Ο Αλέξανδρος Ζαγορίτης έχει κατοχυρώσει μία από τις δύο ελληνικές κρεατοπαραγωγικές φυλές βοοειδών της χώρας, την «Ελληνική Ξανθόχρωμη»
Θεωρεί τίτλο τιμής το ότι συμμετέχει στον πρωτογενή τομέα, παρόλο που στην Ελλάδα επί δεκαετίες το επάγγελμά του αποκαλούνταν υποτιμητικά… τσομπάνης. Περήφανος ως κτηνοτρόφος, αν και σπούδασε γυμναστής, κατάφερε να δημιουργήσει και να κατοχυρώσει πριν από μια δεκαετία, με
«Δεν έκανα τίποτα άλλο από το να κυνηγήσω το όνειρό μου να αποκτήσει η Ελλάδα κρεατοπαραγωγή» λέει στη Voria.gr ο Αλέξανδρος Ζαγορίτης, που δηλώνει υπερήφανος για τη «δαντελένια», όπως τη χαρακτηρίζει, ποιότητα των κρεάτων της βοοτροφίας του. Θα ήθελε μάλιστα μέσα από τη δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας και με άλλους παραγωγούς να πάει την Ελλάδα πιο μπροστά σε αυτό το επίπεδο. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, πιστεύει πως χρειάζεται παιδεία και κατάρτιση στην κτηνοτροφία, κάτι που λείπει από την Ελλάδα, ενώ στο εξωτερικό και σε κρεατοπαραγωγικές χώρες όπως η Γαλλία είναι αυτονόητα εργαλεία. Για εκείνον το επόμενο βήμα είναι το σήμα ποιότητας για τα κρέατά του, το οποίο θα δηλώνει τις συνθήκες διαχείρισης και την ποιότητα του προϊόντος, όπως συμβαίνει με τους Γάλλους συναδέρφους του.
Το όραμα του δεκάχρονου Αλέξανδρου για κορυφαίο κρέας
Ο Γιάννης Καρράς τη δεκαετία του ’60, θέλοντας να εξασφαλίσει την τροφοδοσία του resort του με καλό κρέας, έφτιαξε μια φάρμα με βοοειδή από την ντόπια φυλή της Συκιάς, μια φυλή που είχε φτάσει στην περιοχή με τους πειρατές, και στην προσπάθειά του να τα βελτιώσει τα διασταύρωσε με τη φυλή Charolais. Χρόνια αργότερα, το 1978 η οικογένεια Ζαγορίτη πρόλαβε και απέκτησε την αφρόκρεμα από τη διασταύρωση αυτή, την οποία με τη σειρά της διασταύρωσε με τη φυλή Limousin, μεγιστοποιώντας την απόδοση των ζώων και δουλεύοντας με αυτή τη μείξη από το 1980 έως το 2000. «Επί δεκαετίες δεν ξέραμε τι θησαυρό είχαμε στα χέρια μας» λέει ο Αλέξανδρος Ζαγορίτης, που δεν μπορούσε όμως να κάτσει ήσυχος και ήθελε να πάει ένα βήμα παραπέρα. Άλλωστε, από παιδί 10 χρονών, όταν στεκόταν πίσω από τον πάγκο του κρεοπωλείου και πουλούσε το κρέας, οραματιζόταν πώς θα μπορούσε να το κάνει το καλύτερο κρέας που υπάρχει.
Τα ταξίδια στην Ευρώπη και η Blonde D’Aquitaine
Το 2003 σε ένα ταξίδι ανά την Ευρώπη, επισκεπτόμενος τις γαλλικές φάρμες και βλέποντας τις συνθήκες που επικρατούσαν εκεί, έβαλε στοίχημα με τον εαυτό του να δημιουργήσει ένα κορυφαίο κρέας. Άλλωστε, δεν μπορούσε να δεχθεί πως οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας πήγαιναν χαμένες, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Τα ταξίδια του συνεχίστηκαν και άρχισε να αποκτά μεγαλύτερη τεχνογνωσία.
Ο διευθυντής της Σχολής Κτηνοτροφίας της Γαλλίας βρίσκεται συχνά στη φάρμα του, η οποία απολαμβάνει της στήριξης και της εμπιστοσύνης και των παραγωγών της φυλής Blonde d’Aquitaine.