4.1.24

Γαλάτιστα:Το έθιμο της “Καμήλας & ο Γάμος της Μανιώς " 5-6-7/1/24

 


Με χορούς, τραγούδια και… κουδούνες αναβιώνει κάθε χρόνο στις 5, 6 και 7 Ιανουαρίου 2024 το έθιμο της «Καμήλας & της νύφης», στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής.

Πρόκειται για ένα έθιμο, που έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν ο Αγάς του χωριού άρπαξε μια όμορφη κοπέλα τη Μανιώ, προκειμένου να την κλείσει στο χαρέμι του. Τότε τα παλικάρια του χωριού, με αρχηγό τον αγαπημένο της, κατασκεύασαν μία καμήλα και κάποιοι κρύφτηκαν κάτω από αυτή ενώ άλλοι μασκαρεμένοι

την ακολουθούσαν, καθώς γύριζαν όλη την περιοχή, προκειμένου να βρουν την άτυχη κοπέλα. Και τα κατάφεραν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δεύτερη μέρα, το έθιμο περιλαμβάνει τον γάμο της Μανιώς, στο οποίο νύφη και κουμπάρα ντύνονται μόνο άνδρες, κι αυτό είναι απόρροια μιας άλλης εποχής, τότε που η γυναίκα δεν επιτρεπόταν να λάβει μέρος σε ανδρικά γλέντια!

Το έθιμο διαρκεί τρεις ημέρες, στην πλατεία Επισμηναγού Ιωάννη Χατζούδη στη Γαλάτιστα και θα ξεκινήσει την Παρασκευή 5/1 και ώρα 15:30, όπου θα γίνει η περιφορά κουδουνιών και ο στολισμός της “Καμήλας”. Το Σάββατο 6/1 και ώρα 11:30 θα αναβιώσει το έθιμο της «Καμήλας» ενώ την Κυριακή 7/1, στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί «ο γάμος της Μανιώς».

«Πιστοί στις παραδόσεις μας και φέτος καλούμε όλο τον κόσμο να παρακολουθήσει ένα από τα ωραιότερα έθιμα του Δήμου Πολυγύρου. Τιμούμε τον τόπο μας κρατώντας ζωντανή την πολιτιστική ταυτότητά του, την οποία οφείλουμε με σεβασμό να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος για τη Δημοτική Ενότητα Ανθεμούντα, Κατάκαλος Σακελλάρης.

Στην αναβίωση του εθίμου συμμετέχουν:
Ο Σύλλογος Νεολαίας Γαλάτιστας
Ο Αθλητικός Σύλλογος Ανθεμούς
Ο Αθλητικός Όμιλος Γαλάτιστας
Ο Πολιτιστικός, Λαογραφικός Σύλλογος Γαλάτιστας «Γαλάτεια»
Ο Σύλλογος Τεχνών Γαλάτιστας (Έκθεση)
Ο Σύλλογος Γαλατιστέων “Ανθεμούς”
Ο Εμπορικός Σύλλογος Γαλάτιστας
Ο Ιππικός Όμιλος Γαλάτιστας


https://polygyros.gr/