22.2.23

Διαφωνίες για την κατασκευή γηπέδου 5 Χ5 στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Νεότητας Πολυγύρου

 

Εμμανουήλ Γιώργος
Προχθες το βράδυ, σε συζήτηση με το δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Σφυρή πληροφορήθηκα ότι επίκειται η κατασκευή γηπέδου 5 Χ5 στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Νεότητας. Στο Συμβούλιο της Κοινότητας, κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας μας, στα πλαίσια των προτάσεών μας για τα έργα που είναι απαραίτητα για τον Πολύγυρο, είχαμε εισηγηθεί να γίνει ανάπλαση του πάρκου του Κέντρου Νεότητας, ώστε εκσυγχρονισμένο, να αποτελέσει έναν χώρο που θα μπορέσει να προσελκύσει τα παιδιά και τους εφήβους της πόλης μας που τόσο το έχουν ανάγκη. Πάγια θέση μας είναι ότι οι όποιες παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο για να μπορέσουν να καλύπτουν λειτουργικά, αισθητικά και κατασκευαστικά κριτήρια, θα πρέπει να μελετώνται από κατά τεκμήριο ειδικούς. Θεωρούμε ότι η διενέργεια Αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, παρόλες τις μικρές καθυστερήσεις που μια τέτοια διαδικασία ενέχει, είναι η ενδεικνυόμενη για παρεμβάσεις που αφορούν σε έργα παρέμβασης στο δημόσιο χώρο. Σε κάθε περίπτωση, η ανάθεση μελετών τηρώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες σε μελετητές με ανάλογη εμπειρία, θα έπρεπε να είναι προαπαιτούμενη ώστε το αποτέλεσμα του έργου να πληροί τουλάχιστον τα βασικά κριτήρια και προϋποθέσεις της επιστήμης και της τεχνικής.

Επειδή η διοίκηση Ζωγράφου μας έχει συνηθίσει σε προχειρότητες, με μελέτες που ανατίθενται συνήθως αδιαφανώς και εκπονούνται στο πόδι, με τα αποτελέσματα να τα βλέπουμε στα περισσότερα από τα πολυδάπανα έργα που έχει κατασκευάσει, θεώρησα σκόπιμο να ζητήσω από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας να λάβω γνώση της μελέτης για το έργο της κατασκευής του μικρού γηπέδου 5 Χ 5 στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Νεότητας. Οι φόβοι μου δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Το έργο που σχεδιάστηκε θα το χαρακτήριζα επιεικώς εκτρωματικό.
Η χωροθέτηση του γηπέδου, απέναντι από την είσοδο του κτιρίου καταστρέφει το μισό πάρκο αλλοιώνοντας πλήρως το φυσικό ανάγλυφο !!! Είναι προφανές ότι για την κατασκευή απαιτούνται εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες και κατασκευή τοιχίων αντιστήριξής ύψους πάνω από τρία μέτρα εκτινάσσοντας το κόστος. Δεν θα μπω στον πειρασμό να προτείνω τροποποίηση της χωροθέτησης που είναι σίγουρα εφικτή, καθώς όπως προανέφερα θεωρώ ότι κάτι τέτοιο απαιτεί μελέτη από ομάδα ειδικών μελετητών. Ωστόσο είναι επιτακτικό το έκτρωμα που σχεδιάστηκε να μην προχωρήσει.
Καλώ όλους τους συμπολίτες μας που αγαπούν τον τόπο να αντιδράσουν δυναμικά ώστε να μην ξεκινήσει η αυτή η εκτρωματική κατασκευή και να μελετηθεί συνολικά με τις προβλεπόμενες διαδικασίες η ανάπλαση του Κέντρου