22.1.24

Κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα - Υπάρχει παράνομη χωματερή λυμμάτων στην περιοχή Βαθυπόταμος κοντά στον Άγιο Νικόλαο και στη Νικήτη της Σιθωνίας;


 Κοινοβουλευτική ερώτηση με αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με το ενδεχόμενο όπως αναφέρει περί ύπαρξης παράνομης χωματερής λυμμάτων σε περιοχή της Σιθωνίας σε αγροτοδασική έκταση ανάμεσα στον Άγιο Νικόλαο και στη Νικητή. 

Σημειώνουμε ότι το περιστατικό καταγγέλθηκε  στο δημοτικό συμβούλιο Σιθωνίας, όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης τα βυτιοφόρα  απέρριψαν τη λυματολάσπη του βιολογικού της Σιθωνίας σε μη εγκεκριμένο χώρο.

Την ερώτηση συνυπογράφει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Μίλτος Ζαμπάρας. 

Όπως επισημαίνεται στην παρέμβαση, στην περιοχή Βαθυπόταμος, σε αγροτοδασική έκταση ανάμεσα στη Νικήτη και στον Άγιο Νικόλαο της Σιθωνίας και πλησίον της περιοχής Βέτρινο εντοπίστηκε ταμιευτήρας στον οποίο αποτίθενται λύμματα άγνωστης προέλευσης. 

Ο εν λόγω ταμιευτήρας είναι πρόχειρος, χωρίς καμία στεγάνωση, ενώ εφάπτεται με ρεματιά. Είναι πολύ πιθανό ο συγκεκριμένος ταμιευτήρας να μην είναι αδειοδοτημένος και σε κάθε περίπτωση, από επιτόπιες φωτογραφίες δεν φαίνεται να υπάρχει καμία μέριμνα προστασίας.

Η εικόνα σαφώς και παραπέμπει σε παράνομη χωματερή λυμμάτων. 

Ο κίνδυνος περιβαλλοντικής υποβάθμισης είναι έντονος και στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο να διενεργηθεί έλεγχος κι αυτοψία από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος άμεσα, προτού συμβεί κάποιο ατύχημα, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα. 

Επί του θέματος κλήθηκε κι η αστυνομική υπηρεσία της Σιθωνίας, ώστε να καταγράψει το ζήτημα. 

Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί τον Υπουργό Περιβάλλοντος να αποστείλει άμεσα τους επιθεωρητές περιβάλλοντος για έλεγχο στο σημείο και να ενημερώσει τη Βουλή, εγγράφως, για τα αποτελέσματα του ελέγχου. 

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ


Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2024


Προς τον κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος


Θέμα : Υπάρχει παράνομη δεξαμενή απόθεσης λυμάτων στην περιοχή Βαθυπόταμος κοντά στον Άγιο Νικόλαο και στη Νικητή της Σιθωνίας;


Στην περιοχή Βαθυπόταμος, σε αγροτοδασική έκταση ανάμεσα στη Νικήτη και στον Άγιο Νικόλαο της Σιθωνίας και πλησίον της περιοχής Βέτρινο εντοπίστηκε ταμιευτήρας στον οποίο αποτίθενται λύματα άγνωστης προέλευσης. Ο εν λόγω ταμιευτήρας είναι πρόχειρος, χωρίς καμία στεγάνωση, ενώ εφάπτεται με ρεματιά. Είναι πολύ πιθανό ο συγκεκριμένος ταμιευτήρας να μην είναι αδειοδοτημένος και σε κάθε περίπτωση, από επιτόπιες φωτογραφίες δεν φαίνεται να υπάρχει καμία μέριμνα προστασίας. Η εικόνα σαφώς και παραπέμπει σε παράνομη χωματερή λυμάτων. Ο κίνδυνος περιβαλλοντικής υποβάθμισης είναι έντονος και στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο να διενεργηθεί έλεγχος κι αυτοψία από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος άμεσα, προτού συμβεί κάποιο ατύχημα, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα. Επί του θέματος κλήθηκε κι η αστυνομική υπηρεσία της Σιθωνίας, ώστε να καταγράψει το ζήτημα.


Επειδή είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να υποτίθενται λύμματα, άγνωστης προέλευσης, σε μία “τρύπα”, χωρίς καμία μέριμνα προστασίας.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :


Προτίθεται να αποστείλει άμεσα τους επιθεωρητές περιβάλλοντος για να ελέγξουν την παράνομη χωματερή λυμάτων στην θέση Βαθυπόταμος, πλησίον της θέσης Βέτρινο, σε αγροτοδασική έκταση ανάμεσα στην Νικήτη και στον Άγιο Νικόλαο της Σιθωνίας;


ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ


Παρακαλείσθε να καταθέσετε στο Σώμα κάθε στοιχείο που μπορεί να αφορά τον “ταμιευτήρα” με συντεταγμένες Χ 474339.697 και Υ 4453405.148 στην περιοχή Βαθυπόταμος, πλησίον της θέσης Βέτρινο, σε αγροτοδασική έκταση ανάμεσα στην Νικήτη και στον Άγιο Νικόλαο της Σιθωνίας, καθώς και τα αποτελέσματα του ελέγχου από την επιθεώρηση περιβάλλοντος


Οι ερωτώντες κι αιτούντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

ΣΧΕΤΙΚΟ

https://halkidikigr.blogspot.com/2024/01/400.html

Καταγγελία για απόρριψη αστικών λυμάτων σε έκταση μόλις 400 μέτρα από την επαρχιακή οδό Σιθωνίας – Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής - του βιολογικού της Σιθωνίας σε μη εγκεκριμένο χώρο.

 

Σοβαρές καταγγελίες έκαναν την περασμένη Τρίτη δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στον δήμο Σιθωνίας, στη Χαλκιδική, για την απόρριψη αστικών λυμάτων σε έκταση μόλις 400 μέτρα από την επαρχιακή οδό Σιθωνίας – Αγίου Νικολάου, 1,5 χιλιόμετρα μακριά από τα πρώτα σπίτια του Αγίου Νικολάου και 2 χλμ. από τη Νικήτη. Η συγκεκριμένη έκταση γειτνιάζει με χείμαρρο που καταλήγει στον Όρμο Παναγίας, στην παραλία Τρανή Αμμούδα.


Το περιστατικό καταγγέλθηκε την περασμένη Τρίτη στο δημοτικό συμβούλιο, όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες των δημοτικών συμβούλων τα βυτιοφόρα ιδιώτη απέρριψαν τη λυματολάσπη του βιολογικού της Σιθωνίας σε μη εγκεκριμένο χώρο.



Κάτοικοι του Αγίου Νικολάου και της Νικήτης, μιλώντας στη Greenagenda.gr, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το αν το σημείο απόθεσης έχει τις προδιαγραφές να δεχτεί αστικά λύματα, ενώ διαμαρτυρήθηκαν ότι τις πρωινές και απογευματινές ώρες υπάρχει έντονη δυσοσμία, κάτι που τους κινητοποίησε.



«Φοβόμαστε για την υγεία των παιδιών μας», λένε στη Greenagenda.gr οι κάτοικοι της Νικήτης, καθώς οι δύο σχολικές μονάδες του Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ βρίσκονται στην ανατολική πλευρά και κάθε πρωί που τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο ενώ στα πρώτα διαλείμματα υπάρχει έντονη δυσοσμία και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.




Σε δηλώσεις του στη Greenagenda.gr ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μάντζιος έκανε λόγο για μια περιβαλλοντική βόμβα ενώ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για πιθανή μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.





Για το συγκεκριμένο περιστατικό ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Σιθωνίας και οι αστυνομικοί ενημέρωσαν αμέσως την αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος ώστε να εξεταστεί η υπόθεση και να γίνει έλεγχος της συγκεκριμένης ιδιόκτητης έκτασης, η οποία βρίσκεται εντός των ορίων της κοινότητας Αγίου Νικολάου.





Ο πρόεδρος του Αγίου Νικολάου Αγαπητός Παρδάλης τονίζει ότι προέβη άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, βρέθηκε στο σημείο και μάλιστα, όπως λέει, ζήτησε εξηγήσεις από τον ιδιοκτήτη της έκτασης για την απόρριψη των λυμάτων και την πρακτική διαχείρισης της λυματολάσπης που, σύμφωνα με τον ίδιο, προερχόταν από τον βιολογικό της Νικήτης.

του Νίκου Αβουκάτου

https://greenagenda.gr/