Την έναρξη του έργου κατασκευής της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού των λυμάτων Μεγάλης Παναγίας, σηματοδοτεί η υπογραφή από τον Δήμαρχο Αριστοτέλη Στέλιο Βαλιάνο, της σχετικής σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία.
Το υποέργο «Ε.Ε.Λ. Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ» αποτελεί μέρος του έργου για τη συλλογή, επεξεργασία, μεταφορά και διάθεση λυμάτων Μ.Παναγίας-Αρναίας-Παλαιοχωρίου, συνολικής δαπάνης 2.396.198 € που συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής και εθνικούς πόρους.
Η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) του οικισμού Μεγάλης Παναγιάς του ∆ήμου Αριστοτέλη θα κατασκευαστεί σε απόσταση 2900 m περίπου νοτιοανατολικά της Μεγάλης Παναγίας και σε χώρο έκτασης 9 στρεμμάτων περίπου. Η θέση της προτεινόμενης ΕΕΛ βρίσκεται σε απόσταση της τάξης των 22 km περίπου από τον ταμιευτήρα του φράγματος στο ποταμό Χαβρία.
Το συνολικό έργο έχει υπερτοπική σημασία καθώς αποτελεί μέρος του εγχειρήματος για την απορρύπανση του Χαβρία ποταμού, προκειμένου αυτός να αξιοποιηθεί για έργα ύδρευσης διαφόρων οικισμών, ενώ στους στόχους περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση της ποιότητας του θαλασσινού νερού κατά μήκος των βόρειων ακτών του Τορωναίου κόλπου (Κασσανδρείας).
Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, δήλωσε σχετικά:
«Όταν ξεκινάει ένα έργο βιολογικού καθαρισμού δεν είναι απλώς μία δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά είναι ένα έργο πολιτισμού, καθώς αφορά τη διαχείριση των αστικών μας λυμάτων, που είναι όρος απαράβατος για να μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονες κοινωνίες.
Οι κάτοικοι της Μεγάλης Παναγιάς περίμεναν για χρόνια αυτή την εξέλιξη και τώρα γίνεται πραγματικότητα μετά και την ολοκλήρωση δικαστικών διενέξεων που καθυστέρησαν την ανάδειξη του αναδόχου του έργου.
Είμαι πραγματικά περήφανος για την εξέλιξη αυτή, καθώς θα μπορέσουμε να δώσουμε στην δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα μας την δυνατότητα να διαχειριστεί με ένα σύγχρονο τρόπο τα αστικά της λύματα, φθάνοντας στο σημείο το τελικό προϊόν από τη μονάδα επεξεργασίας να είναι νερό κατάλληλο για άρδευση.
Ο Δήμος Αριστοτέλη, διαδραματίζει στην πράξη έναν ρόλο κομβικό για την προστασία της δημόσιας υγείας της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής, τόσο στα όρια δικαιοδοσίας του, όσο και κατά μήκος του ποταμού Χαβρία.
Η ανεξέλεγκτη απόρριψη ανεπεξέργαστων λυμάτων στο έδαφος ή στα ρέματα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές εστίες μόλυνσης και μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.
Επιπλέον βάσει σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ και των αναγκών της τοπικής κοινωνίας, πρόκειται να κατασκευαστεί στον ποταμό φράγμα συγκέντρωσης νερού για υδρευτικούς σκοπούς, γεγονός που κάνει αναγκαία την επεξεργασία των λυμάτων που καταλήγουν σε αυτόν, και μάλιστα σε επίπεδο που αντιστοιχεί σε ευαίσθητο αποδέκτη.
Η κατασκευή έργων όπως η ΕΕΛ Μ. Παναγίας εγγυάται την υψηλή ποιότητα των εκροών με άμεση συνέπεια την προστασία της ανθρώπινης υγείας.
Ταυτόχρονα επιτυγχάνονται: η προστασία και ανάδειξη του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος, η καλύτερη εξυπηρέτηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή και η αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών με αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη και η γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής.
Ο ωφελούμενος πληθυσμός του συνολικού έργου διαχείρισης λυμάτων των οικισμών Μεγάλης Παναγίας, Αρναίας και Παλαιοχωρίου, υπερβαίνει τους 9.500 κατοίκους.»