31.8.22

'Ένταση στο εργοστάσιο της «Μαλαματίνας» στην Θεσσαλονίκη, με τραυματίες εργαζόμενους αλλά και δύο βουλευτές (foto-Video)

 

Επεισόδια σημειώθηκαν στο εργοστάσιο της «Μαλαματίνας» στην Θεσσαλονίκη, με τραυματίες εργαζόμενους αλλά και δύο βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τραυματίες από τα χημικά και την επίθεση των ΜΑΤ, όπως καταγγέλλουν οι απεργοί και οι αλληλέγγυοι, είναι τουλάχιστον πέντε.

Μεταξύ αυτών που δέχθηκαν χημικά και βίαιη απώθηση από τα ΜΑΤ ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος.

Σύμφωνα με το newsit, η αστυνομία δεν επιβεβαιώνει τους τραυματισμούς, ενώ το ΕΚΑΒ αναφέρει παρείχε πρώτες βοήθειες σε 5 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι της Μαλαματίνας βρίσκονται εδώ και καιρό σε κινητοποίηση, εξαιτίας των απολύσεων που έχει ανακοινώσει η εταιρεία.

Σύμφωνα με το 902.gr, ο πρόεδρος του σωματείου τραυματίσθηκε από την ασπίδα αστυνομικού, ενώ όταν έπεσε κάτω δέχθηκε κλοτσιές. Αρκετοί απεργοί έχουν αναπνευστικά προβλήματα.


Βουλευτές και συνδικαλιστές του εργατικού Κέντρου έχουν μπει μπροστά από το λεωφορείο που μεταφέρει απεργοσπάστες.

«Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε» το σύνθημα που ακούγεται στην «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» με τους απεργούς να διεκδικούν ανάκληση των 15 απολύσεων και την υπογραφή ΣΣΕ. 

Πριν από είκοσι ημέρες η απεργία κρίθηκε παράνομη. Σήμερα η Αστυνομία έλαβε εισαγγελική εντολή να απομακρύνει τους απεργούς μπροστά από την είσοδο της οινοποιίας.



To Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης της εισαγγελικής απόφασης και της αστυνομικής επέμβασης και καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει την αστυνομική δύναμη. Οι απεργοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. «Η Κυβέρνηση της ΝΔ ξεπέρασε κάθε όριο και πέταξε κάθε πρόσχημα σήμερα το πρωί καθώς από τα χαράματα λειτουργεί ως προσωπικός «μπράβος» της εργοδοσίας, στέλνοντας τα ΜΑΤ και Εισαγγελέα να χτυπήσουν τους εργαζόμενους και να σπάσουν την απεργία στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ. Δηλαδή να σπάσουν τον αγώνα των εργαζομένων που διεκδικούν να γυρίσουν στην δουλειά οι 15 απολυμένοι συνάδελφοι τους» αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

Από την πλευρά της η εταιρεία τονίζει ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων της οινοποιίας επιθυμεί να εργαστεί και προσθέτει: «οι συνδικαλιστές του Σωματείου αποκρύπτουν ότι στα τέλη του Φεβρουαρίου 2022, οπότε και έληξε η ισχύς της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με πρωτοβουλία της Διοίκησης έγιναν διαπραγματεύσεις με το Σωματείο των εργαζομένων προκειμένου να υπογραφεί νέα ΣΣΕ, που θα διασφάλιζε όλες τις παροχές και τις απολαβές που είχαν οι εργαζόμενοι και με την προηγούμενη ΣΣΕ, ωστόσο θα απέκλειε τους ανορθολογισμούς και τα προκλητικά προνόμια εξαιτίας των οποίων περιήλθε η επιχείρηση στην πρότερη ζημιογόνο κατάσταση της».

Βίντεο και φωτογραφίες από 902.gr