Επείγουσα κοινοβουλευτική ερωτηση κατέθεσε σε τρία Υπουργεία προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Τουρισμού ζητώντας αναθεώρηση προγράμματος του αναπτυξιακού Νόμου, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη και ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρηματιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Χαλκιδικής.
Η συνθήκη αυτή σε μια περίοδο δύσκολη
για τον τουριστικό κλάδο, έχει προκαλέσει αναστάτωση και απογοήτευση στους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου,καθώς οι συνέπειές της θα είναι καταστροφικές για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα στην ερωτηση τονίζει, πως η καθυστερημένη αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων η οποία ολοκληρώθηκε επισήμως στις αρχές Νοεμβρίου του 2024, άφησε εκτός, λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού του καθεστώτος, μεγάλο μέρος επιχειρηματιών της Χαλκιδικής που ήδη επένδυσαν κεφάλαια.
Ενω η αναμονή που εκτάθηκε σε δύο ολόκληρα χρόνια, τους περιόρισε ακόμη περισσότερο καθώς δεν μπόρεσαν να επιλέξουν εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης, κι έτσι έμειναν αντιμέτωποι με τη ματαίωση των σχεδίων τους και την οικονομική ασφυξία.
Με την παρέμβασή αυτή έπειτα και από την επικοινωνία μου με μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής,ζητά από τα τρία συναρμόδια Υπουργεία να αναθεωρήσουν το συντομότερο δυνατόν τις αποφάσεις τους,
καθώς οι πόροι που διατίθενται στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022 ήταν εξαιρετικά περιορισμένοι
κι έτσι πολλές επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται
στους προσωρινούς πίνακες έργων δεν συμπεριλαμβάνονται στους οριστικούς πίνακες των τελικών αξιολογήσεων.
Η Χαλκιδική είναι μια Περιφέρεια με μεγάλη συνεισφορά στο τουριστικό προϊόν και στο
ΑΕΠ της χώρας και αποδεικνύεται, ότι δεν
συμπεριλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Πολιτείας, ειδικότερα όταν υπάρχουν πολλά επενδυτικά σχέδια σε φάση αναμονής για δύο ολόκληρα χρόνια.
Οι τουριστικές επιχειρήσεις αποτελούν πυλώνες για τις τοπικές οικονομίες και την απασχόληση και πρέπει να βρίσκονται σε προτεραιότητα.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της Κοινοβουλευτικής ερώτησης