29.12.23

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠ.ΠΑΝΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ (ΚΟΕ- ΠΣΕΑ) 2019 ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚ.


Κατεπείγουσα Ερώτηση κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,  ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής  κ. Πάνας Απόστολος, ζητώντας να δοθεί άμεσα λύση για  το θέμα που προέκυψε, αφενός μεν με την καταβολή μειωμένων ποσών της Βασικής Ενίσχυσης και αφετέρου για τις αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών της Χαλκιδικής από τη θεομηνία του 2019, μέσω του προγράμματος των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. 

 Ο κ. Πάνας στην  παρέμβαση,  του τονίζει πως, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου εφαρμογής, του πολυδιαφημιζόμενου από την Κυβέρνηση, αλλά χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι αγρότες, τόσο της Χαλκιδικής, όσο και της υπόλοιπης χώρας, βιώνουν τη δραματική μείωση του αγροτικού τους εισοδήματος.

Παράλληλα σημείωσε, πως τα ποσά που κατεβλήθησαν το έτος 2023 είναι κατά πολύ λιγότερα από το 2022, δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων οικολογικών σχημάτων και συνδεδεμένων, ενώ ιδιαίτερους προβληματισμούς δημιούργησε  και η καθυστέρηση στην καταβολή των ενισχύσεων, σε όσους είχαν τραπεζικούς λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες εκτός της Πειραιώς.

Τέλος, ο κ. Πάνας,  αναφέρθηκε και  στις αποζημιώσεις των παραγωγών της Χαλκιδικής , που επλήγησαν τον Ιούλιο του 2019 από θεομηνία, οι οποίοι είδαν να τους καταβάλλονται, ύστερα από δαιδαλώδης διαδικασίες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων με ποσά μειωμένα κατά 50-70% από τα αρχικά πορίσματα ζημιών. 

Ο κ. Πάνας δήλωσε: «Ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας δεν αντέχει άλλες οικονομικές απώλειες. Για τους λόγους αυτούς ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό αφενός μεν, να επιλύσει άμεσα το θέμα που προέκυψε με τις μειωμένες καταβολές της Βασικής Ενίσχυσης, αφετέρου δε, να δοθεί ακριβές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή της επιδότησης των Οικολογικών Σχημάτων και των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Παράλληλα ζητώ να ενημερωθώ, για ποιον ακριβώς λόγο δεν ταυτίζονται οι αποζημιώσεις με τα ποσά των αρχικών πορισμάτων ζημιάς, για όσους επλήγησαν από τη θεομηνία του 2019 στη Χαλκιδική».

 

Το ακριβές κείμενο της ΕΡΩΤΗΣΗΣ του κ.Πάνα έχει ως εξής :

 

                 29-12-2023

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς : Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη Ελευθέριο

 Θέμα: Επιτελικές αστοχίες  στην καταβολή της Βασικής Ενίσχυσης αλλά και στις αποζημιώσεις των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ( ΚΟΕ) του 2019 στη Χαλκιδική ».


Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου εφαρμογής, του πολυδιαφημιζόμενου από την Κυβέρνηση, αλλά χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι αγρότες τόσο της Χαλκιδικής, όσο και της υπόλοιπης χώρας, βιώνουν τη δραματική μείωση του αγροτικού τους εισοδήματος.


Πιο συγκεκριμένα, οι Άμεσες Ενισχύσεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ) για το 2023 ανέρχονται σε € 939 εκ., δηλαδή € 563 εκ. λιγότερα σε σχέση με το 2022. Απορίας άξιο παραμένει το γεγονός ότι η πληρωμή ενίσχυσης για την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων (πρασίνισμα), μεταφέρεται για πρώτη φορά στα χρονικά στο επόμενο έτος. Παράλληλα, ιδιαίτερους προβληματισμούς δημιουργεί και η καθυστέρηση στην καταβολή των ενισχύσεων, σε όσους είχαν τραπεζικούς λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες εκτός της Πειραιώς.



Σε αρκετές περιπτώσεις, οι περικοπές ήταν τέτοιας έκτασης που αγγίζουν το ήμισυ των προηγούμενων ετών, με μείωση πάνω από 45% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.


Αξιοσημείωτη είναι και η έλλειψη στοιχειώδους ενημέρωση από το Υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι είχαν την υποχρέωση να ενημερώσουν αρχικά, το σύνολο του αγροτικού κόσμου της χώρας, για το ύψος των περικοπών σε σχέση με προγενεστέρα καλλιεργητικά έτη και στη συνέχεια για τον ακριβή χρόνο καταβολής των ενισχύσεων.


Την ίδια ακριβώς τύχη και αντιμετώπιση, έχουν και οι αγρότες της Χαλκιδικής , τέσσερα χρόνια μετά, οι οποίοι επλήγησαν τον Ιούλιο του 2019 από θεομηνία, καθώς είδαν να τους καταβάλλονται, ύστερα από δαιδαλώδης διαδικασίες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.


Δεδομένου ότι ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας, εκτός από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των εξωγενών παραγόντων συρρίκνωσης των εισροών του, δεν αντέχει άλλες οικονομικές απώλειες 


 


Ερωτάται ο κ. κ.Υπουργός  :


1. Προτίθεστε να λάβετε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διορθωθεί άμεσα ο τεράστιος όγκος λαθών εξόφλησης της Βασικής Ενίσχυσης;

2. Υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή της επιδότησης των Οικολογικών Σχημάτων και των συνδεδεμένων ενισχύσεων;


3. Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος μείωσης των αποζημιώσεων των παραγωγών της Χαλκιδικής από τη θεομηνία του 2019; Για ποιον ακριβώς λόγο δεν ταυτίζονται οι αποζημιώσεις με τα ποσά των αρχικών πορισμάτων ζημιάς;

Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής


 


Πάνας Απόστολος