Σε ερώτηση της DW o εκπρόσωπος του οίκου ευγηρίας
Παρόλα αυτά το επιδημιολογικό ινστιτούτο Robert Koch συστήνει σε όσους εμβολιάστηκαν να τηρούν σχολαστικά όλατα προστατευτικά μέτρα, όπως χρήση προστατευτικής μάσκας, πλύσιμο χεριών και κοινωνικές αποστάσεις. Ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό, σημειώνεται στην ιστοσελίδα του γερμανικού ινστιτούτου.
Εμβολιαστήκαμε και τελειώσαμε μια για πάντα με τον ιό;
Μέχρι σήμερα δεν είναι σαφές, αν ο εμβολιασμός είναι σε θέση να περιορίσει ή να σταματήσει τη διασπορά του κορωνοϊού στον πληθυσμό. Ανοιχτό παραμένει επίσης για πόσο χρονικό διάστημα το εμβόλιο προστατεύει τους εμβολιασθέντες και αν μπορούν να το μεταδώσουν σε άλλα άτομα. Εύλογα τίθεται συνεπώς το ερώτημα: Μας προστατεύει ο εμβολιασμός μόνο από την ασθένεια, αλλά όχι από μια προσβολή;
Σαν να μην έφθαναν όλες αυτές οι ασάφειες σχετικά με τα εμβόλια, το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με το πρόβλημα των μεταλλαγμένων στελεχών.
Έτσι για παράδειγμα η Νότια Αφρική ανέστειλε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, όσο εκκρεμεί η απάντηση των επιστημόνων για την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο κατά του στελέχους Β.1.1.7. Λίγο νωρίτερα η βρετανοσουηδική φαρμακοβιομηχανία είχε ανακοινώσει ότι το εμβόλιο διασφαλίζει μόνο περιορισμένη προστασία από το νέο στέλεχος.
Όχι βαριά ασθένεια, αλλά ενδεχομένως ελαφρά συμπτώματα
Εν εξελίξει μελέτες των πανεπιστημίων Oxford και Witwatersrand, τις οποίες προτίθεται να δημοσιεύσει η AstraZeneka και στις οποίες αναφέρθηκε δημοσίευμα των Financial Times, δείχνουν ότι το εμβόλιο αποτρέπει μια βαριά νόσηση, όχι όμως μια με ελαφρά συμπτώματα. Aς σημειωθεί ότι τα συμπεράσματα των πειραμάτων συνοδεύονται από ένα σημαντικό αστερίσκο: Η πλειονότητα των 2.000 συμμετεχόντων ήταν νέοι και υγιείς.
Στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης οι ειδικοί πειραματίζονται ήδη με ένα νέο εμβόλιο, το οποίο να προστατεύει και από τα διάφορα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού. «Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με το εμβόλιο», δηλώνει η ερευνήτρια Σάρα Γκίλμπερτ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Στις ανησυχίες με αφορμή τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε Μεγάλη Βρετανία και Νότια Αφρική για τα οποία λέγεται ότι επιταχύνουν τη διασπορά του κορωνοϊού η βρετανική κυβέρνηση απαντά ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι σε θέση να τα αντιμετωπίσει. Σε παρόμοιες διαβεβαιώσεις προχώρησαν στη συνέχεια και η BioNTech/Pfizer, αλλά και η Moderna λέγοντας ότι τα εμβόλιά τους εξουδετερώνουν και τον B.1.1.7.
Οι εμβολιασμένοι να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα
Σε περίπτωση ωστόσο που εμφανιστεί μια μετάλλαξη, την οποία δεν είναι πια σε θέση να αντιμετωπίσει τα διαθέσιμα εμβόλια, τότε θα πρέπει, από ότι όλα δείχνουν, να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές.
«Το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού στη Νότια Αφρική δείχνει πόσο σημαντική είναι κάθε αποτροπή ενός κρούσματος», δηλώνει ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής και επιδημιολόγος Καρλ Λάουτερμπαχ.
Κατά συνέπεια θεωρείται απαραίτητο ακόμα και όσοι εμβολιάστηκαν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τον περιορισμό της διασποράς στο ελάχιστο, τόσο του κορωνοϊού, όσο και των μεταλλαγμένων στελεχών του. Δηλαδή: Τήρηση αποστάσεων, πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας και περιορισμό κοινωνικών επαφών έως ότου η πανδημία τεθεί μια για πάντα υπό έλεγχο.
Χάνα Φουξ
Eπιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος