13.4.21

Δήμος Ν.Προποντίδας :“Save your hood” μια μεγάλη ομάδα εθελοντών, που καθημερινά μεγαλώνει!


Μεγαλώνει καθημερινά η ομάδα εθελοντών «Save your hood» Ν. Προποντίδας. Κάθε δράση αγκαλιάζεται θερμά και ολοένα και περισσότεροι μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στις δράσεις καθαρισμού, που πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία, τα οποία έχουν επιλεγεί από τα μέλη της ομάδας κατόπιν ψηφοφορίας. Η περασμένη εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στην παραλία Ν. Φλογητών (από το ύψος του γηπέδου έως το κατάστημα

Ιpanema). Τα μέλη εργάστηκαν πρόθυμα και μέσα σε λίγες ώρες η συγκέντρωση απορριμμάτων ήταν εντυπωσιακή. Τα παιδιά συμμετείχαν με χαρά και διδάχθηκαν ότι δεν πετάμε σκουπίδια! Σεβόμαστε το περιβάλλον και το διατηρούμε καθαρό.
Ο Δήμος συγχαίρει και στηρίζει κι αυτή την εθελοντική ομάδα προσφέροντας σακούλες, γάντια κτλ. Διαβάστε περισσότερα για την ομάδα και τον τρόπο λειτουργίας της και δώστε δύναμη στο σπουδαίο έργο των εθελοντών.
  Πληροφορίες για την ομάδα «Save your hood»
    • Πώς ξεκίνησε η ιδέα; Έχεις δει ποτέ περαστικό να πετάει σκουπίδια στον δρόμο, στο δάσος ή στην παραλία; Πώς αντέδρασες;
Ένα φιλικό κάλεσμα, ήταν η αρχή για να μαζευτούν την πρώτη κιόλας μέρα 32 σακουλές με σκουπίδια στα Τουρκοβούνια, όπου έφερε μια συνειδητοποίηση. Πολλοί θέλουν να δράσουν αλλά χρειάζεται η σωστή αφορμή.
Η σκέψη έγινε δράση και η δράση ονομάστηκε «Save your hood»
Σώσε την γειτονιά σου, το δάσος σου, την παραλία σου, σώσε το μέρος που ζεις και αγαπάς. Πρόκειται για μια ιδέα που ξεκίνησε στην 1η καραντίνα (Απρίλιος 2020) και η κινητοποίηση έγινε στις 15 Νοεμβρίου. Η ανάγκη για αλλαγή έγινε κάτι παραπάνω από μια βόλτα.
    • Η ιδέα
Καθαρίζουμε το μέρος που μένουμε σε μια συνηθισμένη καθημερινή μας βόλτα. Στέλνεις SMS 6 για ένα καλό σκοπό που μας αφορά όλους. Ατομικά ή ομαδικά μαζεύουμε όλοι λίγα σκουπίδια από διάφορα σημεία στην περιοχή μας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης πολιτών που ολοένα και μεγαλώνει, ενώνοντας τους πολίτες αλλά και άλλες εθελοντικές ομάδες ανά την Ελλάδα με σκοπό να γίνει η μεγαλύτερη αποκομιδή σκουπιδιών που έγινε στην χώρα μας ευαισθητοποιώντας και επιμορφώνοντας πολίτες και δημόσιους φορείς.
Στρώσεις σκουπιδιών, κάθε λογής αντικείμενα, παιχνίδια, πλαστικά, χιλιάδες καλαμάκια έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα ενώ η δράση βρίσκεται ακόμα στις αρχή. Η ανάγκη όλων μας να είναι πιο καθαρά, πιο όμορφα, πιο υγιή τα μέρη που ζούμε μας ενώνει ώστε όλοι μαζί να δράσουμε άμεσα και να δούμε τις γειτονίες μας να αλλάζουν προς το καλύτερο.
    • Η διαδικασία
Το “Save your hood”  συντονίζει και ενημερώνει όλες τις ατομικές και ομαδικές πρωτοβουλίες  ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα. Ελέγχουμε συχνά το tab - καρτέλα των Ανακοινώσεων / Announcements. Κάθε Δευτέρα βγαίνει ένα poll με διάφορα υποψήφια μέρη που προτείνουν τα μέλη και οι διαχειριστές του γκρουπ, έτσι μπορεί ο καθένας να δηλώσει συμμετοχή στο δικό του μέρος ή τόπο που ζει.
Η μορφή της επιλογής που προσθέτουμε είναι:
“Μέρος που χρειάζεται επέμβαση”, “Δήμος”, “Μέρα”    <--- (πχ: Περιφερειακός Αττικού Άλσους, Δήμος Αθηναίων, Σάββατο)
Δεν χρειάζεται να μαζευτούν συγκεκριμένα άτομα, έστω και ένας μπορεί να δραστηριοποιηθεί στην δική του γειτονιά όπου κι αν βρίσκεται στην Ελλάδα.
Οι συντονιστές, από εκείνη την ημέρα μέχρι και την Πέμπτη, δημιουργούν και οργανώνουν τις ομάδες που δημιουργούνται σε ομαδικά chats στο Messenger.
Καθ’ολη αυτή τη διάρκεια, ελέγχουμε καθημερινά τα αιτήματα μηνυμάτων (message requests) καθώς και το φάκελο “Spam” στο messenger.
Μέσα στα groups ορίζεται το σημείο που θα επέμβει κάθε ομάδα, το σημείο συνάντησης και η ακριβής ώρα.
Για να συμμετέχει κάποιος, την ημέρα της δράσης, θα πρέπει να στείλει SMS μετακίνηση 6 (ατομική άσκηση) που θα είναι για καλό σκοπό.
Απαραιτήτως, πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες να φοράνε μάσκα και γάντια και να έχουν προμηθευτεί σακούλες σκουπιδιών. Ενώ κάθε εθελοντής αλλά και η κάθε ομάδα θα πρέπει να τηρεί αυστηρά τις αποστάσεις υγειονομικής ασφάλειας.

 https://m.facebook.com/groups/saveyourhood/permalink/1699695106880561/

 


Ενεργοποίηση εθελοντών και στη Ν. Τρίγλια
Καθημερινά μεγαλώνει η παρέα των συμπολιτών μας, που προχωρούν σε εθελοντικούς καθαρισμούς σε διαφορετικές κάθε φορά περιοχές του Δήμου μας. Έτσι και στη Ν. Τρίγλια μία μικρή παρέα συνεχίζει αυτό που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, παρεμβαίνοντας και συλλέγοντας απορρίμματα, δυστυχώς κάποιων συνανθρώπων με κακή νοοτροπία που λειτουργούν σε βάρος όλων των υπολοίπων και του περιβάλλοντος.
Ο εθελοντισμός είναι επιλογή, είναι στάση ζωής. Οι άνθρωποι γίνονται εθελοντές για το πάθος τους, για κάτι που αγαπούν. Κι αυτή η αγάπη μετατρέπεται σε πολύτιμο έργο. Όχι, ο εθελοντής δεν είναι ο δωρεάν εργάτης που ψάχνει ο Δήμος. Είναι ο συνειδητοποιημένος και ευαισθητοποιημένος πολίτης, που προσφέρει, διδάσκει, αναπτύσσει ομαδικότητα, συνεργατικότητα, δεν αδιαφορεί, συνδέεται ψυχικά και συναισθηματικά με τον τόπο του και θέλει να δημιουργήσει ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους.
Η Δημοτική αρχή δηλώνει για ακόμη φορά ότι στέκεται στο πλευρό όλων των εθελοντών και παρέχει για τους καθαρισμούς τα απαραίτητα μέσα (γάντια, σακούλες κτλ), καθώς θεωρεί τα οφέλη από τον εθελοντισμό, όπως: η αγάπη για τον τόπο μας, η ατομική ευθύνη, η συμμετοχή και η ενεργοποίηση ως σημαντικότερα των όποιων παρεμβάσεων.
Οι εθελοντές αξίζουν τα συγχαρητήρια και τα ευχαριστώ όλων μας!