Με τον Αγιασμό στα χωράφια της Μονής, άρχισε η συγκομιδή των σταφυλιών στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Ορους.
Τον Αγιασμό τέλεσε ο Ηγούμενος Μεθόδιος και το παρών έδωσαν και πολλοί πιστοί που φιλοξενούνται στη Μονή.Η Μονή Χιλανδαρίου, επίσης γνωστή και ως «Σέρβικο Μοναστήρι», είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του Αγίου Όρους.
Πολλοί ταξιδιώτες από την Σερβία, την Ρωσία αλλά και από Βαλκανικές χώρες επισκέπτονται το μοναστήρι εξαιτίας της πλούσιας Σλαβονικής παράδοσης και πολιτιστικής του κληρονομιάς. Μαζί με την μονή Αγίου Παντελεήμωνα αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού του Σλαβικού κόσμου.
φωτογραφίες της Μονής
με πληροφορίες και από vimaorthodoxias.gr
https://www.oinosxilandariou.gr/
Ένα πνευματικό κέντρο με ιστορία αιώνων
Κτισμένο τον 12ο αιώνα μΧ από τον Stephan Nemanja πρίγκιπα της Σερβίας το Χιλανδάρι κατατάσσεται 4ο στην ιεραρχική δομή των μονών της Αθωνικής Πολιτείας.
Πολλοί Σέρβοι πρίγκιπες προσέφεραν γενναιόδωρα την υποστήριξη τους στην μονή η οποία αργά αλλά σταθερά αναδείχθηκε σε σπουδαιότατο πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο για τους Σέρβους, συμβολίζοντας την αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια και παρουσία του Σερβικού Πολιτισμού.
Η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο ιστορικά μοναστήρια!
Το όμορφο «Καθολικόν» του μοναστηριού που βρίσκεται εντός των εντυπωσιακά υψηλών τειχών δημιουργήθηκε το 1293 μΧ.
Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει 11 παρεκκλήσια, βιβλιοθήκη και ένα θησαυροφυλάκιο στο οποίο φυλάσσονται πολλοί σπάνιοι κώδικες στην Ελληνική και Σλαβονική γλώσσα, χειρόγραφα ανεκτίμητης αξίας και πολύτιμα ιστορικά αρχεία.
Η Οθωμανική κατάκτηση το 1430 μΧ. υπήρξε καταλυτική για το Χιλανδάρι για πολλούς λόγους.
Παρόλο που η αυτονομία του δεν επηρεάστηκε σε σημαντικό βαθμό προέκυψαν μια σειρά από δυσκολίες και προβλήματα καθώς πολλά από τα εδάφη που του ανήκαν υφαρπάχθηκαν με την βία.
Επιπλέον, η συνεχής υποστήριξη που πολλοί Σέρβοι πρίγκιπες προσέφεραν ανά τους αιώνες σε διάφορα επίπεδα δεν μπορούσε να συνεχιστεί.
Όπως και οι περισσότεροι από τους προορισμούς στην χερσόνησο του Άθω, η μονή είναι προσβάσιμη μόνο από θαλάσσης, πάρα το γεγονός ότι η θέση της δεν είναι παραθαλάσσια, αλλά λίγα χιλιόμετρα μέσα στην ενδοχώρα.
Τα τοπία που τριγυρίζουν τα μοναστήρια του Αγίου Όρους είναι απαράμιλλης ομορφιάς με τα χαρακτηριστικά καταγάλανα χρώματα της Χαλκιδικής να δένουν με το πράσινο!