24.2.23

Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Παιχνίδια μέσα στον Χρόνο»

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Παιχνίδια μέσα στον Χρόνο» εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου με πρώτο καλεσμένο το 2ο Τμήμα της Δ΄ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου.

Οι μικροί μας επισκέπτες με την εμψύχωση και καθοδήγηση των αρχαιολόγων μας Ολυμπίας Νασιώκα και Σταμάτη Χατζητουλούση και της εικαστικού Τερψιχόρης Ξανθοπούλου εξοικειώθηκαν άμεσα με τις αίθουσες του Μουσείου και αναζήτησαν σε μικρές ομάδες εκθέματα που σχετίζονται με τον κόσμο των αρχαίων παιδικών παιχνιδιών. Έπαιξαν με αντίγραφα αρχαίων παιχνιδιών, εντόπισαν διαφορές και ομοιότητες με τα δικά τους παιχνίδια και αποτύπωσαν εικαστικά τις ιδέες τους σε γύψινες απομιμίσεις ίυγγας. Τέλος, δεν ξέχασαν να αξιολογήσουν το πρόγραμμα!
Παράλληλα είναι και η πρώτη μαθητική ομάδα που θα συμμετάσχει στο project που σχεδιάσαμε για την συλλογή εποπτικού υλικού και παιχνιδιών από τις συλλογές των συγγενών τους, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για την περιοδική έκθεση που έχουμε προαναγγείλει, την πρώτη για τον νέο κύκλο ζωής του Μουσείου μας!














Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους υποδέχεται με διάθεση για παιχνίδι την Άνοιξη του 2023 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου!
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει στο παιχνίδι, ως ατομική και κοινωνική δραστηριότητα - αναπόσπαστο μέρος του δημιουργικού ελεύθερου χρόνου στον παιδικό κόσμο κατά την αρχαιότητα και παρακολουθεί την εξέλιξή του μέχρι τα σύγχρονα παιδικά παιχνίδια.
Η δομή του είναι διαβαθμισμένη σε τρία επίπεδα, για το νηπιαγωγείο και τις δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού, με διάρκεια μιας ώρας περίπου, για την Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού, και για την Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, με διάρκεια μιάμισης ώρας.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί παράλληλα και στη μορφή project σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να ερευνήσουν τον παιδικό κόσμο των προγόνων τους και τα αγαπημένα παιχνίδια εκείνων, με βασικό μεθοδολογικό εργαλείο τη συνέντευξη.
Τα δεδομένα που θα προκύψουν από την έρευνα (αναλύσεις, περιγραφές, στατιστικά δεδομένα, αρχειακό οπτικό υλικό, βιντεοσκοπημένα αρχεία κ.ά.) θα αναλυθούν μέσα στην σχολική αίθουσα.
Λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς τα αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιαστούν με τη μορφή έκθεσης που η Εφορεία θα συνεπιμεληθεί με τους μαθητές μουσειογραφικά και μουσειολογικά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου. Θα είναι η πρώτη περιοδική έκθεση του Μουσείου μας !
Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε για την υλικοτεχνική υποστήριξη στον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής.
Καλή μας αρχή!
Υπεύθυνοι Προγράμματος: Ολυμπία Νασιώκα, Σταμάτης Χατζητουλούσης, Αρχαιολόγοι και Τέρη Ξανθοπούλου, Εικαστικός
Τόπος: Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, Σταδίου 1, Πλατεία Ηρώων, Πολύγυρος 631 00
Ώρες λειτουργίας: 8:30-15:30, εκτός Τρίτης
✆ 2371022148
e-mail: efachagor@culture.gr