καμιά πολιτισμένη χώρα δεν γίνεται κάτι τέτοιο κανένας δεν πουλά χωρίς να ξέρει τι θα πάρει.

Να θυμίσουμε το 2013 μιας και κάποιοι μιλάνε για πολλά κοινά με την φετινή χρονιά η τιμή που έδωσαν οι έμποροι ήταν το 1 € και μετά από αγώνα των παραγωγών η τιμή άλλαζε κάθε μέρα και τελικά έφτασε το 1,4 και 1,5 € και μάλιστα σκούπα και μετρητοίς!!

Οι σχέσεις παραγωγών και εμπόρων πρέπει να είναι σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης και όχι ανταγωνιστικές. Έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενo άρθρο μας για το κόστος παραγωγής και μιας συμφωνίας από αμφότερους με τιμές που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές ώστε να υπάρχει συνέχεια με συνέπεια. Δυστυχώς η παγκοσμιοποίηση και άλλοι παράγοντες δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο και κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια.

Παρακάτω παραθέτουμε πίνακα με τις τιμές των τελευταίων ετών για την ενημέρωσή σας:


 
Για μην ισχύσει η παροιμία «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι» πρέπει να συνεχιστεί η πολύ καλή προσπάθεια των Προέδρων των Συνεταιρισμών που σε συναντήσεις τους με τους εμπόρους έδωσαν το στίγμα για την περσινή χρονιά, οι παραγωγοί ακολούθησαν και διαμόρφωσαν τις περσινές τιμές!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΤΙΜΗ!!

Ποιοι λοιπόν καθορίζουν την τιμή της νωπής ελιάς Χαλκιδικής;

Α) οι έμποροι,

Β) οι παραγωγοί ή

Γ) η παραγωγή

Οψόμεθα!!

πηγή  chalkidiki-olives.com