ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟ
Η Νικήτη είναι ένα από τα πλέον αξιόλογα τουριστικά χωριά της Χαλκιδικής, με μόνιμο πληθυσμό περί τις 2500 κατοίκους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με επίσημα στατιστικά στοιχεία, ανάλογα με τον πληθυσμό της, παρουσιάζει την μεγαλύτερη οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα!
Εδώ και 50 χρόνια, όταν άρχισε να παρατηρείται διάβρωση των ακτών, πολλοί κάτοικοι προκειμένου να προστατεύσουν τις
(Α.Ν. 2344/1940).
Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό με αύξηση της αμμώδους παραλιακής ζώνης. Σε κάθε ακτή παρατηρείται το γεγονός της διάβρωσης του ανατολικού άκρου της ακτής και προσάμμωσης του Δυτικού. Με κατασκευή αρκετών αμμοκρατών προστατεύθηκε η διάβρωση σε μεγάλο μήκος της παραλιακής ζώνης.
Με τον Ν. 1971/2001 (πρώτος μετά το 1940) θεσμοθετήθηκαν διαδικασίες για σύννομες κατασκευές αμμοκρατών. Από διαμορφωμένη όμως, έστω λανθασμένα, νοοτροπία συνεχίστηκε η κατασκευή αμμοκρατών χωρίς να τηρούνται οι σχετικές νόμιμες διαδικασίες.
Η πολιτεία αναγνωρίζοντας το γεγονός της διαμορφωμένης «αδράνειας» περί την εφαρμογή της νόμιμης διαδικασίας του Ν. 1971/2001, θεσμοθέτησε με νεότερο Νόμο (Ν. 4607/2019) την δυνατότητα τακτοποίησης «αυθαίρετων» αμμοκρατών.
Κατατέθηκαν στην Εισαγγελική Αρχή ανώνυμες καταγγελίες για κατασκευές έργων στην παραλιακή ζώνη, κυρίως αμμοκρατών. Και τυπικά ενεργώντας ο Εισαγγελέας διέταξε την «αποκατάσταση της τάξης» που ουσιαστικά σημαίνει την απομάκρυνση των αμμοκρατών με προφανές αποτέλεσμα την διάβρωση των ακτών!!
Σήμερα, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, ξεκίνησε η απομάκρυνση των αμμοκρατών. Σημειωτέον ότι ο Δήμος Σιθωνίας έχει ήδη προ πολλού αναθέσει σε εξιδεικευμένο ακτομηχανικό την διαδικασία τακτοποίησης των «αυθαίρετων» αμμοκρατών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4607/2019.
Το τραγικό είναι ότι σήμερα καταστρέφονται αμμοκράτες, ενώ έχουν την δυνατότητα να τακτοποιηθούν, με το επιπλέον οξύμωρο σχήμα, αφού σήμερα καταστραφούν, να επιτραπεί εκ νέου η κατασκευή των αμμοκρατών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου, μετά από σχετικές μελέτες, αφού ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ κρίνονται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ.
Απευθύνουμε έκκληση προ κάθε αρμόδιο για ΑΜΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ, προκειμένου να σταματήσει το ΕΓΚΛΗΜΑ που άρχισε ήδη να διαπράττεται σήμερα, μέχρι που δεν μας αφήνει ανυποψίαστους για εσκεμμένες ενέργειες για υποβάθμιση της τουριστικής αξίας της Νικήτης, διότι δεν μπορούμε να διανοηθούμε πώς είναι δυνατόν να διατάσσεται η καταστροφή αμμοκρατών, που έχουν την δυνατότητα τακτοποίησης, πόσο μάλλον όταν είμαστε υποχρεωμένοι να τους ξανακατασκευάσουμε.
ΕΛΕΟΣ!!!
SOS ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΟΥΤΕ ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ
Νικήτη Ο Επικεφαλής του Συνδυασμού
Αθανάσιος Ξανθόπουλος
Πίνακας Αποδεκτών:
1.Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Γραφείο Υπουργού
Email: gram-ypourgou@ypen.gov.gr, secmin@ypen.gr
2.Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Γραφείο Υπουργού
Email: minister.office@yna.gov.gr
3. Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης
Γραφείο Υπουργού
Email: info@stavroskalafatis.gr
4. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Γραφείο Περιφερειάρχη
Email: Periferiarxis@pkm.gov.gr, grper@pkm.gov.gr, A.Tzitzikostas@pkm.gov.gr
5.Κτηματική Υπηρεσία Νομού Χαλκιδικής
email: kthmxalk@otenet.gr, syzefxis@2875.syzefxis.gov.gr
6. κ.Βουλευτή Χαλκιδικής Βαγιωνά Γεώργιο
email: giorgos@vagionas.gr, g.vagionas@parliament.gr
7. κα Βουλευτή Χαλκιδικής Μάλαμα Κυριακή
email: malama.vouli@gmail.com, k.malama@parliament.gr
8. κ. Βουλευτή Χαλκιδικής Πάνα Απόστολο
email: a.panas@parliament.gr
9. Α.Δ.Μ.Θ. Γραφείο Συντονιστή κ. Ιωάννη Σάββα
email: syntonistis@damt.gov.gr
10. Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση
Διεύθυνση: Μεσογείων 136 και Κατεχάκη, Αθήνα, Τ.Κ. 11527
Τηλ. Κέντρο: (+30) 210 606 6000
Email: info@ert.gr