Νικητή: Χτίστηκε στο 80%
«Η Νικητή ήταν ένα χωριό. Ξαφνικά από εκεί που ήταν 10% χτισμένη χτίστηκε στο 80%. Αυτό γεννά υποψίες», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ Χαλκιδικής, Ανδρέας Χλιούμης. Στη Χαλκιδική η οικοδομική ανάπτυξη είναι μεγάλη, και δεν
σταμάτησε ούτε κατά τη διάρκεια της κρίσης καθώς επισκέπτες από τα Βαλκάνια δεν σταμάτησαν να έρχονται προς τη Χαλκιδική και να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον να αγοράσουν νέο σπίτι ή να χτίσουν το δικό τους. «Επειδή η Κασσάνδρα ήταν δομημένη, στράφηκαν στη Νικητή που είχε άδεια οικόπεδα. Η μεγαλύτερη δόμηση έγινε προς τα εκεί», υπογράμμισε ο κ. Χλιούμης.Παρότι το σύστημα, έτσι όπως είναι πλέον δομημένο, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρανομίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής του ΤΕΕ σημείωσε πως εκεί που υπήρχε ακόμα χώρος για παράβαση των κανόνων ήταν η έκδοση άδειας ώστε να χτιστεί ένα κτίριο «σε οικόπεδο που δεν θα μπορούσε να χτιστεί».
Σε ένα οικόπεδο μπορεί να απαγορεύεται η δόμηση για πολλούς λόγους, όπως παραδείγματος χάρη να είναι μικρό, ή να μην έχει τον κατάλληλο προσανατολισμό προς τον δρόμο της περιοχής ή τέλος να μην πληροί τις προϋποθέσεις κατάλληλου μεγέθους σε περίπτωση που βρίσκεται κοντά σε δάσος ή ρέμα. Ο κ. Χλιούμης διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν έχει δεχθεί καταγγελίες από μηχανικούς ότι κάποιος στην υπηρεσία πολεοδομίας προσπάθησε να του αποσπάσει χρήματα είτε για την αδειοδότηση είτε για επιτάχυνση αδειών. «Υπήρχε γκρίνια για την καθυστέρηση αδειών, αλλά όχι καταγγελία για εκβιασμούς. Ηταν γνωστό ότι η υπηρεσία εξάλλου ήταν υποστελεχωμένη», τόνισε, προσθέτοντας πως αν αποδειχθεί ότι βγήκαν άδειες που δεν έπρεπε να βγουν, πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Μηχανικός με χρόνια εμπειρίας στην οικοδομική δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα ανέφερε υπό τον όρο της ανωνυμίας πως υπήρχαν καταγγελίες για εκβιασμούς μηχανικών από τις υπηρεσίες πολεοδομίας και παράνομες αδειοδοτήσεις. «Στη Χαλκιδική υπάρχει κύκλωμα διαφθοράς που ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’90 και όσο περνούσε ο καιρός ενδυναμωνόταν. Δείτε πώς είναι χτισμένη η Χαλκιδική. Γεννήθηκε από εκείνη την εποχή μια ολόκληρη γενιά αυθαιρέτων», σημείωσε.
Το πειθαρχικό είχε δικαιώσει έναν από τους κατηγορούμενους
Ο Γιάννης Μαλλίνης, δήμαρχος Σιθωνίας, ανέφερε μιλώντας στην Καθημερινή πως υπάλληλος της πολεοδομίας, που είναι ανάμεσα στους 21 κατηγορούμενους, είχε ήδη τεθεί σε δυνητική αργία πριν από μια εβδομάδα για την «υπόθεση των υδρομέτρων». «Το πειθαρχικό τον είχε δικαιώσει». Οπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος, είχε κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο της προηγούμενης διοίκησης με την ιδιότητά του ως μέλους της επιτροπής παραλαβής ψηφιακών υδρομέτρων.
ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Τις παθογένειες στη λειτουργία των υπηρεσιών δόμησης, το δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο, τις συχνές καθυστερήσεις στην εξέταση υποθέσεων και έκδοση αδειών, καθώς και την αυξημένη ζήτηση που είχε διαμορφωθεί κυρίως λόγω του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών εκμεταλλεύονταν επίορκοι υπάλληλοι πολεοδομιών στη Χαλκιδική για να εισπράττουν μίζες. Εάν τα ποσά που τους προσφέρονταν δεν τους ικανοποιούσαν, απειλούσαν με μη διεκπεραίωση φακέλων. Επικαλούμενοι διάφορες προφάσεις, όπως ελλιπή δικαιολογητικά ή μεγάλο φόρτο εργασίας, «πάγωναν» υποθέσεις προσπαθώντας παράλληλα να ανεβάσουν το κασέ τους.
Η πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας οδήγησε σε 21 συλλήψεις. Ανάμεσά τους βρίσκονται υπάλληλοι στις υπηρεσίες δόμησης των Δήμων Νέας Προποντίδας και Σιθωνίας, δύο μέλη του συμβουλίου αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, καθώς και 15 ιδιώτες, εκ των οποίων οι 13 είναι αρχιτέκτονες, τοπογράφοι και πολιτικοί μηχανικοί. Εχει ακόμη εξακριβωθεί η εμπλοκή άλλων 86 ατόμων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται υπάλληλοι υπηρεσιών Δόμησης στους Δήμους Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Πυλαίας – Χορτιάτη και Πολυγύρου, ένας υπάλληλος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και ένας υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι εκτιμάται πως είχαν περιστασιακό ρόλο ή επωφελούνταν ως «πελάτες» από τη δράση του κυκλώματος.
Σε τρεις ομάδες
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι φέρεται να είχαν χωριστεί σε τρεις διαφορετικές ομάδες και να λάμβαναν έως και 20.000 ευρώ αμοιβή ανά περίπτωση με κύριες περιοχές δράσης τους Δήμους Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας στη Χαλκιδική. Μπορεί να παρέλειπαν να ελέγξουν κάποιο ακίνητο, να βεβαίωναν ψευδώς την έκδοση διοικητικών πράξεων ακόμη και εάν έλειπαν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, όπως το πιστοποιητικό ιδιοκτησίας, και να εξέδιδαν άδειες δόμησης σε εκτάσεις εκτός σχεδίου, κατά παράβαση της νομοθεσίας.
Οι αστυνομικοί άρχισαν να παρακολουθούν τους εμπλεκομένους στον Δήμο Νέας Προποντίδας έπειτα από καταγγελία που έλαβαν μέσω email στις 24 Απριλίου 2024. Ακολούθησε και δεύτερη καταγγελία στις 3 Ιουνίου 2024, όταν τηλεφώνησε στις Εσωτερικές Υποθέσεις άγνωστος με απόκρυψη και έβαλε στο κάδρο στέλεχος της υπηρεσίας Δόμησης στον Δήμο Σιθωνίας. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι έλαβαν μίζες τουλάχιστον σε 92 περιπτώσεις ενεργώντας ανά περίπτωση από τον Μάιο του 2024 έως και πρόσφατα. Εκτιμάται πως από αυτά τα περιστατικά αποκόμισαν ποσά άνω των 200.000 ευρώ.
Ενας εκ των κατηγορουμένων ήταν υπεύθυνος στον Δήμο Σιθωνίας για την έκδοση οικοδομικών αδειών, τον έλεγχο αυθαίρετων κατασκευών και τη διενέργεια αυτοψιών, και είχε μακροχρόνια υπηρεσία σε αυτό το πόστο. Στις 27 Νοεμβρίου διατάχθηκε για τον συγκεκριμένο υπάλληλο προσωρινή αναστολή άσκησης καθηκόντων για ένα μήνα μέχρι να συγκροτηθεί πειθαρχικό συμβούλιο και να κρίνει την περίπτωσή του σε τελικό βαθμό. Ωστόσο, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο υπάλληλος συνέχισε τη δράση του. Ιδιώτης μηχανικός, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στο κύκλωμα, φέρεται να δήλωνε ψευδώς ότι ορισμένες αυθαίρετες κατασκευές είχαν δημιουργηθεί προ του 2011 για να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου 4495/2017 και να μην επιβληθούν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Μέλη του συμβουλίου αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής φέρεται να κατάρτιζαν πλαστά πρακτικά του συμβουλίου, τα οποία έπειτα χρησιμοποιούνταν ως δικαιολογητικά για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Ακόμη κατηγορούνται ότι εξέταζαν υποθέσεις κατά προτεραιότητα έναντι αμοιβής, ή με τις ψήφους τους ενέκριναν υποθέσεις και ταυτόχρονα ασκούσαν αθέμιτη επιρροή σε άλλα μέλη του συμβουλίου.
Η εξάρθρωση του κυκλώματος έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες παρενέργειες στην αγορά ακινήτων της Χαλκιδικής. Δικηγόροι που δραστηριοποιούνται στον χώρο, ιδίως με επενδυτές από το εξωτερικό, ανέφεραν στην «Κ» ότι λόγω των εξελίξεων δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν πελάτες τους, αφού στις επίμαχες περιοχές δεν λειτουργούσαν μετά τις συλλήψεις οι πολεοδομικές υπηρεσίες.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ