3.4.23

Ενημέρωση για τις εργασίες με τίτλο: «Μίσθωση μηχανημάτων έργου για τον Αποχιονισμό Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου ΠΕΧ για τα έτη 2020, 2021 και 2022»

 


Ενημέρωση για τις εργασίες με τίτλο:

«Μίσθωση μηχανημάτων έργου για τον Αποχιονισμό Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου ΠΕΧ για τα έτη 2020, 2021 και 2022».
Λόγω των συνεχών ανακριβών αναφορών σε σχέση με την εκτέλεση έργων της ΠΕΧ και με αφορμή την τρέχουσα ακατάσχετη φημολογία για τη σύμβαση αποχιονισμού στην Π.Ε. Χαλκιδικής, θα θέλαμε υπεύθυνα να ενημερώνουμε το κοινό για τα ακόλουθα:
Η παροχή Υπηρεσίας με τίτλο «Μίσθωση μηχανημάτων έργου για τον Αποχιονισμό Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου ΠΕΧ για τα έτη 2020, 2021 και 2022», με σκοπό τον αποχιονισμό του Εθνικού και του Επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής κατά τις χειμερινές περιόδους 2020-2021, 2021-2022 και 2022-2023, δημοπρατήθηκε με ανοιχτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό και συμβασιοποιήθηκε ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, έχοντας διέλθει κάθε απαιτούμενο κατά την κείμενη νομοθεσία προσυμβατικό και συμβατικό έλεγχο από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς (Ελεγκτικό συνέδριο κ.λ.π.).
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν στο ποσό των 1.409.260,00 € και μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, συμβασιοποιήθηκε στο ύψος του 1.267.900,00 €. Η απορρόφηση μέχρι σήμερα ανέρχεται στο 70% περίπου, του συνολικού ποσού της σύμβασης.
Στο πλαίσιο της ανωτέρω σύμβασης υπήρχε και υπάρχει άμεση αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών φαινομένων και ουδέποτε δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα στις μετακινήσεις των πολιτών, ακόμη και κατά τη διάρκεια έντονων φαινομένων χιονόπτωσης. Σημειωτέων ότι κατά τις ανωτέρω περιόδους το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της ΠΕΧ, ήταν και παρέμεινε πάντοτε προσπελάσιμο και μάλιστα χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια των φαινομένων, εξασφαλίζοντας την ασφαλή διέλευση των οχημάτων και ασφάλεια των συγκοινωνιών ακόμα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
Δεδομένου ότι η Χαλκιδική δεν είναι μόνο οι παραλίες και οι θερινές διακοπές, αλλά και ο πανέμορφος ορεινός όγκος με ευρύτατο οδικό δίκτυο και πολυάριθμους ορεινούς οικισμούς, είναι η συνεχής επαγρύπνηση και ο έγκαιρος προγραμματισμός των υπηρεσιών της Π.Ε.Χ. που εξασφάλισαν και εξασφαλίζουν και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου την ασφάλεια των μετακινήσεων και την προστασία της ζωής και περιουσίας των πολιτών ακόμα και σε περιπτώσεις ακραίων χιονοπτώσεων σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα.
Υπενθυμίζουμε, εξάλλου, ότι τα τελευταία χρόνια, βιώνοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, παρατηρήθηκαν χιονοπτώσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια του Απριλίου (2 Απριλίου του 2020 και 8 Απριλίου του 2021), όπου κρίθηκε αναγκαίο να διενεργηθούν εργασίες αποχιονισμού και αντιπαγετικής προστασίας και η Π.Ε.Χ. ήταν και είναι πάντοτε σε ετοιμότητα και εγρήγορση αποδεικνύοντας την ορθότητα και πληρότητα του προγραμματισμού της.
Σχετικά με τα έργα που εκτελούνται από την ΠΚΜ, ενημερώνουμε ότι όλα πραγματοποιούνται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, έπειτα από διαγωνιστικές διαδικασίες, με πληρότητα μελετών και σχεδιασμού και κύριο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή.
Επίσης για τη σύναψη σύμβασης ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες από το Νόμο διαδικασίες και έλεγχοι από αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ), ούτως ώστε να μην καταλείπεται οποιοδήποτε περιθώριο αμφισβήτησης της νομιμότητας και να μην προσφέρεται το συγκεκριμένο θέμα και οι εν γένει διαδικασίες εκτέλεσης έργων και υπηρεσιών από την ΠΕΧ ως πεδίο άκρατης και κυρίως αβάσιμης φημολογίας.